Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč by se mladí čeští muži měli podívat do Švédska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patocka Otakar

Někteří muži se uniformám nebrání, naopak by v ní chtěli lecčeho dosáhnout, především mít zbraň, moc a vliv. S ohledem na vývoj situace v Evropě a ve světě se jim jejich představy mohou brzo splnit.

Nic na výroku z nadpisu nemění ani fakt, že jsme letos na domácím MS v hokeji se Švédy v semifinále zametli. V dnešní spojitosti se návštěvou myslí rekrutační středisko. Tam by se měli jet kouknout.

Článek

Někoho by mohlo napadnout, že mám na mysli ekologický aspekt a budu nabádat, aby se tam uklidili před zvyšující se teplotou v našich středoevropských teritoriích. Jistě jde o dobrý nápad. Zejména pro jedince nemilující horko, neboť počet tropických dnů a nocí u nás vytrvale roste. Statistiky jsou viditelně jasně hovořící a průkazné.

Druhý jedinec přijde s nápadem ohledně našeho aktuálně nejlepšího hráče v ledním hokeji. Jak dobře víme, jedná se o Davida Pastrňáka. Podobně jako Jaromír Jágr se nespoléhal pouze na svůj talent. Přidal k němu hodně píle, dřiny a času. Protože se u nás moc intenzivně a cílevědomě netrénuje, využil možnosti a přestěhoval se do severské země. Zřejmě věděl, že se tam hraje nejlepší hokej v Evropě. Jeho plán mu vyšel. Naučil se, natrénoval a posléze exceloval v prestižní NHL. Doporučení je nabíledni - kdo chce něčeho dosáhnout, nechť se nechá inspirovat severskou zarputilostí, pracovitostí a soustavností. Nic na výroku nemění ani fakt, že jsme letos na domácím MS v hokeji se Švédy v semifinále zametli.

Jako třetí element se ukazuje, jak nám zmíněná země jde příkladem ohledně péče o svoje životní prostředí, kde se skoro každý člověk snaží udržovat svoje okolí čisté a neporušené. Zatímco u nás o sobě leckdo dává vědět nesprávným způsobem, třeba rytím svého jména do skály, ulamováním větviček, plašením lesní zvěře, kopáním do hub, vyhazováním odpadků do přírody atd., lidé na severu jsou vedeni k vysoké osobní odpovědnosti.

Nyní představím čtvrtý pohled, o který mi půjde nejvíce. Zároveň asi bude platit, že pro leckoho nepůjde o příjemné čtení. Podstatou je zkratka RS. V dnešní spojitosti se jí myslí rekrutační středisko. Náplní jeho práce je, že se do něj postupně dostaví tisíce mladých švédských mužů, aby byli prověřeni po několika stránkách a podařilo se určit, zda jsou schopni vojenské služby. Pokud bude pro stát výsledek kontroly kladný, budou odvedeni do ozbrojených sil. Švédská armáda by mohla prozatím být hodnocena jako spíše malá. Proto doposud vystupuje jako skromný - byť kvalitní - příspěvek do celkového rozměru NATO. S ohledem na minulost země, zejména její neutralitu, bychom se neměli divit. Bližší pohledy, hodnocení a komentáře bych ponechal zasvěcenějším pracovníkům.

Proč se o dané instituci zmiňuji? Ve švédském RS je uplatňován zajímavý pracovní systém. Je tak propracovaný, že zájem o něj projevují zástupci zemí s většími armádami. Kdo si všímá vývoje mezinárodní situace, bude blízko k pochopení, že zanedlouho se podobně bude postupovat také v naší zemi. Kdo by nevěřil, připomenul bych jednu z prvních vlaštovek. Mám na mysli aktuálně probíhající kurz, který připravily ozbrojené síly, konkrétně Armáda ČR. Oč se jedná? Je organizován pro starší náctileté. Z obsahu bych připomněl, že mladí chlapci a dívky se mají naučit zvládnout poskytnutí první pomoci, orientaci na mapě a v terénu, střelbu z ručních zbraní a další kroky, které odpovídají klasickému přijímači, byť rozsah je z pochopitelných důvodů omezený. Kdo by pomýšlel, že poběží o zájmovou činnost, mýlil by se. Absolventi a absolventky na závěr měsíčního soustředění obdrží velmi slušnou finanční odměnu. Normálně se za účast na kurzu platí, poněvadž někdo něco předává. Je logické, že přijímající zaplatí. Zde byl zvolen opačný algoritmus. Přesto se ukazuje, že všichni kurz nedokončí. Je pro ně příliš náročný. K některým poznatkům se jistě dostaneme.

V závěru je třeba upozornit na skutečnost, že popisovaný krok v sobě skrývá více cílů. Za prvé kurz vnímejme jako náborovou akci. Vedení Armády ČR si stěžuje, že lidé se do ní zrovna moc nehrnou. Za druhé se mladí lidé a jejich blízcí dozvědí, co se „tam“ dělá, jak vypadá běžný pracovní rytmus atd. Za třetí poznají, že vojáci jsou normální lidé jako mnozí ostatní na jiných pracovištích. Za čtvrté by mohlo jít o pokles postojů, že ozbrojené síly již dávno nejsou tělesem v duchu pověstných Černých baronů. Pokud tomu tak vůbec někdy bylo. Nyní již proto víme, kam a proč by se především mladí čeští muži měli podívat do Švédska.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz