Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Léto, prázdniny a jejich délka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Docela známým poznatkem je, že pokud nás nějaká činnost baví, máme pocit, že čas se zrychluje. Proto den u vody uběhne raz dva. Opačné budou pocity tam, kde nás něco nebude bavit, spíše otravovat.

Rodiče budou souhlasit, že osm týdnů je velmi dlouhá doba. Dětské vnímání bude jiné. Jim se dva měsíce obvykle zdají krátké. Ze strany zákonných zástupců je starost, aby se celé období tzv. pokrylo.

Článek

Docela známým poznatkem je, že pokud nás nějaká činnost baví, máme pocit, že čas se zrychluje. Zabředneme do sledování filmu, sportovního utkání, do nějaké hry a až poté zjistíme, jak rychle uběhla hodina či dvě. Býváme silně zaujati. Nestíháme sledovat někoho a něco kolem. Od specialistů na vnitřní procesy lidí zaslechneme, že se jedná o zcela přirozený proces. Měli bychom s ním proto počítat.

Naopak známe jevy a pochody, při nichž čas běží velmi pomalu. Ba až se zdá, jako kdyby se zastavil a nehýbal. Uvedený prvek má hodně co společného s elementy jako strhující zážitek, dramatická událost a nuda. Leckdo by si vzpomněl na konkrétní příklady ze svého života. Třeba jak dlouho v horku nebo v mraze čekal na opožděný spoj. Jak zázračnou rychlostí letěly minuty během testu a jemu se nedostávalo času, aby vše stihnul spočítat, zodpovědět atd. Nebo jak postával u silnice ve snaze si stopnout ochotného řidiče, aby se dostal do cíle. Možná se na hodiny zlobil. Měl by si uvědomit, že čas plyne stále stejně. Pouze se mění naše vnímání, pohled a pocit. Kráčí o cenný poznatek, který se nám může a bude hodit pro naše letní téma. Dokonce ve více ohledech.

Nejde jen o zážitky v kvalitativním a kvantitativním rozměru. Faktem a zároveň komplikací je následující zmínka. Asi můžeme souhlasit, že - nahlíženo rodiči - je osm týdnů velmi dlouhá doba. Dětské vnímání bude jiné. Jim se dva měsíce obvykle zdají krátké. Ze strany zákonných zástupců je tady velká starost, aby se celé období tzv. pokrylo. Proto se variantou trávení času stávají pobyty u prarodičů. Ani ony se vždy nejeví jako snadné a bez potíží. Řada dětí se tu snaží procvičit v dosavadních mechanismech svého bytí a tím i využít průběžné nabyté vyčůranosti, aby si mohly dělat své. Jiné u babiček a dědečků zažijí neskonalou nudu a především starosvětské přístupy, jimž se diví a někdy je podrobují razantní kritice. Oni jsou skutečně někde hluboko v minulém století. Doslova mimo mísu. Zde se nachází dobrá příležitost k prohloubení vzájemného poznání, sdělení a sdílení zážitků dávných i čerstvých a třeba i k pochopení prarodičů, jejich života, hodnot, postojů atd. Pak by šlo o významný předpoklad, jak si lidé mohou sami sebe a jiných více vážit. Jenže je potřebné a spíše nutné mít sociální a komunikační dovednosti na aspoň dostatečném stupni rozvinutosti.

Ale vše může být jinak. Všichni by měli přemýšlet, jak potíže snižovat, což se vyplatí. Jak třeba zahnat pocity nudy, Je tu reálná možnost poznat nové místo, případně se na známé podívat jinýma, u starších dětí už skoro velkýma očima, a seznámit se s novými lidmi. A třeba i navázat nové vztahy. Nakonec se dále od domova může odehrát i první sexuální zkušenost, což nesporně vejde do osobní historie. Nebude-li však těsným průvodcem nadměrné množství alkoholu. Návodem se dětem i nám může stát příběh a zkušenost leckoho z nás. Inspiraci konečně najdeme i v řadě známých filmů a seriálů českého původu. Stylově bych připomněl třeba Léto s kovbojem.

Na závěr přidám zajímavý námět na řešení, do diskuse a na zamyšlenou. Jestliže děti nechtějí, aby prázdniny rychle utíkaly, mají se snažit programově nudit? Zde by matky a otcové mohli narazit se snahou jim připravit pestrý program!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz