Hlavní obsah
Názory a úvahy

Odvrácená strana umělé inteligence aneb zdaleka nejde jen o svlékací aplikaci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Motor letadla spotřebuje hodně pohonných hmot, což nás nepřekvapí. Málokdo však ví, jak energeticky náročné je využívání umělé inteligence. Jistě bychom se měli vážně zamyslet, jestli tak chceme postupovat.

Nelze se nezmínit o ekologickém aspektu. Za prvé se významně zvyšuje odběr elektrické energie. Řadu měření provedli odborníci a potvrzují, že kráčí o desítky procent. Za druhé máme výrobu čipů.

Článek

Ano, prvky umělé inteligence se stávají součástí našeho dnešního života. A stále pevnější a širší. O jejích výhodách a přínosech se hodně a skoro neustále diskutuje. Možnosti se ukazují nezměrné. Jen hlupák by po nich nesáhl a nechtěl si vylepšit, zkvalitnit a zatraktivnit svůj život. A možná i zjednodušit! Nebo ne?

Naštěstí občas problesknou varovné zprávy. Třeba jak se s její pomocí dá někdo zmanipulovat, nechal si napsat ročníkovou, maturitní či bakalářskou práci atd. Prozatímním vrcholem se podle mých skromných poznatků stalo riziko kolem využívání svlékací aplikace, jak jsem o ní již dříve psal a která se setkala se zvýšenou pozorností / viz Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-svlekaci-aplikace-jako-vyzva-29447 .

Dnes chci poukázat na další projevy, které bychom neměli opomíjet. Rozhodně nemám v plánu někomu kazit radost a omezovat rozlet a nadšení z možností AI. V žádném případě. Pouze bych zde moc rád připomněl dvě známé a platné životní moudrosti - „není všechno zlato, co se třpytí“ a jak se máme dívat na oheň - „dobrý sluha, ale zlý pán“. Můžeme se od něj ohřát, uvařit si na něm jídlo, vytopit obydlí. Ale běda unikne-li z kamínek či z venkovního ohniště!

Přesně. AI nemá a nepředkládá pouze přednosti. Měli bychom ji vidět vyrovnaně, střízlivě a uvážlivě. Pokud mi pomůže s těžkým úkolem v podobě zapojení do školního projektu či s prezentací, je proces velmi pozitivní. Člověk se může ledacos naučit. Zejména má-li o dané téma zájem. Zcela jinak bychom se na ni měli dívat při dějství, pokud s využitím jedné či dvou fotografií na sociálních sítích vysvléknou naši partnerku, sestru či kolegyni. Jak se pak kdo zachová? A nedivme se, když jsme se nezajímali o stinné stránky. Podobně lze nahlédnout na vozidlo, s nímž jezdíme do školy, do zaměstnání a na výlety a dovolenkové pobyty. Doveze nás na stanovené místo, ale můžeme v něm též bourat. A dokonce zahynout!

Nelze se nezmínit o ekologickém aspektu. Za prvé se významně zvyšuje odběr elektrické energie. Řadu měření provedli příslušní odborníci a potvrzují, že kráčí o desítky procent. Vysvětlení je docela prosté. AI potřebuje příliš „mnoho prostoru a energie“, aby mohla „v celé své kráse“ předvést své umění a dosahy. Rozsáhlejší objemy dat / pracné vkládání k pozdějšímu využití /, vyšší požadavky na kapacity a rychlost zpracování, roste počet užívajících lidských jedinců atd. Netřeba psát, že zmíněný druh energie nevzniká jen tak sám od sebe. Než po AI „bezhlavě“ sáhnu, měl bych vzpomenutou spojitost znát a přemýšlet nad ní. Podobně jako nad rizikem ohně.

Za druhé nejde opomenout výrobu čipů. Tady se jedná o dva prvky, které bychom z hlediska ochrany životního prostředí neměli informačně vynechat. Nejdříve zmíním zvýšenou spotřebu cenných kovů do přístrojů s aplikacemi AI. Kdo aspoň trochu přemýšlí, hned přijde na fakt, že jeho těžba, přeprava a úprava do žádoucí podoby a kvality si opět žádá elektrický proud. Jak leckdo ví, nerostné suroviny jsou potřebné právě pro výrobu čipů, bez nichž se umělá inteligence neobejde. A patrně málo známou souvislostí a předpokladem pro jejich produkci je nadměrná spotřeba vody. Jak víme, stává se stále více nedostatkovým zbožím a není otázka, zda, ale spíše kdy kvůli ní vypuknou větší konflikty a dokonce války. Opravdu musíme mít vše kolem AI a ji samotnou? Není v našem přístupu nadbytek sobeckosti, sebezahleděnosti, bezohlednosti a arogance?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz