Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Harmonizační pobyt - tzv. adapťák a oč v něm jde

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patocka Otakar - Časopis NGS

Kde se sejdou lidé, je zapotřebí, aby spolu vycházeli co nejlépe, v práci, děti a dospělí ve škole. Cílem je samo chování a pak také výsledky. Harmonizační pobyt - tzv. adapťák je jedna z významných cest.

Harmonizační pobyt bývá organizován na počátku šesté třídy ZŠ. Učitelé a učitelky usilují, aby vznikla příznivá sociální atmosféra a pokud možno se mezi dětmi ve třídách udržela co nejdéle.

Článek

Název by u někoho nemusel tzv. zabrat. Nevěděl by, co by si s ním měl počít. U druhého by mohl vyvolat představu, že se bude jednat o setkání zájemců o hudbu. Tam se přece harmonie vyskytuje. Měla by! Nebo že by kráčelo o nabídku návštěvy v lázních? Pobyty mají přispívat k ozdravení těla a ducha, k dosažení harmonie. V neposlední řadě si vzpomínám, že pár hotelů se tak jmenuje. Jde vše nějak dohromady? Nezaškodí sem na aspoň krátkou dobu napřít pozornost a více se dozvědět.

Přesuneme se do školního prostředí. Harmonizační pobyt bývá organizován na počátku šesté třídy ZŠ. Takže nyní jich mnoho již proběhlo a další běží. Jeho cílem je, aby se děti vzájemně více a lépe poznaly, daly se dohromady po lidské stránce a položily základy, aby spolu ve třídě a částečně také mimo ni dokázaly vycházet. Dále je z hlediska naplnění poslání školní docházky žádoucí, aby postoupily aspoň trochu kupředu při osvojování potřebných sociálních a komunikačních dovedností. Někdy děti mívají opravdu nízkou úroveň. Představme si ji jako neustálé vykřikování, vyrušování, komentování, navážení se do někoho, vyslovování urážek a nadávek atd. Nemluvě o tělesném atakování různé podoby a rozsahu. Leckdy i bolesti! Odkud si zmíněné a další projevy přinesly? Odpověď není těžká… Potřeba kultivace se proto ukazuje jako aktuální a vysoká a její uspokojování by nikdo neměl brát na lehkou váhu.

Příslušníci pedagogického sboru zde kromě jiných prvků také usilují, aby vznikla příznivá sociální atmosféra a pokud možno se mezi dětmi ve třídách udržela co nejdéle. Všichni by si měli uvědomit, že jde o docela obtížnou práci. Pokud by si někdo myslel, že se vše nějak utvoří samo, měl by sice pravdu, ale v žádném případě není možné a ani správné garantovat kladnou podobu výsledku. Zajisté by se nelíbil nikomu, nejméně asi dospělým. Pokud jim na dětech záleží. Nejde o zbytečný doplněk, potvrzením jsou konkrétní případy, kdy je starost matek a otců nezvykle chatrná a nedostačující. Je proto dobré, když se dospělí mohou věnovat svým vědomostem, znalostem, dovednostem, zkušenostem a schopnostem, aby se stavy ve třídách, kde působí, pozitivně posunuly. Nejlépe v aktivní a dobrovolné spolupráci s rodiči. Pozor - nemusí jít o hudbu vzdálené budoucnosti.

Přesto je asi správné doplnit názor, že dosažení harmonie je příliš vysoko nastavenou laťkou. Z podstaty slova vyplývá, že má jít o zesouladění, tj. dobytí souladu. Jak víme, málokdy se ho podaří uskutečnit mezi dospělými a relativně zralými jedinci, kteří navíc mívají kladné a hodnotné cíle. Jak se na ně mohou dotáhnout jejich děti? Kolik jen mají nedostatků a jak omezená je jejich zkušenost. A kolik naopak u nich najdeme chyb? Jejich počet je spíše závratný, až vzniká dojem, jako kdyby část byla konána úmyslně. Určitě i tak zní důvod, proč se dospělí z řad učitelů a pra/rodičů tak často napínají, diví, zlobí, strachují a rozčilují.

Dílčí odpověď najdeme v působení psychologických mechanismů a zákonů. Uvědomme si, že žáci a žákyně vlivem prozatímního růstu, zrání a stupně učení ještě zdaleka nedosáhli kvalit, podob a možností dospělého chování. Přesto či právě proto by se měli co nejvíce učit a snažit se k němu přibližovat. Rodiče a škola jako oficiální státní instituce pro vzdělávání a výchovu zde mají neoddiskutovatelný vliv. Příště si předložíme konkrétní příběh.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz