Hlavní obsah

Česká pobočka HWPL uspořádala první workshop o mírové žurnalistice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Deník/Lukáš Kaboň

Humanitarní vlak

Česká pobočka mezinárodní mírové organizace HWPL uspořádala pro české a německé novináře vůbec první online seminář o mírové žurnalistice.

Článek

V průběhu nabitého programu se účastníci mohli důkladněji seznámit s tímto inovativním konceptem, který prozatím není na českých vysokých školách běžnou součástí výuky. Novináři si na workshopu zároveň vyslechli autentická svědectví válečných reportérů a fotografů, kteří mají bohaté zkušenosti s pohybem ve válečných zónách. Spolupořadatelem události s názvem: „Význam médií v čase války: Jak vytvářet vyvážený mediální obsah“ byla i německá pobočka HWPL.

Workshop, který v České republice zatím nemá obdoby, proběhl ve středu, 26. dubna 2023, online prostřednictvím aplikace Zoom a byl rozdělen do tří hlavních částí. Nejprve si účastníci mohli vyslechnout svědectví válečných novinářů, poté následovala přednáška o mírové žurnalistice a nakonec v rámci třetí a poslední části probíhala diskuse.

Webinář odstartovaly výpovědi českých válečných novinářů, kteří po propuknutí ruské invaze na Ukrajině v únoru 2022 jako první informovali o dění na frontě. Jedním z řečníků byl i bývalý voják a spolupracovník České televize, Tomáš Vlach, který své zážitky z válkou zmítané země podpořil bohatým obrazovým materiálem. Jako válečný reportér Vlach v minulosti dokumentoval nejen dění na Ukrajině, ale i v Afghánistánu ovládaném radikálním hnutím Tálibán. Na hrůzy války se snaží veřejnost upozorňovat - nedávno například prostřednictvím drastických záběrů na umučená těla padlých vojáků.

Na Ukrajinu jsem přiletěl posledním komerčním letem ukrajinských aerolinek v noci z 23. na 24. února 2022 a stal jsem se svědkem všech těch událostí spojených se začátkem války. Pro novináře to bylo hodně těžké období, protože nikdo neočekával, že by válka mohla propuknout, nikdo nebyl připravený na ten chaos,“ uvedl během přednášky Tomáš Vlach.

Své zkušenosti s válkou na Ukrajině účastníkům workshopu předal i fotograf Moravskoslezského deníku, Lukáš Kaboň, který se letos dostal mezi finalisty prestižní soutěže Czech Press Photo. Za sérii fotek humanitárního vlaku na Ukrajinu, které pořídil v prvních dnech ruské invaze, dokonce obdržel cenu Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Jedná se o první humanitární vlak, který přepravoval pomoc z České republiky na Ukrajinu. Všichni tehdy chtěli pomoct. Místo původně plánovaných 24 hodin cesta trvala tři dny. Bylo to hodně náročné. Po cestě zpět do Česka jsme s sebou chtěli vzít i nějaké uprchlíky, ale kvůli byrokracii to vůbec nebylo jednoduché,“ vzpomínal na první dny války na Ukrajině Lukáš Kaboň.

Svědectví českých novinářů připomnělo, jak důležité je v dnešní době usilovat o dosažení udržitelného míru nejen na Ukrajině, ale i v dalších zemích světa. Důležitou roli v procesu utváření míru přitom mohou sehrát i média, která pomáhají formovat veřejné mínění a politické názory občanů. I proto bylo hlavním cílem workshopu seznámit české a německé novináře s konceptem „mírové žurnalistiky“, jehož otcem je oceňovaný norský novinář a sociolog Johan Vincent Galtung.

Koncept mírové žurnalistiky se zaměřuje na to, aby všechny strany konfliktu dostaly stejný prostor pro vyjádření. Snaží se zachytit veškeré utrpení, pojmenovává všechny zločince a odhaluje nepravdy na všech stranách. Jeho cílem je zkoumat strukturální a kulturní příčiny vzniku konfliktů, zaměřuje se na jejich prevenci a válku a zbraně vnímá jako závažný problém. Propaguje mírové iniciativy, a to i v případě, že se jedná o mírotvůrce tzv. „z lidu“. Média jsou navíc v rámci tohoto přístupu vnímána jako klíčoví aktéři v oblasti podpory mírového úsilí, kteří mohou významným způsobem přispět k úspěchu mírového procesu.

Přednášku o konceptu mírové žurnalistice si pro účastníky semináře připravila vedoucí PR oddělení německé pobočky HWPL, Debora Traub:

Vím, že novináři nemohou s okamžitou platností uvést do praxe všechny charakteristické znaky mírové žurnalistiky. V cestě jim stojí spousta překážek, včetně časového presu. Myslím ale, že se jedná a klíčový nástroj. Je důležité o něm vědět a pokusit se postupně implementovat do praxe aspoň některé body. Věřím, že i novináři mohou mít velký vliv na vyřešení světových konfliktů.“

Workshop byl zakončen společnou diskusí, během které mohli novináři z Česka i Německa sdílet své názory na to, zda a jakým způsobem by bylo možné koncept mírové žurnalistiky přenést do praxe. Seminář o mírové žurnalistice chce česká pobočka mezinárodní mírové organizace HWPL pro velký úspěch v nejbližší době zopakovat. Uskutečnit by se měl už v průběhu června v některém z konferenčních sálů v Praze.

Pro další informace, prosím, kontaktujte:

Severina Papis

PR oddělení HWPL
+420 776 643 790

Foto: Tomaš Vlach

Tomaš Vlach

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz