Hlavní obsah
Aktuální dění

Největší mírový summit pořádaný neziskovou organizací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: HWPL

HWPL Summit 2023

V jihokorejském Inčchonu se ve dnech 18. až 21. září konala 9. výroční připomínka Světového mírového summitu HWPL.

Článek

Události se zúčastnilo více než 1 800 lidí ze 121 zemí světa, včetně Spojených států, Filipín, Ukrajiny, Jihoafrické republiky, Pákistánu, Thajska, Rumunska nebo Indie.

Mezi hosty mezinárodního summitu na téma „Implementace víceúrovňových strategií pro institucionální mír“ byli vysocí představitelé a odborníci v oblasti mezinárodního práva, náboženští lídři, vzdělavatelé, zástupci mládeže a žen a také novináři, kteří se v průběhu čtyř dnů mohli zapojit do 30 různých programových bloků. Účastníci participovali na diskusích rozdělených nejen podle oboru, ve kterém působí, ale také podle zemí, ze kterých pocházejí. Záměrem bylo, aby tak mohli vytvořit životaschopné strategie, které přispějí k vytvoření závazného mezinárodního práva pro mír.

Na tiskové konferenci pořádané 18. září promluvil i předseda hostitelské organizace HWPL, Lee Man-hee, který naléhal na politiky a vedoucí představitele jednotlivých zemí, aby spolupracovali na vytvoření světa bez válek. Zúčastněné vyzval k akci z pozice válečného veterána, který se osobně stal svědkem kruté válečné reality.

Proč by měly být ve válce obětovány životy mladých lidí? Co je vůbec politika a pro koho tu je? Když propukne válka, nejsou to politici, kteří jdou do boje, jsou to mladí lidé, kteří jsou obětováni, aniž by měli možnost dospět. Míru není možné dosáhnout pouze slovy. Pokud tu mír nemáme, musíme jej vytvořit. I proto jsme podnikli 32 zahraničních cest, abychom mohli realizovat naše mírové aktivity. Kdyby v tomto světě zvítězil mír, nedocházelo by už k žádným dalším politováníhodným úmrtím. Skrze prosazování mezinárodního práva musíme zanechat mír jako odkaz mezinárodnímu společenství, ve kterém budou žít naši potomci,“ uvedl v projevu předseda HWPL, Lee Man-hee.

Hlavního programového bloku se 18. září zúčastnil i třetí rumunský prezident, Emil Constantinescu, který prohlásil: „Během summitu jsme se shodli na tom, že mír není jen nějaký abstraktní pojem, ale že jde o nejvyšší hodnotu lidskosti, na jejímž základě je možné vytvořit pokojné prostředí, ve kterém mohou lidé vedle sebe žít bez hrozby propuknutí násilného konfliktu. Dohodli jsme se na tom, že budeme jak v krátkodobém, tak i v dlouhodobém horizontu pracovat na implementaci konkrétních opatření za účelem vytvoření nového systému, který by přístup „člověk proti člověku“ nahradil přístupem „člověk po boku člověka“ v souladu s mottem které jsme přijali v roce 2014, „Jsme jedno“.“

Aby mohlo být ve světě dosaženo spravedlivého a udržitelného míru, zasazuje se HWPL o vytvoření institucionálního míru, který by byl založen na Deklaraci míru a ukončení válek (DPCW). Ta navrhuje komplexní opatření v procesu budování míru - od předcházení konfliktům až po udržení míru ve společnosti. HWPL také vyvíjí řadu mírových iniciativ, jako je mezináboženský dialog, podpora mírových aktivit vedených mládeží a ženami, mírové vzdělávání nebo podpora kultury míru skrze média.

Na summitu vystoupil i výkonný ředitel HWPL, Kang Tae-ho, který prezentoval výsledky, kterých organizace HWPL dosáhla. Věnoval se DPCW, kterou dosud svým podpisem podpořilo přibližně 900 000 zástupců občanské společnosti ze 176 zemí světa, včetně Středoamerického parlamentu, a také Mindanau, které je příkladem uzavření mírové dohody na nevládní úrovni.

Hlavní ministr autonomní oblasti Bangsamoro na muslimském Mindanau (BARMM) na Filipínách v průběhu summitu řekl: „Stojím tu teď před vámi s maximální pokorou a mohu říci, že Bangsamoro je nyní zemí míru, prosperity a spravedlnosti, kde spolu žijí v harmonii muslimové, křesťané i domorodí obyvatelé. S příchodem nového věku, který se ponese ve jménu míru a rozvoje, vyzývám každého vlivného vůdce, politika i všechny mírové podporovatele z různých koutů světa, aby se stali katapultem, který přinese mír, odzbrojení a udržitelnou budoucnost. Pišme i nadále tento příběh míru.“

HWPL pořádá ve 130 zemích světa tzv. Náboženskou akademii míru (Religious Peace Academy, RPA), která funguje jako platforma pro porovnávání náboženských písem. Hlavním cílem je předcházet konfliktům a podporovat usmíření prostřednictvím mezináboženského dialogu. Mimoto se HWPL zaměřuje na mírové vzdělávání, díky kterému se veřejnost může učit o principech a hodnotách míru a následně je uvést do praxe. Zatím bylo implementováno na školách nebo různých vzdělávacích institucích celkem v 90 zemích světa.

Představitelé HWPL také poděkovali všem mírovým poslům z celého světa, včetně bývalých hlav států nebo ministrů, kteří usilují o dosažení společné touhy lidstva - míru - za to, že navštívili Jižní Koreu. Zároveň pak vyzvali jihokorejskou vláda i aktéry mezinárodního společenství k tomu, aby uznali, že tato nevládní diplomacie může přispět k dosažení trvalého míru.

Součástí události bylo i udílení cen míru. HWPL Peace Award“ obdrželo za přínos v oblasti realizace mírových iniciativ HWPL celkem 13 jednotlivců, mezi nimi i třetí rumunský prezident Emil Constantinescu, bývalý stálý vyslanec Mali při UNESCO Oumar Keita nebo profesor mezinárodního práva na univerzitě v německé Jeně, Ciaran Burke.

Pro další informace prosím kontaktujte:

Severina Papis

PR oddělení HWPL
+420 776 643 790

Foto: HWPL

Summit HWPL

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz