Hlavní obsah
Hry

Ve výborné strategii Marabunta se na bojišti střetávají mravenčí kolonie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Minule jsem vám tu prezentoval impozantní střet ve Válce o prsten. Nyní tu pro vás mám menší kousek, orientovaný na dva hráče, v němž se s kostkami a fixy zúčastníte střetu dvou hmyzích národů.

Článek

Expanze v Marabunta závisí na hodu kostek

Duel Marabunta vás vezme vstříc světu hmyzu, kde se transformujete do „kůže“ mravenčí královny, jejímž cílem je expanze do světa, který tu leží před ní a jejím mraveništěm. Na samém startu hry si před sebe postavíte desku teritoria, která je rozdělena na šest regionů odlišujících se od sebe barvami. Totožnou plejádu barev je pak možné nalézt na šestici kostek představujících základní herní prvek.

Foto: Ondřej Zeman

Herní plocha vám dává v Marabunta dost prostoru k manévrování.

Počet hráčů: 2

Herní doba: 30 minut

Věk: 10+

V každém kole si jeden hráč během partie Marabunta hodí kostkami a odhalí kartičku se speciálním efektem. Poté co je hozeno a všichni zúčastnění mají možnost vidět co padlo rozdělí první hráč všechny dostupné prvky na dvě hromádky. V každé ovšem musí být dostupný minimálně jeden prvek kostka / kartička. Aby si však hráč neformoval hromádku dle svých představ nemá možnost si v této etapě brát jako první. Tato výsada je dána druhému v pořadí, protože neměl příležitost definovat podobu „odměn“.

Foto: Ondřej Zeman

Hromádky v Marabunta rozdělíte dle sebe.

Musíte si vždy tím pádem pořádně promyslet, jakým způsobem komponenty v rámci hromádek rozdělíte, protože přesunutí přílišného množství předmětů jedním směrem se vám ve finále nemusí vyplatit. Formovat podobu hromádky musíte tak, aby byla co nejlépe vybalancovaná, nebo dokonce vypadala lákavěji, než ve skutečnosti je. Jakmile si druhý hráč v pořadí vybere svou hromádku dá se do jejího vyhodnocování.

Foto: Ondřej Zeman

Kostky toho obsahují hodně.

Na kostkách se vám může objevit šest symbolů. První ze zásadních je vlaječka. S její pomocí zabarvíte jedno políčko na bodovacím lístečku. Čím více polí na něm máte zabarveno, tím větší objem bodů za něj ve finále dostanete za předpokladu, že se vám podaří daný kus mapy ovládnout. Druhou možností je pak v Marabunta bednička. Když vám padne bedýnka máte si možnost zaškrtnout v některém ze sedmi okének bednu. V případě, že se jednalo o poslední bedničku v rámci daného okénka, získáte následně přístup k bonusu uvedeném v daném místečku.

Foto: Ondřej Zeman

Kartičky mají vliv na vývoj partie.

No a pak jsou tu samozřejmě čísla. Jedničky, dvojky nebo trojky mají vždy barvu definovanou kostkou. V případě nul je pak možné umísťovat je na mapu bez ohledu na to, jakou barvičku zastupují, což je při expanzi dost zásadní. Na každé z mapek totiž můžete expandovat pouze za pomoci čísel jasných barev, nebo nul. V rámci hodu kostek je však vždy musíte na sebe navázat. Nikdy tím pádem nedáváte číslo na pozici, kde neleží jedno z vašich dvou mravenišť. Vítězem destinace je pak v Marabunta ten, kdo má v ní má největší sílu mravenců.

Foto: Ondřej Zeman

Některé kartičky jsou slušným zdrojem kostiček.

Vidle vám do taktiky orientované na kostky mohou hodit žetony. Ty totiž přináší hromadu různých akcí, které je možné aplikovat. Eliminovat s jejich pomocí můžete nepřátelská políčka, umístit nulu kam se vám zlíbí, nebo hodit dvakrát totožnou kostkou, čímž si zvýšíte šanci na to, že dostanete čísla, po nichž toužíte. Během své expanze se snažíte vedle čistého obsazování také získávat speciální pozice. Na některých můžete obdržet už zmíněné bedničky, jsou tu však i také, které nabízejí dortíky. Čím více se vám povede zabrat dortů, tím větší objem bodů si přečtete.

Foto: Ondřej Zeman

Kam budete expandovat bude primárně na vás.

Hra končí v Marabunta momentem, kdy máte zabránu jednu celou lokaci, některý bodovací list byl zcela vyplněn nebo došlo k získání všech dvanácti dortíků. Body pak máte ze získaných dortů, zaškrtnutých krabic, a především z obsazeného území u něhož se pracuje s myšlenkou toho, že čím více zaškrtnutých políček na bodovacím listu, tím výraznější objem bodů na konci pro vítěze v rámci daného prostoru. Vítězem partie je ten, komu se podařilo získat nejvíce bodů. Pokud je situace nerozhodná rozhodují o finálním výsledku dortíky.

Foto: Ondřej Zeman

Marabunta moc prostoru nezabere.

Střet mravenců funguje v Marabunta na jedničku

Vzhledem k tomu, že hry jsou často přenášeny do podoby duelů, je konkurence na tomto poli relativně vysoká. Marabunt avšak v rámci takto laděných projektů představuje velmi výrazný kousek, který si vzhledem ke svým kvalitám a zpracování rozhodně zaslouží vaší pozornost. Pokud máte rádi zakreslovací strategie a toužíte po něčem vyžadujícím méně prostoru, tak právě tohle by mohl být kousek určený pro vás.

Za poskytnutí kopie hry Marabunta použité pro tuto recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz