Hlavní obsah
Aktuální dění

Česká pobočka IPYG uspořádala „Vánoční pop-up“ pro ukrajinské uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: IPYG

Česká pobočka Mezinárodní mírové skupiny mládeže (IPYG, International Peace Youth Group), která je přidružená k mezinárodní mírové organizaci HWPL, uspořádala 18. prosince 2022 „Vánoční Pop-Up“.

Článek

Událost zaměřená na vzájemnou kulturní výměnu se konala v komunitním centru Prostor 39 na pražském Žižkově. Hlavním cílem iniciativy bylo zmírnit bolest ukrajinských válečných uprchlíků, které tvrdé boje vyhnaly z jejich rodných měst, a také informovat českou veřejnost o hrůzách války. Akce se zúčastnilo okolo 60 návštěvníků z Česka a Ukrajiny.

Součástí „Vánočního Pop-Upu“ byl market, na kterém ukrajinští umělci a designéři prezentovali a prodávali své výrobky, jako je oblečení nebo módní doplňky. Se zájemci se pak začínající ukrajinští návrháři mohli podělit o příběhy svých děl.

Účastníci pop-upu také dostali příležitost angažovat se v aktivitách souvisejících s ochranou životního prostředí. Dobrovolníci z IPYG totiž v prostorách komunitního centra uspořádali bleší trh, na kterém se zájemci mohli zapojit do výměny oblečení a přispět tak ke snížení množství odpadu na skládkách.

A nechyběly ani doprovodné aktivity, jako je koncertní vystoupení ukrajinských hudebníků nebo čas na tanec. Na místě byl zřízen i fotokoutek, který v návštěvnících mohl zanechat hřejivé vzpomínky na konec roku. „Vánočního Pop-Upu“ se zúčastnila i zakladatelka start-upu Felt You, Milana Kopyt.

Jsem opravdu moc vděčná IPYG za Vánoční pop-up. Byla jsem ohromena a dojata tím, že se v České republice našli lidé, kteří mají tak velké srdce pro mír a ukrajinskou komunitu. Doufám, že budeme moci s IPYG spolupracovat na podobných projektech i nadále a že se budeme i v budoucnu vzájemně podporovat,“ uvedla po skončení události Milana Kopyt.

Česká pobočka HWPL se pomoci válečným uprchlíkům věnuje už od propuknutí ruské invaze na Ukrajinu. IPYG od října loňského roku realizuje dobrovolnické aktivity, jako jsou jazykové kurzy angličtiny a češtiny, které mohou Ukrajincům žijícím v České republice např. pomoci najít práci. Kurzy byly dobrovolníky z IPYG připraveny tak, aby pomohly i těm členům ukrajinské menšiny, kteří mají problémy s komunikací či pocitem sounáležitosti, přestože v Česku žijí i více než rok. Jen během prvních dvou měsíců jazykové lekce navštívilo okolo stovky zájemců.

Podobné aktivity jsou v ČR i s ohledem na přetrvávající boje na Ukrajině klíčové. Podle dat zveřejněných Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) poskytla Česká republika v období od března do prosince roku 2022 dočasnou ochranu 453 725 ukrajinským žadatelům o azyl. (Zdroj:Ukraine Situation: Regional Refugee Response Plan – March-December 2022, 26 April 2022, https://data.unhcr.org/en/documents/download/96855).

I proto chce česká pobočka IPYG pokračovat v iniciativách věnovaným ukrajinské komunitě i v budoucnu. Stejně jako tomu bylo na konci roku 2022, budou i v průběhu roku 2023 dobrovolníci z IPYG organizovat pro ukrajinské uprchlíky bezplatné kurzy angličtiny. V plánu je ale také uskutečnění mírového vzdělávání pro ukrajinskou mládež nebo taneční aktivity, skrze které se současná mladá generace bude moci sjednotit v kultuře míru.

Pro další informace, prosím, kontaktujte:

Papis Severina

PR oddělení HWPL
+420 776 643 790

Foto: IPYG

Pop-Up

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz