Hlavní obsah
Hry

Vydařená kooperace Dračí strážce dá vaší partě do rukou tříhlavého draka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Přemýšleli jste někdy, jaké je to být monstrem, po němž jdou všichni v okolí ve snaze získat poklady a ruku spanilé princezny? Tak přesně tohle zažijete na vlastní kůži v útrobách jediného netvora.

Článek

Dračí strážce vám neprezentuje tradiční příběh

Každý z nás někdy četl nějakou tu pohádku, ve které byla princezna uvězněna v útrobách věže hlídané drakem, nebo se měla stát jeho obětí. Ve hře Dračí strážce před sebou máme trošku odlišný příběh. Princezna tu totiž není ničím rukojmím nýbrž postavou, která žije s drakem v harmonii. Tu nyní chtějí narušit rytířské hordy přilákané k dávné pevnosti touze po zlatem i rudovlasé krásce. Jelikož se jedná o tříhlavého tvora jedná se o kooperační hru, ve které ovládáte až se šesti dalšími hráči jediné tělo, což je náročnější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Počet hráčů: 3-7

Herní doba: 15-30 minut

Věk: 8+

Hráči vlastně musí při hře s normálně starými spoluhráči disponovat perfektní sehraností, protože během hraní partie Dračí strážce se prakticky nedomlouváte, ale snažíte se co nejlépe navázat na tah prvního hráče. Ten totiž má možnost ukázat v rámci kola na jednoho nebo rovnou více nepřátel, které chce zničit. Musím říct, že ne vždy se vám to podaří a občas může vést snaha eliminovat protivníky k opravdu zábavnému výsledku. Ještě před tím než se dáte do koordinovaného vraždění musíte otočit vrchní kartu z balíčku rytířů a tak určit počet kroků, o který se všichni nepřátele na mapě pohnou směrem k pevnosti, kde žijete s princeznou.

Foto: Ondřej Zeman

Dračí strážce si nežádá příliš prostoru.

Pohybový dosah rytířů naštěstí není nikterak extrémní a když máte náhodou štěstí klidně se může stát, že se nepohnou ani o krok. Kartu pohybu si však tahá také drak. Zajímavé pak je, že se vztahuje na všechny hráče, takže všichni vlastně sdílí a čerpají jednu hodnotu. V případě, že je hodnota hned od počátku mínusová, tak se při pohybu jednotlivých hráčů nepohybujete daným směrem, nýbrž na opačnou stranu, což může dopadnout tak, že odejdete z mapy a hra tak v Dračí strážce skončí vašim nezdarem. Každý z hrajících má během svého tahu možnost vykonat jednu ze tří akcí.

Foto: Ondřej Zeman

Dračí strážce nabízí hráči omezený počet alternativ, který se stále zmenšuje.

Směr pohybuje vám dán

V nabídce naleznete pohyb do jedné ze čtyř stran, který musíte vykonat. Na počátku mají všichni takové karty čtyři, takže navádění draka není až tak náročné. Časem se ale počet karet redukuje a tím pádem se snižují vaše manévrovací schopnosti. Musíte tím pádem stabilně sledovat, jak se který z vašich spoluhráčů pohnul. Špatné odhadnutí situace totiž může dopadnout dost neslavně. Ke katastrofě tu občas vede také užívání druhé schopnosti a tou není nic jiného než sežehnutí, v jehož rámci pokropíte plameny vše ve svém dosahu. Poslední alternativou jsou pak manévry spojené se specifickými akcemi, které vám mohou pomoci ale také uškodit, protože manévry disponuje také protistrana.

Foto: Ondřej Zeman

Dračí strážce staví draka před armádu nepřátel.

Jakmile je kolo u konce následuje další, v jehož rámci začíná jiný hráč. Karty akcí si berete až do momentu, než vám dojdou, načež si je všechny vezmete z odkládací hromádky a tak vytvoříte nový balíček, s nímž budete pracovat. Vedle základní varianta je tu pak také pokročilá verze Dračí strážce, ve které pracujete s řekami unášejícími draka na konci tahu klidně o jedno políčko, tunely jimiž je možné putovat, nebo pokročilou verzí manévrů rapidně navyšující celkovou komplexitu hry Dračí strážce. Díky nim můžete do útoku „poslat“ princeznu, přitáhnout rytíře k drakovi, nebo ukončit tah klidně na jeho začátku, což je pro vás vcelku slušný průšvih.

Foto: Ondřej Zeman

Škála postav je ve hře Dračí strážce dostatečně pestrá.

A čím hra končí? Dračí strážce stojí na myšlence boje proti rytířům, takže prakticky může skončit tak, že zabijete všechny rytíře. To kolik jich bude do hry dáno jasně určuje počet hrajících hráčů. Drak však nemusí vyhrát, takže se klidně může stát, že rytíři se dostanou do útrob hradu, obří šupináč opustí herní mapu, nebo zničí svůj vlastní hrad. Ano, i taková situace může nastat. Jelikož se jedná o kooperaci, tak vyhrávají všichni.

Foto: Ondřej Zeman

Dračí strážce se dá hrát i komplexně.

Hra Dračí strážce vás naučí lépe spolupracovat

Koncept absence přímé komunikace během hraní dělá z Dračí strážce zajímavý deskový titul, který vaši rodinu či partu přátel učí aktivně přemýšlet dlouhodobě nad tahy druhých. Když se naučíte sledovat tahy druhých a jimi vynesené karty je zde velká šance na to, že se dostanete k vítězství. Pokud toužíte po tom zažít to, jaké je to být drakem bojujícím proti rytířům, tak by mohl být tento kousek tím, po čem by stálo za to sáhnout.

Za poskytnutí kopie hry Dračí strážce děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz