Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vojenská prázdninová brigáda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: brožura IC

Budoucí vojáci v záloze během kurzu rozhodně mohli zapomenout, že by se dostali někam na hezký výlet. Čekalo na ně mnoho úkolů, s nimiž nebylo snadné se poměřit.

Mladé účastníky a účastnice čekal dost nadupaný program, jak jsme ostatně zaslechli v českých médiích, která si záslužného aktu povšimla. Začínal totiž brzo ráno a končil pozdě večer. No žádná nuda.

Článek

Nadpis může znít tak trochu jako nesmysl, ale kdo se právem řadí mezi informované, tak bude vědět, oč se jedná. Alespoň přibližně. Kdo by nevěřil, připomenul bych jednu z prvních vlaštovek / viz Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-proc-by-se-mladi-cesti-muzi-meli-podivat-do-svedska-77570 /.

Jde o letní měsíční kurz, který připravily ozbrojené síly, konkrétně Armáda ČR. Je organizován pro starší náctileté, kteří úspěšně absolvovali SŠ a měli zájem o vojenskou oblast a činnost v ní. Za zmínku nepochybně stojí podíl dívek. Může být chápán a vykládán jako potvrzení rostoucího procentuálního počtu žen, které dnes v ozbrojených silách slouží. A nejde o nijak podřadné role a funkce. Mnoho slečen touží dokázat, jak jsou v různých oblastech stejně dobré jako jejich mužští vrstevníci. Ne-li lepší. Mají zřejmou výhodu, neboť již asi čtyři desetiletí je u mladých mužů shledáván pokles jejich mužnosti, myslí se síly, energičnosti, důslednosti, rozhodnosti, vůle věci řešit a dotahovat je atd. Dalo by se napsat, že jsou stále slabší, zatímco dívky a ženy v uvedených položkách „rostou“.

Jak nebude překvapivé, mladé účastníky a účastnice čekal dost nadupaný program, jak jsme ostatně zaslechli v českých médiích, která si záslužného aktu povšimla. Začínal totiž brzo ráno a končil pozdě večer, takže nelze hovořit a psát o poflakování, posedávání, polehávání a nudě. Navíc si připomeňme konání za teplého počasí a ještě ve stejnokroji, který má z logických důvodů k lehké letní strůji velmi daleko. Z minulých řádků víme, že mladí chlapci a dívky se měli naučit zvládnout mj. poskytnutí první pomoci, orientaci na mapě a v terénu, střelbu z ručních zbraní a další kroky, které odpovídají klasickému přijímači, byť rozsah byl z pochopitelných důvodů omezený. Nazvěme ho jako relativně hutná ochutnávka. Zedník by řekl - po vykopání části základů je k postavení domu ještě hodně daleko… A ani nevzpomínám, co vše je potřebné a spíše nutné provést a instalovat uvnitř, aby se v domku dalo bydlet. Nejlépe bez potíží.

Rozhodně však nešlo o zájmovou činnost, kterou by lehce zvládl každý příchozí. Měli však významný motiv - absolventi a absolventky na závěr měsíčního soustředění obdrží velmi slušnou finanční odměnu. Abych uspokojil zvědavost, jde o rovných třicet tisíc korun českých. Lákavá suma, že? Zároveň více než zasloužená. Přesto se průběžně ukazovalo, že všichni kurz nedokončí. Je či byl pro ně příliš náročný. Budeme uvažovat ve fyzické a psychické rovině. Sama se nabízí teze o zhýčkanosti mladých, ale sem bych ji neřadil. Slečinku by nenapadlo tzv. vojenskou laťku pokoušet a snažit se ji překonat. Máme i další motivy. Zcela jistě se musíme zastavit u sebevědomí. Leckdo si ho zde mohl zvýšit a upevnit. Zejména pokud se může prokázat slušnými výsledky, posléze být na sebe hrdý, že něco dokázal, prosadil se v neznámém prostředí a při velmi netradičních úkolech. Do velmi sledovaných položek patří, zda, nakolik a jak rychle se dokázali přizpůsobit specifickému životnímu stylu. Jak víme z historie, nástup do armády patříval mezi zásadní změny v životě mladého muže. Málokdo je zvládnul úspěšně.

Závěrem uvedu, že by bylo užitečné se zamyslet, co dalšího ještě popisovaný kurz asi tak mohl přinést. Na několik elementů a podkladů bych si dovolil upozornit příště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz