Hlavní obsah
Hry

Vesmírná loď Interstellar představuje smrtící závod s časem se Sluncem v hlavní roli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Vzdálená budoucnost tu vypadá nebývale temně. Ze Slunce se stala smrtící hrozba a lidstvu nezbývá nic jiného než se pokusit před ním uniknout. Ujměte se korporace a pomozte lidstvu emigrovat ze Země.

Článek

Příběh Vesmírná loď Interstellar vás vezme do roku 2357

Globální oteplování je problém, kterému lidstvo čelí nyní, jenže podle hry Vesmírná loď Interstellar to vypadá tak, že je to jen jeden z banálnějších problémů, protože v budoucnu nás teoreticky může čekat srážka se Sluncem. Tedy ona to nebude až tak srážka, jako spíše vyložená destrukce našeho světa. Příběh se tu totiž odehrává v roce 2357, kdy náš druh začal pozorovat, že životadárná hvězda už na tom není tak dobře jako v minulosti. Pomalu, ale jistě se mění v rudého obra, takže světovým korporacím nezbývá nic jiného než realizovat projekt, s jehož pomocí určitá část lidí opustí svět v ohrožení a najde si nový domov. A právě vy jste v čele jednoho z nadnárodních gigantů, které mají šanci spasit ostatní.

Foto: Ondřej Zeman

Vesmírná loď Interstellar je masivní deskovkou ve všech ohledech.

Počet hráčů: 1 - 4

Herní doba: 120 minut

Věk: 14+

Co si budeme povídat, příběh této strategie je hodně temný, protože budoucnost tu nevypadá úplně růžově. Možností jak mu zabránit vám však Vesmírná loď Interstellar dává dostatek na to, aby se nenudil ani ten nejpoctivější stratég. Hned ze startu si můžete rozmyslet, zda se vydáte k některé ze vzdálených planet, dáte se do budování, velmi riskantní těžby na Slunci, obchodu se surovinami nebo prostě svůj tah ve fázi Akcí představující úplně první etapu každého kola přeskočíte.

Foto: Ondřej Zeman

Hráč ve Vesmírná loď Interstellar nepracuje s úplně malým počtem komponentů.

Některé z prezentovaných aktivit můžete dělat tak dlouho, dokud na to máte, zatímco u jiných je lze užít daný krok pouze jednou. Za všech okolností pak musíte počítat s tím, že hrané žetony vrstvíte na sebe, takže jakmile zahrajete nový žeton, akce předchozí v tomto tahu už nezahrajete. Je tudíž neustále nutné přemýšlet nad tím, co uděláte a v určitých momentech maximálně využívat potenciál neomezených akcí, popřípadě sáhnout po žetonu vynechání tahu, jehož zahráním získáte nějaký ten bonus. A aby toho nebylo málo, ještě si ve hře Vesmírná loď Interstellar už pomaličku nadefinujete své „místo“ na startovní čáře další fáze.

Foto: Ondřej Zeman

Lidé potřebují ze Země vypadnout.

Zajímavé pak jest, že elementární nabídku lze rozšířit až o tři speciální žetony, které přinášejí nové akce do fáze Akcí a také do etapy Záchrany, která je druhou částí kola v tomto titulu. Snaha spasit lidstvo se vám ve Vesmírná loď Interstellar ukáže právě během druhé třetiny kola jako relativně náročná, protože všechny normální akce si žádají nějaké ty suroviny, aby je bylo možné provést. Během této části užíváte opět akční žetony, tentokrát ale otočené na druhou stranu, kde se nachází jiné „obrázky“ a tím pádem aktivity, které je možné dělat.

Foto: Ondřej Zeman

Koráb je potřeba ve Vesmírná loď Interstellar nejdříve vystavět.

Stejně jako v případě první části, i v této vám Vesmírná loď Interstellar nabízí několik realizovatelných akcí, které pomaličku vedou k záchraně lidstva. Jednou z akcí, která se dá provést, jest přesunutí sondy. S ní nepracujete na normální mapě, kde vidíte planety, ale na mapce vedoucí k soustavě Trappist. Když po ní putujete, můžete činit objevy, jež vám mohou přinést různé bonusy. Po doražení do šestého sloupce navíc získáte další speciální akci, což se vyplatí.

Foto: Ondřej Zeman

Realizace různých modulů po vás žádá odlišné materiály.

Pro hráče, kteří nefandí práci se sondou a spíše se jim líbí politika, je tu možnost vyslat zástupce do světové vlády. Tato akce vypadá tak, že ve Vesmírná loď Interstellar umístíte svého vědce do tabulky prezentující různé bonusy s tím, že je stavíte nad sebe, takže vám nic nebrání stanout na „zádech“ ostatních. Na jedné straně tabulky na vás čekají odměny, zatímco na straně druhé můžete navýšit své šance na to, že se stanete guvernérem, na němž do jisté míry stojí poslední fáze.

Foto: Ondřej Zeman

Planety jsou ve hře Vesmírná loď Interstellar zpracovány pěkně.

Ještě předtím, než se k ní dostanete, je tu ještě záchrana populace, kterou realizujete tak, že si vyberete jednu z figurek na Zemi, zaplatíte za ni do prostoru tržiště surovinu a následně ji přemístíte do kryomodulu. Poslední možností, po které se dá sáhnout, je sestavení mechanizmu pro vesmírnou loď Interstellar, k jehož vytváření dojde zaplacením určitého objemu surovin, načež přemístíte kostičku s různým bodovým ohodnocením na modul vesmírné lodi ve snaze ho zaplnit tak, aby zaplnění odpovídalo počtu hráčů.

Foto: Ondřej Zeman

Žetony sluneční aktivity mohou mít různé efekty. Ne vždy jsou pozitivní.

Jakmile vypotřebujete všechny své akce, nebo zkrátka už hrát nechcete, obdobně jako v předchozí etapě i tady je možné přeskočit tuto fázi získat určité benefity a přenést se do poslední třetiny. Tu představuje etapa Vlády, v níž aktuální guvernér získá bonusy a hra se začne připravovat na další kolo. Tahle část je ve Vesmírná loď Interstellar nastavená vlastně hodně zajímavě, protože z tržiště dojde k odstranění nejvíce početné suroviny, po solární spirále prezentující navyšující se nebezpečnost Slunce se posune žeton, populace se doplní, planety se pohnou a dojde k několika dalším krůčkům.

Foto: Ondřej Zeman

AI ve Vesmírná loď Interstellar neschází.

Partie ve Vesmírná loď Interstellar může skončit tak, že žeton spirály doputuje až k Zemi, což představuje dosti neslavný konec. Navíc ho můžete sami uspíšit skrze dříve prezentovanou solární těžbu (těžba na Slunci), které vám přinese suroviny navíc, avšak také může předčasně ukončit hru. Jsou tu však také pozitivní závěry. Když se vám třeba podaří dokončit třetí modul vesmírné lodi, zaplnit všechny dostupné kryomoduly nebo objevit Trappist minimálně s jednou sondou. Pokud se vám podaří realizovat dva z prezentovaných cílů, máte vyhráno a hra pokračuje až do konce daného kola, načež následuje přepočet bodů.

Foto: Ondřej Zeman

Proč brát lidi po jednom, když lze díky jedné z variací brát celé rodiny.

Jednou z největších krás základní verze Vesmírná loď Interstellar je bezpochyby to, že ji lze hrát v dalších sedmi modulech. Jsou tu černé díry, ztracené těžební planety nebo univerzální komponenty pro Insterstellar. Neschází tu dokonce ani AI H.A.L.L., která vám dá možnost pustit se do hraní v sólovém režimu. Mimo to je tu ještě trojice expanzí, o nichž si můžete přečíst více zde.

Foto: Ondřej Zeman

Obsahu je ve Vesmírná loď Interstellar hromada.

Vesmírná loď Interstellar je masivní strategie, schopná vás řádně otestovat

Po několika partiích se nám ve skupině konečně podařilo splnit žádané podmínky, díky čemuž mohu říci, že Vesmírná loď Interstellar je opravdu impozantní vesmírnou strategií, ve které se pustíte do „boje“ se samotným Sluncem, v jehož případě se snažíte být rychlejší než žeton pohybující se po solární spirále. Tempo je neúprosné a na každém tahu kvůli tomu záleží. Komponenty jsou zpracovány pěkně, ještě větším plusem ovšem jsou dodatečné varianty, po nichž je možné sáhnout v momentu, kdy vás ta základní omrzí.

Vesmírná loď Interstellar patří mezi robustní deskové hry, které stojí na silných základech, okolo nichž je následně možné postavit leccos. V tomto případě tu máme výborný boj o přežití ve vzdálené budoucnosti, který vám může prohrát nenasytnost ostatních i vaše vlastní chyby. Zážitek je to velmi intenzivní. Pokud tedy máte rádi takto laděné strategie, asi bych se vůbec nebál po tomto kousku sáhnout a pustit se do bitvy o osud lidstva.

Za poskytnutí kopie hry Vesmírná loď Interstellar na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz