Hlavní obsah
Hobby, chovatelství a volný čas

Jedlé truhlíky jsou krásné, pracujte s nimi jako s malými záhonky

Foto: Pixabay

Jedlé truhlíky promění každý balkon v malou zahrádku. Naučte se s nimi zacházet jako se záhonky a sklízejte vlastní čerstvé bylinky i zeleninu.

Článek

Zima nás letos dlouho nechtěla opustit, a tak mnozí z nás ještě nestihli osázet všechny truhlíky. Zkuste si vyrobit pár květináčů nebo truhlíků, osázet je bylinkami, zeleninou či jahodami. Můžete je také kombinovat s letničkami.

Jestli se na vašem okně, balkóně, nebo parapetu daří letničkám, není důvod, proč by se nemohlo dařit i bylinkám, zelenině, jahodám. Většina bylinek jsou trvalky, nemusíte tedy osazovat nádobu každý rok, navíc budete mít po ruce vlastní bio zelené koření.

Pokud vyberete druhy, které koření mělce a snesou pěstování v nádobách, není to problém a výběr je jen na vás. Květem potěší levandule, mateřídouška, rozmarýna. Krásně vypadá i pažitka, máta, bazalka nebo petrželka. Nebojte se s nimi pracovat stejně, jako by to byly malé záhonky. Klidně na ně vysejte ředkvičky, kedlubny i salát, případně i některé odrůdy rajčat a paprik.

Nebraňte se kombinaci letniček. Bude to efektní pohled, a ještě vám mohou odpudit škůdce. Mnohé květy navíc lákají včely a další opylovače, čímž podpoří i úrodu plodových rostlin. Ať už zvolíte měsíček, lichořeřišnici, nebo třeba aksamitník, vaše truhlíky získají na barevnosti i užitečnosti.

Základem úspěchu je to, jak kvalitní jsou samotné bylinky a sazenice. Vhodné je koupit si předpěstované, dobře ošetřené a vhodně zalité rostlinky v kvalitním substrátu. V takovém případě je lepší nakupovat v zahradnictví než v supermarketu. Vyplatí se také sledovat rady odborníků a ideální je kombinovat rostliny s podobnými nároky na světlo, zálivku a výživu.

Výběr nádoby, velikost a materiál je jen na vás. Pokud mají rostlinky přezimovat, pak je vhodnější kamenina nebo hlína. Plastové truhlíky jsou lehké a levnější, ale v zimě mohou popraskat. Důležité je i správné umístění – slunný parapet nebo chráněný balkon je ideální pro teplomilné bylinky a zeleninu, stinnější místo ocení máta, petrželka nebo pažitka.

Ať už se pustíte do pěstování pro radost, pro vůni nebo pro chuť, jedlé truhlíky vám zpříjemní každý den. A sklízet vlastní úrodu jen pár kroků od kuchyně je radost, která se jen tak neomrzí.

Zdroj:

Prozeny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz