Hlavní obsah
Hry

Zajistěte si důchod a naučte děti včas finanční gramotnosti s hrou Na Prodej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Na trhu je řada her, jen málokterá však učí hráče, jak opravdu aktivně pracovat s penězi. Pokud hledáte kousek, který se tomuto tématu aktivně věnuje, tak právě má potenciál vaše děti trochu edukovat.

Článek

Při hraní Na Prodej budete hodně pracovat s penězi

V současné době je vcelku běžné, že finanční gramotnost není úplně rozšířená. Ano, jsou lidé, kteří umí s penězi pracovat, avšak většina často neumí úplně hospodařit se svými výdaji a příjmy. Pokud chcete tuto schopnost učit už středně velké děti není špatné je edukovat formou hraní. A přesně pro tyto případy je tu karetní hra Na Prodej, ve které kupujete nemovitosti a následně je prodáváte. Na první pohled lehká práce, jenže když chcete vyhrát, tak si vyžádá nejen vaši schopnost pracovat s penězi, ale také vědět, kdy stojí za to investovat, a kdy naopak příliš velké peníze nerozházet.

Počet hráčů: 3-6

Herní doba: 15-20 minut

Věk: 8+

Na startu si tu vezmete takový počet bankovek, kolik je ve hře hráčů. Čím méně lidí hraje, tím větší objem dostanete, takže při hře pro tři vám Na Prodej dá do ruky celkem 28 penízků, zatímco při maximálním počtu už dostanete bankovek pouze 14. Jakmile máte k dispozici svůj rozpočet, můžete se dát do nakupování nemovitostí. Tato etapa je rozložená do několika kol, během nichž se prodávají nemovitosti z balíčku. Nabídka je vždy stavena podle počtu hrajících, takže čím více je hráčů, tím větší objem budov na prodej je jim nabídnut. Dražba probíhá tím způsobem, že první hráč nabídne určitou částku, načež ostatní, kteří mají zájem přihazují.

Foto: Ondřej Zeman

Na prodej si rozložíte prakticky kdekoliv.

Kolik nabídnete je v podstatě pouze na vás. V případě, že během nabízení peněz odpadnete (nechcete dále nabízet), berete si kartičku s budovou, která má nejmenší hodnotu a z aukce jste vyřazeni. Vítězem je však pouze jeden, takže při hře tří hráčů dva získají méně hodnotné nemovitosti a polovinu z jimi investovaného obnosu. V této etapě Na Prodej je dobré přemýšlet nad tím, jak se svými penězi naložíte, protože uspěchané investice vás mohou přivést na mizinu bez toho, že by vám některá z nich reálně pomohla k vítězství. Všechny stavby mají speciální hodnotu. V nabídce najdete obyčejné chatky, iglú, tepee, psí boudy, nebo vesmírnou stanici. Vybrat si je tím pádem z čeho.

Foto: Ondřej Zeman

Na Prodej vám k zakoupení nabídne leccos.

Jakmile máte nakoupeno nastává etapa prodeje nemovitostí. Jste totiž realitní agenti, takže vašim úkolem je prodat to co jste koupili, co nejvýhodněji. Jak tato fáze probíhá? Hráči vždy se v Na Prodej vezmou některou ze svých budov a položí jí na stůl, kde jsou tři šeky s různými hodnotami. Jakmile mají všichni vybráno nastává část, kdy karty budov otočíte, a tak zjistíte jejich hodnoty. Nejvyšší hodnota si odnáší šek s největším finančním ohodnocením. Tato etapa hráče učí, že není kam spěchat a hodnotné budovy rozhodně není radno házet do pole jen tak nazdařbůh. Celá pak končí tak, že jsou rozebrány dostupné šeky.

Foto: Ondřej Zeman

Na Prodej vám dá do rukou slušný balík.

Závěr hry pak vyloženě stojí na tom, že si vezmete získané peníze a šeky. Ty následně začnete sčítat. Hráč s největší vydělanou hodnotou vyhrává. V případě shody je vítězem ten, kdo má největší objem bankovek. V případě, že vám základní verze přijde příliš jednoduchá, nic vám nebrání v tom si zkusit komplexnější variantu Někdo z nás ostrouhá. Ta pracuje s myšlenkou omezenějšího počtu nemovitostí i šeků. V každé fázi nákupu pak máte k nákupu o jednu kartu méně a hráč, který během nakupování odstoupí sice získá všechny své finance, avšak neobdrží žádnou nemovitost, které jsou v tomto režimu dost důležité.

Foto: Ondřej Zeman

Škála nemovitostí není v Na Prodej vůbec malá.

Na Prodej dost efektivně pracuje chápáním operování s penězi

Žádná hra ani aktivita většinou není samospasná. Platí to i o Na Prodej. Tato jednoduchá desková hra se vás snaží co nejefektivněji naučit pracovat s penězi, a především vám vštípit schopnost neházet je do větru. Výdaje je tu totiž pokrývat co nejefektivněji. Když s touto myšlenku odmítnete brát v zřetel, nikdy nevyhraje, jelikož vás vaše rozhazovačnost dožene na konci hry, kdy dochází k součtu financí prezentovaných na šecích obdržených za prodej domů a také těch, které máte v ruce ještě z fáze nákupu nemovitostí. Za sebe bych řekl, že se jedná o výbornou volbu na cesty, takže pokud náhodou hledáte podobně laděnou záležitost, chybu v tomto případě neuděláte.

Za poskytnutí kopie hry Na Prodej děkuji českému distributorovi, společnosti Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz