Hlavní obsah
Sport

K čemu pomáhá kaplan na olympiádě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patocka Otakar

Pro leckoho asi půjde o překvapení, že se jako člen doprovodu za ČR účastní LOH v Paříži. Aktuální dotaz zní - kolik - s pomáhajícím kaplanem - získáme medailí v druhém a závěrečném týdnu LOH?

Kdybych měl začít s názory jedné starší paní, uvedu: „Asi se málo modlí, když máme tak málo medailí, má přece prosit boha, aby nám něco nadělil, když jsme tak daleko v tabulce národů.“

Článek

Již jsme mohli zaslechnout, jak kaplan působí v ozbrojených silách, také v nemocnicích a na několika dalších místech. Poměrně často lze registrovat poznámku, že tam pomáhá. Nevím, jestli jde o úplně přesné slovo. Předpokládejme, že se tak děje. Podstatné je, jak jeho slovní a jinou produkci vnímají lidé v okolí. Zajisté nelze vyloučit případy, kdy je pojem pomoc zcela na místě. I kdyby mělo jít jen o útěchu.

Pro leckoho asi půjde o překvapení, že se jako člen doprovodu za ČR účastní LOH v Paříži. Shodou okolností jsem narazil na pár osob, které se k jeho činnosti vyjadřovaly. Dopředu upozorním, že nejde o nějak reprezentativní vzorek. Ovšem nemáme co do činění ani s úplnými hlupáky, kteří by nedochodili ZŠ. Netvoří posuzovací komisi s určitými právy, nicméně se vyplatí se s jejich výstupy seznámit.

Kdybych měl začít s názory jedné starší paní, uvedu, že se nejdřív velice divila, že někdo z církve tvoří součást doprovodu na olympiádě. Není jich tam i tak hodně? Co kdyby tam jeli i za kynology a mykology? Třeba by také chtěli. Chvíli přemýšlí a pak pokračuje: „Asi se málo modlí, když máme tak málo medailí, má přece prosit boha, aby nám něco nadělil, když jsme tak daleko v tabulce národů.“ Že by si představovala přímou spojitost mezi obracením se k bohu a dosaženými výsledky? Ať již pracovními, uměleckými či sportovními? Úplně nevím, jak vypadá její vzdělání a jaký má celkový přehled o světě a o jeho fungování, a proto se nemohu přesněji vyslovit, jestli jen tak plácá do větru, nebo opravdu myslí na příčinný vztah. Pracujme raději s oběma verzemi přístupu.

Poté se ozve muž přibližně jejího věku, který ho klade na úroveň psychologa. Oba se prý zaměřují na hlavu. A mohou sportovce podporovat. Další muž oponuje. Poukazuje, že běží jen o částečnou pravdu. Psycholog nese mnohem větší odpovědnost. Jakou naopak má kaplan? Tvrdí že žádnou. Pomodlí se, pozve na mši, něco tam káže a věc je vyřízena. Co by třeba u kurtu poradil prohrávající tenistce? Neúspěšnému střelci? Že nemá střílet pánu bohu do oken? Zklamaným kanoistům? Že na ně bůh myslí? Pokud selže psycholog ve vedení sportovce, je prý problém o hodně větší. Ponechám bez reakce.

Pak se zapojí třetí pán. Tvrdí, že rozhovor se zástupcem církve slyšel. Hned se ho ptají, co se v něm dozvěděl. Nejdřív ho viděli kriticky a jako zbytečnou osobu, ale nyní pociťují potřebu být zpraveni. Že by chtěli nabrat novou dávku munice? Sám kaplan se prý měl nechat slyšet, že všichni naši sportovci, tj. více než sto osob, na něj má telefonní číslo. Žijeme v kapitalismu a vše se měří penězi, případně aspoň efektivností. Je škoda, že neuvedl, kolik telefonátů za jeden den přijme. Dost velký rozdíl oproti nově zřízené pozici u A ČR, kdy má terénní pracovník na starosti novodobé vojenské veterány. Kdo by nevěděl, jedná se o české vojáky, kteří od roku 1988 působili v zahraničních misích. V rozhovoru koordinátor uvedl, kolik hovorů a osobních setkání má za den a kolik desítek osob ho krátce po zřízení funkce kontaktovalo. Že by se tu snoubila snaha o vojenskou přesnost a ctnosti tržního hospodářství? Možná by církev měla více popracovat na svém rozvíjení a na ujasnění svého poslání, pokud nějaké existuje, v současném světě. Muž dodá, že kaplan říkal, jak občas některým sportovcům požehná. Evidentně bez výsledku, dodává se smutkem vlastence, který chtěl být hrdý na širší sbírku medailí, než kolik jich aktuálně je. Jiná paní doplní, že by ho nezatracovala, líbil se jí jeho výrok, že vidí naději tam, kde ji nikdo nevidí. Tak možná vysype nějaké zlato, stříbro a bronz z rukávu… Myslím, se kterým nikdo nepočítá. Jako u šermířů.

Pak se diskuse od LOH drobet odchýlí. Když například přijede či přiletí papež na místo zemětřesení, záplav a jiné tragédie, je vždy otázkou do diskuse, zda jim tam nějak konkrétně pomůže. Asi jako prezident a premiér, tj. ukáže se tam v hloučku ochránců, pronese pár slov a opět se uchýlí do svého umělého světa. Padají otázky. Kolik je díky nim nasyceno a napojeno strádajících osob? Jakou pomoc skutečně, nikoli jen ústy, zajistí? Kolika pomohou z trosek? Co udělají pro truchlící pozůstalé? Stačí, aby prohlásili něco o naději a lepším zítřku či se modlili, aby se bahno dál nesesouvalo a příroda je poslechne? Já si jist nejsem. Vy ano? A ještě aktuální dotaz - kolik - s pomáhajícím kaplanem - získáme medailí v druhém a závěrečném týdnu LOH? Pokud se o ně zásadně přičiní, mohl by být angažován na mnoha různých pracovištích. Manažeři by se měli uvést do pohotovosti… Co jestli bude zájem a konkurence z jejich řad na vysoké úrovni? Už dnes by se měli modlit, aby kaplana do svých řad získali?

PS: Kdo se chce ještě obohatit, má příležitost na:

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-modlitby-byly-vyslyseny-17365

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz