Hlavní obsah
Hry

Vesnička je nadčasová budovatelská pecka pro milovníky The Settlers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Tahle nenápadná desková hra vás nechá přetvořit malou vísku v úctyhodné město. Je pouze na vás, nač se zaměříte, cest k úspěchu totiž v tomto vydařeném díle vede více, než by se mohlo zdát.

Článek

V deskové hře Vesnička stavíte městečko pro všechny

Život na vesnici občas není lehký. Dá se říct, že je dost rozdílný od toho, co zažíváte ve městě. Hlavním důvodem, proč tomu tak je, je bezpochyby skutečnost, že všichni tu spolu do jisté míry koexistují. A přesně o tom je i hra Vesnička. I v ní se totiž pustíte do budování, které však nebude i přes kompetitivní orientaci primárně o vás, nýbrž o vesnici, jíž budete chtít spolu s ostatními transformovat do něčeho většího a jinak, než s pomocí všech zúčastněných, toho nedosáhnete.

Foto: Ondřej Zeman

Vesnička potřebuje pro hraní středně velký stůl.

Počet hráčů: 1 – 4

Herní doba: 30 - 60 minut

Věk: 10+ (klidně bych pracoval s myšlenkou 12+)

Jelikož se jedná o středověké společenství, je středobodem vaší vesnice pomaličku rostoucí kostel, kolem kterého následně umístíte základní struktury, bez kterých by takové městečko nemohlo za žádných okolností expandovat. První partie mi dost připomněla videoherní budovatelskou sérii The Settlers, protože i tam musíte hned ze startu postavit dřevorubce, kamenolom, statek, tržiště nebo rychtu.

Foto: Ondřej Zeman

Vesnička vám nabídne rozdílně velké dílky.

Všechny tyto budovy musí být cestou propojeny s kostelem, a fakticky tak s ním sousedit. Jakmile si nastavíte podmínky tak, aby vyhovovaly tomu, s kolika lidmi hrajete, už vám nic nebrání dát se do hraní. Osobně se mi tento formát odjakživa zamlouvá, protože ne všechny tituly fungují stejně v odlišných počtech hrajících. Zde si však hraní vychutnáte v jednom hráči i maximálním počtu. Zpět však k tomu, jak partie v deskové hře Vesnička probíhá.

Během svého tahu můžete pracovat s vesničany i oslíky

Stejně jako v jiných hrách i ve Vesničce budete hodně pracovat s vesničany, kteří mají možnost vždy provést jednu ze tří akcí. Jelikož zpočátku nebudete mít po ruce příliš velký objem surovin, stane se první aktivitou, kterou budete vykonávat aktivace budov. Když je na políčku, kde chcete pracovat volné místo pro suroviny, nic vám nebrání panáčka na daný bod umístit a vygenerovat na daném bodu třeba kámen, dřevo či obilí. Za svou práci nedostanete suroviny, nýbrž peníze, se kterými pak dále pracujete.

Foto: Ondřej Zeman

Vesnička vás nechá pracovat i s financemi.

Zakoupit je za ně možné nové plány budov, naverbovat další pracanty nebo to s penízky pořádně roztočit na tržišti, které je jednou z nejdůležitějších struktur, které budete při hraní Vesničky užívat. Proč tomu tak je? Převážně z toho důvodu, že tu máte možnost nakupovat suroviny. Dostat se tu dá jak k základním materiálům, tak i těm, které jsou už výsledkem usilovnější práce. Nedostáváte za ně však žádné body, ani peníze. Stejně tak je nelze zpětně prodat.

Foto: Ondřej Zeman

Vesnička před hráče staví různé možnosti, jak si vydělat.

Nic vám však nebrání střelit dál vámi vytvořené cihly, mléko nebo desky, čímž za ně získáte vítězné body a finanční prostředky. Nabídka toho, co lze prodat se bude stabilně měnit, protože je definovaná za pomoci náhodně vybíraných dílků prodeje. Se získanými penízky je možné dělat leccos. Postavit za ně můžete kupříkladu „umělé“ cesty mezi na sebe nenavazujícími políčky, či budovy, které musíte napojit minimálně na jeden úsek už umístěného žetonu. Za vybudování stavby jste ve Vesničce za všech okolností odměněni vítěznými body.

Foto: Ondřej Zeman

Hra tu končí, když postavíte kostel.

Postavit tu jde mlýn, ovčí farmu, pilu nebo některé z řady památek, které přinášejí různé benefity, takže rozhodně stojí za to je realizovat. Ať už se však jedná o památné stavby, nebo obyčejné struktury, každá budova vám nabídne specifické funkce. Užívat pak můžete takřka všechny bez ohledu na to, kdo je postavil. Ve finální fázi za ně ovšem nedostáváte body. Výjimkou jsou v tomto ohledu památky, z nichž těží pouze jejich stavitelé.

Foto: Ondřej Zeman

Některé části mapy vám ve Vesničce nabídnou více možností, jak je napojit cestami.

Mistrem se stane vždy první v řadě

Jak už jsem uváděl výše, tak ve hře nepracujete pouze s vesničany, kteří budují cesty, potřebné struktury a také porůznu aktivují budovy. Další složkou, s níž je nutné operovat, jsou oslíci. Realizace staveb i práce v pokročilých výrobnách totiž vyžaduje, aby někdo dodal suroviny z jednoho bodu na druhý. A přesně k tomu tu máte oslíky.

Foto: Ondřej Zeman

Pracanti v deskové hře Vesnička vždy produkují kvalitní a méně kvalitní zboží.

V případě, že chcete kupříkladu dostat obilí z farmy do mlýna musíte mít napříč dílky dostatek mul k tomu, aby došlo k dopravení obilí z jednoho bodu na druhý. Ve mlýnu pak vygenerujete mouku. Hráč má možnost vytvořit obyčejnou, nebo kvalitní surovinu. Jak udělá zboží kvalitnějším? Je nutno, aby jako první postavil danou strukturu, díky čemuž se z něj stane třeba mlynář využívající její potenciál na maximum. Danou roli však může vykonávat pouze jeden z hrajících, zatímco ostatní produkují jen základní verzi daného produktu.

Foto: Ondřej Zeman

Vesnička má pro hráče nachystanou řadu ocenění a také profesí.

Za pomoci aktivního vesničana můžete vytvořené zboží dovést na už zmíněné tržiště, nebo do kostela, jehož stavba je vašim hlavním cílem. V případě, že během svého tahu nestihnete vytvořené zboží použít, klidně se vám může stát, že si nařezané desky, cihly, nebo jiné suroviny vezme váš sok. Na jednu stranu z nich nezískáte jejich plný potenciál, to však nevadí, protože i přestože vám jsou vzaty, stále mohou vašemu rodu získat body i finance. Vesnička totiž pracuje s rozumnou myšlenkou toho, že ten, kdo zpracoval, má také nárok na odměnu.

Foto: Ondřej Zeman

Cesta není vždy nutná.

Tím pádem tu není prostor k vzteku. Všichni přeci budujete stejný kostel. Jakmile je postaven, máte hotovo. Následuje bodování, během nějž se pracuje s počtem získaných penízků, vítězných bodů, počtem postavených cest a také tím, jak efektivně se vám podařilo na mapu usadit památky. Tato fáze je plynulá a kupříkladu na rozdíl od toho, co se děje při hraní Králíkovství, se v ní vaše mozkové závity vyloženě nezapotí.

Foto: Ondřej Zeman

Vesnička disponuje insertem, který si musíte sami poskládat.

Fanoušky The Settlers budovatelská desková hra Vesnička naprosto uchvátí

Na první pohled působí Vesnička jako hodně komplexní strategie. Minimálně pravidla mohou zprvu trochu děsit, jenže když se ponoříte do první partie dostanete relativně přístupnou hru pracující mistrně s myšlenkou toho, jak taková vesnice ve skutečnosti funguje. Během hraní proto budete mít pocit, že i přes jistou míru soutěžení budujete něco pospolu. I když vám totiž někdo občas vezme to co vytvoříte, nikdy nebudete úplně tratit a dvojnásob tato skutečnost platí u specialistů.

Komponenty u Vesničky jsou zpracovány velmi dobře. Ve všech ohledech mi jakožto hráči z PC připomínají formát série The Settlers, jen v deskovém provedení. A musím říct, že se mi to neskutečně zamlouvá, jelikož zrovna tuhle značku mám hodně rád. Pokud hledáte deskovou hru, která by této budovatelské legendě byla blízko, tak v tomto případě nesáhnete vedle. Nesmíte však pracovat s tím, že se jedná o rodinný titul. Desetiletí bez výrazných herních zkušeností si Vesničku totiž vychutnají jen těžko.

Za poskytnutí kopie hry Vesnička děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz