Hlavní obsah
Rodina a děti

Jak borůvky ovlivní kariéru dítěte

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Má-li rodič dost peněz, jistě se jejich výše může kladně promítnout do studia a do profesní kariéry dítěte. Ale jaké místo mohou mít borůvky?

Její dítě se blížilo k závěru ZŠ a řešilo, co s ním bude dále. Pochopitelně nejlepší pro rodinný rozpočet by bylo začít co nejdříve někde pracovat. Jak se zcela běžně dříve stávalo v chudých rodinách.

Článek

Před několika týdny jsem zde publikoval zamyšlení pod názvem - Vysvědčení chudých a bohatých dětí, přesněji dětí chudých a bohatých rodičů. Pár dní poté jsem narazil na podnětný příběh jedné ženy. Pomůže nám dokreslit si situaci. K němu poté doplním jeden mužský, kde je finanční podtext mnohem silnější.

Máme před sebou matku, jejíž konstelace není snadná. Musí velmi přemýšlet, jak vyjde s penězi, které má. Je nabíledni, že jich vlastní málo. Proto o ní píšu. Přesto neskládá ruce do klína a pasivně nečeká, kdo jí pomůže. Ani na zázrak. Naopak se snaží uvažovat, jak by mohla ušetřit a třeba si navíc přivydělat, poněvadž její zaměstnání není po stránce příjmu přitažlivé. Vedle zmíněné práce bere ještě nějaký úklid.

Její dítě se blížilo k závěru povinné školní docházky a řešilo, co s ním bude dále. Pochopitelně nejlepší pro rodinný rozpočet by bylo začít co nejdříve někde pracovat. Jak se zcela běžně dříve stávalo v chudých rodinách. Děti začínaly pracovat v nízkém věku a vážily si všeho, co dostaly, byť šlo o dost málo. Jaký kontrast proti marnivosti dneška.

Tušila, že její potomek sám přípravu na přijímací zkoušky nezvládne. Proto si vybrala jednu paní učitelku, o níž slyšela pozitivní reference. Sama jich pro svoje boční aktivity užívá taktéž. Obě se domluvily, i když přímo o penězích mnoho slov nepadlo. Prý se pak nějak vyrovnají. Zde si můžeme povšimnout, jak se obtížně oceňuje duševní práce. Přijde-li instalatér, je jasno. Zákazník zaplatí cestu, materiál a hodinovou sazbu. Právník se mu dost blíží. Ale co jiní? Právě učitel? Asi moc ne! Jako kdyby vlivem svého poslání měl jen tak sloužit lidu?

Proces se podařil, potomek se mnoho naučil a požadavky u přijímacích zkoušek splnil, byť nikoli výtečně. Doposud možná nic převratně zajímavého. Souhlasím. Ale jsem připraven přinést dodatky. Když byl školní úkol splněn, mělo přijít vyrovnání. Opravdu na něj došlo, ale neobjevily se mince ani bankovky. Pomáhající osoba obdržela borůvky. No - každý by asi radost neměl, ale jistě se budou hodit. Pohled na ně byl překvapivý, leč byly přijaty. Paní se omlouvala a snažila se přiblížit domácí peněžní napětí. Od paní učitelky se jí dostalo ujištění, že stav chápe. Sama měla období, kdy se jí příliš nedařilo.

Poté se spolu rozpovídaly a dozvěděla se, že žena jede v borůvkách ve větším rozsahu. Vzhledem k malé velikosti plodů si nebudeme představovat desítky kilogramů, ale pár litrů, na něž se oblíbené lesní plody sbírají, se dohromady dá. Kromě časného vstávání a pěší přepravy na vyhlédnutá místa se poté postaví k silnici a plody prodává. Pochopitelně bez daně. Měl by ji však stát stíhat? Vždyť ona svým postupem snižuje svoji závislost na něm a na podpůrných dávkách od něj. Dokonce je schopna si čas od času přivydělat na něco jako větší výlet. Cílové destinace nemohu vyjmenovat, aby nedošlo ke ztotožnění osoby. Vidíme, jak různě se píle a pracovitost může včlenit do přípravy potomka na zkoušky a k uskutečnění jiných aktivit. V neposlední řadě platí, že matka vystupuje jako kladný vzor, jak si dospělý poradí se svízelným uspořádáním. A ještě půjde o názorný příspěvek v praktické výuce finanční gramotnosti.

V závěru musím konstatovat, že na muže, jak jsem v úvodu avizoval, dnes nedošlo. Tak se k němu vrátím. Jeho příběh nám dost řekne o osobních vlastnostech lidí, přesněji o jejich charakteru. Bude na hony vzdálen snaze a sběratelské aktivitě dnešní pilné ženy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz