Hlavní obsah
Víra a náboženství

Staronový zákon vína: Lot of Wine

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Congerdesign/Pixabay

Bible jest plna zmínek o vině. Stejně tak však o víně. A je k nim třeba přistupovat s respektem, ale i s nadsázkou (nikoli s posměchem). Třeba takový Lot. Sodoma Gomora, šlo by říci (Gen 19, 28-38).

Článek

Lot, bratr Abraháma (Abrama chcete-li), usadil se svého času v Sodomě, která byla spolu s Gomorou ne zrovna ukázkovou lokalitou.

Když pak přišel čas vyčistit Augiášův chlév, pokud bychom si vypůjčili terminologii i odjinud, prohnalo se městem hříchu kde co. Dost možná včetně kulového blesku, což byl pro Lotovu rodinku impuls k „výměně bytu“.

Long Story Short: On a jeho dvě panenské dcery byli jedinými, kdo přežili. Zvolili si pak samotu, v jeskyni stranou lidí.

Lotovy dcery, ne, že by se při nedostatku civilizace přímo nudily. Podle všeho byly vedeny ušlechtilým důvodem zachovat rod. Ať už to bylo jakkoli, vstoupilo do hry víno.

Dívky se domluvily a v duchu rčení „za vším hledej ženu“ uspořádali dvoudenní – dost možná víkendovou – párty, na které otce opakovaně opily, aby si s ním obě lehly.

Starší s ním ležela první noc, mladší tu druhou. Bible je v tomto trochu eufemistická, ale závěr prozrazuje jasně: „Tak obě Lotovy dcery otěhotněly se svým otcem.“ (Gen 19,36)

A tyto děti se i narodily, dva chlapci: Moáb (Z otce zplozený) a Ben-amí (Syn mého příbuzného). Oba praotcové dvou národů (záměr se tedy povedl, rod pokračoval).

Plyne z toho něco?

S mladými děvčaty a s vínem jest to vždy loterie, obzvláště pokud dojde na stav „Lot of Wine“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám