Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pálení čarodějnic a pár obrazů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Za někdejší kousky by nás dnešní hasiči pořádně vytahali za uši. Nicméně i za současné doby jsou nuceni občas někde na čarodějnice zasáhnout.

Mezi pokusy patřilo házení různých předmětů do ohniště a očekávání reakce. Nejpřitažlivější a současně nejméně bezpečné bylo používání plechovek od laku na vlasy. Sháněli jsme je pár měsíců dopředu.

Článek

Raději bych upřesnil, že nedojde k žádné kulturní škodě, jak by se z nadpisu mohlo někomu zdát. Obrazy určitě páleny nebudou, byť část z nich může mít velmi nízkou hodnotu. Půjde o podoby dějů, jak k nim dříve docházelo. Část z nich jsme již měli možnost poznat a dnes pokročíme o kousek dále na cestě.

Jedním z měřítek šikovnosti otců bylo, s jakými se kdo dostavil fakulemi, jak hořely a nakolik vydržely. Myslí se samo hoření i řádění s nimi. Pamatuji si, že komu se rozletěla po jednom zatočení, ten si žádnou úctu nevydobyl. I tak se rodiče podílejí na pozici, vnímání, pověsti a prestiži vlastních dětí. V daném případě stačilo vcelku málo - dát si více práce s výběrem a namočením starších textilií do hořlavé látky a pořádně je svázat kvalitním drátem. Poté fakule nejen dlouho hořela, ale ještě po „rekordní“ čas vydržela roztodivné pohyby. No - lepší i horší stejně nakonec skončily ve vysokých plamenech. K nim jistě patří následující vzpomínka.

Jednalo se o děje, kdy jsme jako děti prováděli experimenty, které rodiče neradi viděli. Třeba kdo bude odvážnější ve smyslu, jak blízko se k velkému ohni přiblíží. Dodnes si pamatuji horký tlak na tvářích a varování dospělých. Někdo zkoušel fintu s plazením, ale ani on se příliš daleko nedostal, byť z trávy a hlíny už vycházel večerní chlad. Někteří dostali vyhubováno a část před ostatními i na zadek. Veřejná potupa.

Mezi další pokusy patřilo házení různých předmětů do ohniště a očekávání jejich reakce. Nejpřitažlivější a současně nejméně bezpečné bylo používání plechovek od laku na vlasy. Také zde jsme se museli starat již několik měsíců dopředu. Proces vypadal přibližně stejně jako u košťat. Jen jejich sběr a schraňování začínalo o dost dříve. Během jara se tradičně stávaly vysoce nedostatkovým zbožím. A mimořádnou zábavou se na chvíli stalo, když jakýsi muž do oblohy vystřeloval světlice. Ještě výše bylo sledování snášejících se barevných padáčků, o něž se pravidelně rozpoutával nelítostný boj. Běžet rychle a ve tmě a skočit nejvýše si vyžadovalo obratnost, pružnost, odhad a i hrstku drzosti a sníženého ohledu. Vše vyvážila sladkost odměny a s ní spojená hrdost. Žel došlo o na pár zranění. Jednak po boji o ceněný předmět. Jednak kdo by myslel při úprku za cílem na nerovnosti terénu. A za tmy!

Pro mě mělo celé období zvláštní příchuť. Kromě výše uvedených akcí jsem měl ještě jeden významný úkol. Jeho podobou bylo sehnat dostatečné množství lučních květin, abych jimi na druhý den ráno mohl obdarovat svoji matku u příležitosti narozenin. Až když jsem je natrhal a uschoval na příhodném místě, jsem měl hotovo a mohl jsem vyrazit za ostatními k ohni za vsí. Nikdy jsem nevynechal. Do dneška před sebou vidím vodou naplněný pestrobarevný gumový kyblíček, který byl i s květinami šikovně uschován na ráno. Pak už jen stačilo vstát, převléknout se a dojít pro amatérskou kytici a odgratulovat.

Ráno jsem absolvoval gratulaci a snídani a netrpělivě jsem spolu s ostatními opět vyrážel na místo večerní a noční akce. Postarali jsme se o dohoření všeho, co se nestačilo spálit během noci, o úklid atd. Původně velké ohniště se tak poněkud zmenšilo. Klacky jsme píchali do zbytků otomanů a prohlíželi, co oheň nesežehl. Zůstala po nás jen podupaná tráva, která si za pár dní sama poradila. Vždyť začal měsíc květen, kterému se dříve - ne náhodou - říkalo - traven. Dnes se mládež líže z kocoviny a místo úklidu absolvuje další pití alkoholu, aby se srovnaly hladiny a bylo jim o něco lépe, přesněji možná „lépe“. Společné však je, že jsme se my i naši následovníci těšili na příští akci. Avšak jak ohromná rozdílnost motivů!

Dnes je situace jiná také ve smyslu, že se nesmí pálit všechno. Jinak řečeno - panují přísnější bezpečnostní a ekologická měřítka. Za daným účelem slouží i kontroly ze strany obecních úřadů, policistů a hasičů. Jejich přítomnost jistě na části místech vzbuzuje obavy, nevoli a nesouhlas, neboť převážně znamená pokles rozsahu zábavy, nicméně jde o potřebný krok, jak potvrzuje výsledek vykonaných kontrol, občasná zranění a způsobené škody. A tak ač poslední dubnový den má jakýsi náboj a nádech posvátnosti a dobrodružnosti, leckdo se musí věnovat prevenci a ostraze, protože jiní myslí na docela něco jiného.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz