Hlavní obsah
Lidé a společnost

Testování navigačního systému v Praze pomohlo ověřit jeho přístupnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Participace měst

Projekt Čitelná Praha přináší novou tvář informačního a navigačního systému pro hlavní město a jeho okolí.

Článek

Jeho cílem je poskytnout jasnou a srozumitelnou pomoc všem obyvatelům a návštěvníkům a přispět k jednoduššímu pohybu ve městě. Abychom ověřili jeho srozumitelnost a přístupnost, otestovali jsme nový orientační systém na stanici metra Palmovka.

Výzvy městského navigačního systému

Praha má dlouhodobě problémy s orientačním značením ve veřejné dopravě a v městských prostorách. Značení je nejednotné a často se plete s reklamami. Cílem projektu „Čitelná Praha“ je vytvořit přehledný a snadno pochopitelný orientační systém, který bude fungovat pro všechny – včetně lidí se zdravotním omezením.

Foto: Participace měst

Zastávka metra Palmovka

Rozsáhlá kampaň na hledání respondentů

Nejprve bylo potřeba pochopit, jak se po Praze pohybují lidé s různými bariérami – jaké mají potřeby a s jakými problémy se potýkají. Spustili jsme intenzivní nábor respondentů přes sociální sítě a organizace, které pomáhají znevýhodněným a seniorům. Díky tomu jsme pro výzkum získali respondenty s různými životními zkušenostmi – Čechy i cizince, pravidelné i „sváteční“ uživatele MHD.

Testujeme na zastávce Palmovka

Abychom ověřili srozumitelnost a čitelnost navrhovaného orientačního značení, provedli jsme uživatelské testování s respondenty. To probíhalo na stanici Palmovka, kde jsme zkombinovali dvě metody:

  • doprovázené návštěvy s respondenty, kde jsme sledovali jejich interakci s navrhovanými cedulemi,
  • terénní pozorování s cíleným dotazováním na jejich zkušenosti s orientací.

Z testování vyplynulo několik důležitých poznatků, díky kterým mohou designéři navrhovaného orientačního značení vylepšit :

  • Tmavé pozadí tabulí s výraznými prvky usnadňovalo čitelnost i pro lidi se zrakovými omezeními.
  • V některých částech stanice zhoršovalo osvětlení viditelnost cedulí. Bude nutné najít vhodné umístění prvků navigačního systému a případně doplnit osvětlení, aby byly dostatečně viditelné..
  • Informace na cedulích by měly být strukturované, srozumitelné a jasné, aby cestující snadno pochopili, kam mají jít.
Foto: Participace měst

Ukázka nového navigačního systému v metru

Budoucnost projektu

Náš výzkum na Palmovce byl jen začátek. Získané poznatky o potřebách cestujících a doporučení na úpravy jsme předali klientovi a grafikům, kteří je přenesli do dalších návrhů orientačního značení.

Na základě zkušeností z testování na Palmovce se navrhované orientační značení mění a testuje i na dalších zastávkách  metra, například na Jiřího z Poděbrad a  Chodově. Tento přístup umožňuje průběžně získávat zpětnou vazbu od obyvatel  a postupně vylepšovat značení ještě před tím, než bude nainstalováno po celém  městě a jeho okolí. Vyhneme se tak drahým opravám a výměně celého navigačního  systému.
Detailní výsledky z výzkumu si můžete přečíst také v tiskové zprávě vydané klientem – Regionálním organizátorem Pražské integrované dopravy (ROPID).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz