Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dobře hodnocená třída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Dobře hodnocená třída by v případě finančního vidění mohla být třeba ta střední. O ni nám dnes ovšem nepůjde. Ostatně se ani nemá tak dobře jako dříve.

Určitě je dobré vědět, co je příčinou kladného hodnocení. Leccos napoví, že během výuky ve třídě vládne ticho. Víme, kým a/nebo čím je způsobeno?

Článek

U někoho by mohl vzniknout dojem, že se nám sem vtrousí politika a vybrané společenské jevy a procesy. Slyšíme přece občas, jak vládou přijímaná opatření dopadnou také na střední třídu. Kdo se bude divit, že přestane být kladně hodnocenou třídou? Nebo se bude uvažovat a psát o automobilech? Rovněž u nich máme několik tříd, jejichž vozidla se liší výkonem, výbavou a především cenou, za jakou si je pořizujeme. Někteří… Většina je nucena dát přednost menším a ojetým, aby alespoň nějaký povoz vlastnila.

My se podíváme do školy. Zákonitě narazíme na rozdíly mezi třídami. Jsou dány řadou faktorů, které dohromady tvoří aktuálně panující skutečnost, která není pevně dána na dlouhý čas. Část elementů se mění a část zůstává poměrně stálá, pokud o stabilitě v něčem dnes vůbec můžeme uvažovat, mluvit a psát.

Začneme třídou jako místností. Tady bych se zásadně nezdržoval. Problematiku dobře a rychle pochopíme za pomoci následujících otázek. Jak daleko se nachází od šatny? Jaká je vzdálenost pro přesun na oběd? A na WC? Je z ní vidět na silnici? Nebo jen na oblohu? Mají žáci a žákyně možnost se dívat do přírody? Věčně v ní něco nefunguje? Jde o náslunečnou stranu školy s příslušnými důsledky pro jednotlivá roční období? Je výhodné být dislokován kousek od vedení školy? Mají naproti kabinet nejpřísnější vyučující? Jistě nyní chápeme.

Dobře hodnocená třída má kupříkladu hezké známky v určitém předmětu. Jak ale vypadá stav v jiných? Jestliže se třída specializuje na vybraný předmět a děti se do ní dostaly na základě náročného testu, musí být záruka, že budou stejně úspěšné v jiných předmětech? Dovedu si živě představit na matematiku nadaného chlapce, který vynikne nešikovností během Tv. Nemluvě o mírně nadhmnotné postavě. Avšak na řešených rovnicích nemá soupeře sobě rovného. Naopak na rovince na hřišti prohraje skoro na pověstné celé čáře. Tady se vytváří vhodný prostor pro pěstování a rozvíjení tolerance a respektu. Šikovný vyučující prokáže potřebný stupeň citlivosti a možností využije ku prospěchu všech.

Určitě je dobré vědět, co je příčinou kladného hodnocení. Leccos napoví, že během výuky ve třídě vládne ticho. S ohledem na tzv. obecnou hlučnou realitu jde nepochybně o pokrok a výdobytek. Víme, kým a/nebo čím je způsobeno? Při bližším zkoumání by bylo správně se podívat, jde-li o výsledek práce příslušníků pedagogického sboru, nebo jestli se tak sešly děti. Případně kráčí o směs obou prvků a možná ještě několika dalších, z nichž část dospělí nemají pod kontrolou. Nebo o nich ani nemají tušení. Mám na mysli složité konstelace v rodinách. Je jasné, že žije-li dítě pod velkým tlakem, bude mít obtíže podat výborný výkon ve škole. Na druhé straně jsou známy opačné případy, kdy trpící potomek se snaží být ve škole úspěšný - skoro za každou cenu. Pěkné známky mu slouží jako kompenzace jiných příkoří a negativních zážitků a zároveň jako důležité potvrzení, že není na dně a tzv. k ničemu.

Navíc záleží na vzájemném naladění. Jedna třída není tolik bystrá, ale zmíněný nedostatek nahrazují pracovitostí. Který učitel by neměl radost, že se žáci a žákyně projevují aktivně a jsou pracovití? Především když se ví, jak je dnes učení nebaví, neboť vědí o mnohem přitažlivějších typech činnosti. Možná paradoxně by třída mohla být hodnocena kladně, když se moc neprojevuje. Zdá se výhodné, jestliže tzv. známé firmy chybějí, případně hlavní narušitel hodiny usne na lavici. Než aby rušil a ptal se na nesouvisející věci, je lepší, hledí-li nezúčastněně z okna či na strop. Jak dopadne klasifikace? Nějak bude…

Druhá třída má dopolední útlum a zvedne se po obědě. Než se před ním do něčeho pustí, dost dlouho jim nabrání tempa trvá.Že by je táhla vidina brzkého odchodu? Jindy nepomůže ani vydařená návštěva ŠJ / školní jídelny /.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz