Hlavní obsah

Končí léto a nastává podzim

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patocka Otakar

Místo aby účastníci akce po jejím skončení vespolek zasedli ke stolům a oddávali se vychutnávání a popíjení piva, nastal šok. Ne vždy každá letní akce vyjde, jak se čeká a plánuje.

Rivalita vesnických kopálistů a boj o výsledek a prestiž ztratily význam a váhu. Naštěstí je doba mobilních telefonů, a tak se sanita z nedalekého města mohla vydat směrem ku hřišti velice záhy.

Článek

Někdo by mě mohl vytahat za uši. Jak si dovoluji psát nepravdu? Vždyť je na můj dnešní nadpis pozdě. Kalendářně určitě. A vlastně počasím taktéž. Pryč jsou velmi teplé dny, které nás bohatě potrápily ještě během měsíce září. Leckdo si s příchodem studené fronty oddechl. Jenže nemohl vědět, co všechno přinese. Jak se o pár dní později ukázalo, kromě rýmy a nachlazení se jednalo o ničivé povodně s následkem více miliardových škod. Jak moc bychom si nyní přáli pár teplejších dnů. O špinavou vodou s bahnem postižených obyvatelích ani nemluvě. Vysoká teplota a slunce by jim pomohly sušit domy a pár předmětů, které jim zbyly a je možné je ještě snad použít.

Jelikož máme chladno, mohla by přijít vhod jedna „teplejší“ vzpomínka. Během léta většinou vybíráme dovolenou, užíváme si legrace a sportu a celkově se uvolníme. Zrovna tak se plánovalo v jedné vesnici na severozápad od našeho hlavního města. Muž, kterému chybělo pouhých několik roků do padesátky, byl znám jako velký příznivec vesnické kopané. Také dříve aktivně hrával. S léty stále méně, ale ani přes pokles fyzické kondice a pohybové aktivity se nezařadil mezi přehnané sledovače televizních pořadů a mezi klasické hospodské povaleče. Po krátkém jednání se dohodl s místními činovníky a oni ho nechali nastoupit na posledních pět minut. Tolik se viděl v akci, že zapomněl na varování meteorologů a televizních rosniček, že sportovat se má v horkém létě velmi střídmě, ba lépe vůbec. Ale co by to bylo za pořádnou vesnickou akci, kdyby se nehrál fotbal a poté se nekonzumovaly párky s křenem a neposedělo u piva? Náš borec nastoupil, ale nedohrál. Za necelé tři minuty ne právě usilovného pohybu se mu v přehřátém vzduchu náhle přitížilo. Stěží s rukou u srdce dovrávoral na lavičku. Pak události nabraly rychlý spád. Rozhodčí ani nestačil nastavit, protože se ozvalo žuchnutí a zmatené volání o pomoc. Rivalita vesnických kopálistů a boj o výsledek a prestiž náhle ztratily význam a váhu. Naštěstí je doba mobilních telefonů, a tak se sanita z nedalekého města mohla vydat směrem ku hřišti velice záhy. Dojela, ale nestihla. Po tradičním neveselém lékařově konstatování bylo nutno zavolat ještě jedno vozidlo, jiné a tmavší. Zábavné setkání skončilo velmi nevesele.

Proč dnes ten smutný příběh? Protože se nám léta nějak kazí. Buď je příliš chladno a větrno, že nadáváme a hrozíme směrem k obloze, nebo jsme s ohledem na vedra nuceni poslouchat zvěsti a nabádání, že máme chodit ven jen brzy ráno a pozdě večer, hodně pít, méně jíst, nepřepínat se a raději nesportovat. Jenom si vezměte, co uskutečnění oněch rad a doporučení zabere času, hlídání a myšlenkové energie a kolik stojí peněz. Oprávněně se pak člověk ptá, co máme za léto, dovolenou a čas, je-li lidská bytost natolik omezena. Sužuje nás takové nestředoevropské teplo, že v čisté, ale příliš teplé vodě hynou ryby, slunečnice se už po slunci ani neotáčejí a voda v rybníce hicem zmořeného jedince už neosvěží. Nejsem si jist, jestli takové léto chceme a hlavně jestli ho v dané podobě pro svůj život potřebujeme. Prudší bouře, dříve neviděná a nyní nenáviděná tornáda, rekordní - často bleskové a nepředpověditelné - záplavy, naopak nezvyklé teplo v zimě a za pár hodin neuvěřitelně krutá sněhová kalamita. Stále ve střehu a připraven. Na rychlé a extrémní změny.

Myslím, že v předchozí větě ani moc nepřeháním. Stačí sledovat oficiální zdroje, jak třeba letošní léto bylo nejteplejší v historii měření, jak vzrost počet tropických dnů a nocí, jak padají rekordy na desítkách meteorologických stanic atd. I proto pár slov „padne“ ještě příště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz