Hlavní obsah
Hry

Včelín je budovatelským dobrodružstvím plným pracovitých včel z budoucnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Lidstvo je už dávno minulostí. Nastal věk inteligentních včel. Ty putují ve svých vesmírných úlech kosmem a snaží se je expandovat za pomoci aktivních dělnic, pro něž není žádný úkol dostatečně velký.

Článek

Ve Včelínu vám bude pokaždé dán do rukou jiný úl

Po výborném Medobraní tu pro nás mají tvůrci deskových her další kousek, v němž dostaneme na starost včelky, které před sebou mají hromadu práce. Tentokrát se ale nejedná o klasické včelky, nýbrž o hmyz ze vzdálené budoucnosti, jemuž evoluce dopřála intelekt i velikost, díky nimž nyní dokáže realizovat lety do vesmíru. A to není jedinou odlišnost, jíž inteligentní hmyz ve dnes recenzovaném Včelínu disponuje. Povedlo se mu tu totiž vytvořit si různé frakce.

Foto: Ondřej Zeman

Včelín vám ve verzi pro 1 - 3 hráče nabízí jiné možnosti než během hry pro 4 - 5 lidí.

Počet hráčů: 1–5

Herní doba: 60 - 90 minut

Věk: 14+

Každá z nich má specifický bonus. Frakce Ligu kupříkladu může z projektů vytěžit dvojnásobek, musí však sousedit s destičkou tohoto uskupení. Druh Orea po získání čtvrté aktivní dělnice obdrží tři základní suroviny, zatímco včelky ze společenství Nica mohou transformovat jakékoliv tři základní suroviny v med. Tyto odlišnosti však nejsou tím jediným, čím se jednotlivé včelíny odlišují. Každý vám nabídne odlišný počet různě rozvinutých včeliček a také startovní suroviny, které si umístíte na destičku.

Foto: Ondřej Zeman

Nabídka úlů není malá

Dalším unikátním faktorem jsou úly. Všichni totiž dostanou svůj vlastní. Někomu bude dán do ruky podlouhlý Poppleton, jiný zase obdrží Log, jehož prostorové zpracování udělá radost fanouškům farmářských her. Jakmile máte vybránu frakci a připravený úl i dok, z něhož budou včeličky vylétat můžete se dát do hraní.

Foto: Ondřej Zeman

Včelín vám nabídne úl s nímž lze pracovat a expandovat ho za pomoci nových dílů

Základním krokem je vyslání některé z vašich aktivních dělnic na jedno z řady z políček akcí. Včelu je možné poslat na průzkum, realizovat s ní pokrok, expandovat úl či počet včel, bádat, přeměnit s ní suroviny, nebo umístit do vašeho úlu destičky řezby. Elementárním tahem bude ve Včelínu často průzkum. Ten stojí na myšlence toho, že na dané pole přesunete svou včelu, načež jí pracujete s její hodnotou, nebo jí sečtete s tou kterou má už položená / soupeřova včelka.

Foto: Ondřej Zeman

Škála planet je ve Včelínu pestrá.

Toto číslo následně přetavíte do pohybu královnina korábu, který se přesouvá v prostoru pro průzkum a vždy musí skončit svůj posun jinde, než kde jej odstartoval. Na daném bodíku si vezme žeton. Jejich škála vám nabízí suroviny, vítězné body, nebo jiné benefity. Jakmile máte hotovo položíte na vámi „objevený bod“ planetu, na níž dáte jednu základní surovinu. Umístit takto lze vodu, pyl nebo vlákno. Na konci celé akce dostanete do ruky surovinu zobrazenou na kartě a také vámi zvolený materiál.

Foto: Ondřej Zeman

Čím vyšší hodnota, tím větší potenciál. Ve hře pro 1 - 3 hráče se jedná o jednotnou akci. V případě formátu pro 4 - 5 však jsou farmy odděleny od zbývajících kolonek.

Cestování vesmírem se vám proto vyplatí. Když navíc narazíte na planetu bonusem pro včely se silou čtyři, může se vám průzkum vyplatit ještě více, protože budete odměněni dodatečně. Pokud ale nejste fanoušky průzkumu, je tu přítomen Pokrok. V rámci této akce si na danou část herní desky ve Včelínu položíte včelu a dle její hodnoty si následně můžete vybrat destičku úlu ležící vámi vybraném prostoru. Čím větší sílu má včela, tím širší je nabídka desek.

Foto: Ondřej Zeman

Každá včelí parta ve Včelínu vyniká v něčem odlišném.

Vybíráte si ovšem v základu farmy, specialisty nebo projekty. Jakmile máte vybráno musíte zaplatit cenu daného políčka, načež ho lze umístit do volného prostoru ve vašem úlu. V případě, že tuto akci realizujete se čtverkovou včelou, dostanete navíc tři vítězné body. Že vám nevoní ani vývoj? Tak to je tu pro vás alternativa v podobě Růstu, s nímž můžete rozšířit řady vašeho úlu nebo získat nový rám expandující prostor vašeho úlu. Zlepšit touto cestou lze také samotný úl, musíte ovšem použít včelku se silou čtyři.

Foto: Ondřej Zeman

Cestování vesmírem má ve Včelíně grády.

Další z akcí, jež se ve Včelíně dají udělat je Přeměna. Ta stojí na myšlence toho, že s včelkou investujete její sílu a provádíte transformace surovin v jiné základní, nebo komplexnější materiály. Čím více má bodů, tím více přeměn provede. Přítomné jsou tu pak ještě tance, které vám dávají vedle elementární škály nové možnosti. Poslední variantou co lze udělat je pak Vyřezání. Ta od počátku žádá včelu se silou čtyři, načež zaplatíte zlatou desku a vložíte jí do úlu.

Foto: Ondřej Zeman

Ve Včelínu neschází ani karty.

Dělnice se vám mohou vrátit ve Včelíně do ruky tak, že jsou odsunuty ze stávající pozice a získají, nebo si uchovají stávající sílu. V tomto případě s tím mnoho neuděláte. Dělnice ovšem můžete stáhnout i vy sami akcí, která vás odmění za tento krok získat příjmy z farem, nad nimiž máte kontrolu. Načež s nimi můžete opět pracovat. Když ale takto stáhnete včelu se silou čtyři přesunete jí do hibernační plástve, čímž o ní přijdete a získáte jeden z řady bonusů.

Foto: Ondřej Zeman

Na tyhle kousky si ve Včelínu sáhnou pouze ti nejsilnější.

Pokud navíc máte v prostoru obsazenou vašimi včelami většinu, získáte dodatečné vítězné body. Cest k získání bodů je ve Včelíně dostatek. Některé obdržíte už během hraní, zatímco jiné si můžete nárokovat až na konci celé partie. Jednou z alternativ, jak je získat, je třeba přízeň královny, která své miláčky dokáže odměnit až jedenácti bodíky. Dělat jí ale radost není vždy úplně snadné.

Foto: Ondřej Zeman

Včelín disponuje slušně zpracovaným insertem.

Včelín vás naučí ze svých dělnic vytěžit maximum

Základní myšlenka dnes recenzovaného Včelína hodně pracuje se silou dělnic. Během hraní si proto musíte dost často pořádně rozmyslet, jak využijete své zkušené včelky, a kdy naopak raději sáhnete po těch, které toho sice nalétáno mnoho nemají, avšak jejich moment, kdy se uloží ke spánku je daleko. Škála akcí je dle mého názoru tvořena zajímavými aktivitami a špatná ve výsledku není ani myšlenka toho, jakým způsobem funguje expandování základny.

Komplet mi přijde o něco náročnější než Medobraní. Fakticky by se dalo říct, že jakmile vás omrzí péče o pozemské včeličky, je možné se pustit do Včelína, jakožto komplexnější alternativy, v níž se včelám podařilo opustit zemi a fungovat ve vesmíru. Pokud máte rádi kompetitivní strategie, tak tohle pro vás může být výborná volba.

Za poskytnutí kopie hry Včelín na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz