Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ženy po Velikonocích pokračují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Nechtěl bych zapomenout ani na ženy, které sice Velikonoce doceňují, tj. ocitají se daleko od jejich ignorace, ale zároveň mají pevné položky plánu, jež jako sváteční označit zřejmě nelze. Třeba výlet do přírody. Ne všechny se nechají vést značkami.

Některé ženy plánovitě připravují akce, jichž se rodina aktivně zúčastňuje. A jak se budeme dívat na několikadenní welness pobyt? Člověk se dostane na místo, kde se o svátcích ani nemusí dozvědět.

Článek

Musím se přiznat, že jsem ani nečekal, že se mi ozve řada žen. Mých pár zveřejněných řádků údajně nepatřilo mezi špatné, ale rády by je doplnily a obohatily. Byl jsem potěšen. Jednak zájmem a jednak možností se dozvědět více. Tak jsem si dovolil sesbírat jejich názory, zážitky a zkušenosti a sestavit je do dnešního písemného povídání.

Jak se dalo očekávat, některé ženy tradičně upozadily sebe a svoje zájmy a potřeby a hlavní péči a pozornost orientovaly na svoje děti. Šlo jim hlavně o jejich radost a obecně o kladné zážitky. Povšimněme si, že část matek řešila aktuální situaci a snažila se především, aby svátky proběhly, jak mají. Jde o jejich obrazy a podoby, které mají ve své hlavě. Byť se jim tam dostaly v původní rodině, případně postupně přejaly elementy z rodiny, kam se provdaly, případně se do ní nebo k ní nějak přičlenily. Myslí se na tzv. hromádku či psí knížku. Zajisté by stálo za zkoumání zjistit, jaké směsi, z čeho a jakým způsobem vznikají. Na daném místě můžeme pouze spekulovat. Podobně jako o zvycích na Vánoce, kde jeden rozkrajuje jablka a hledá neporušená srdíčka, zatímco druhý uvedený krok bagatelizuje, a dokonce odsoudí jako ztrátu času. Podobně lze probírat další zvyklosti. Pochopitelně též u svátků jara.

Za ocenění stojí tzv. déledobější výhledy rodičů. Matky v nich až na výjimky sehrávají důležitou roli. Mám na mysli přístup, že plánovitě připravují akce, na nichž se rodina aktivně nebo pasivně zúčastňuje. Kromě hlediska přítomnosti se zaměřují ještě na budoucnost ve smyslu, že si někdy v příštích týdnech či měsících vzpomenou, jak se jim dějství o Velikonocích vydařilo. Je možné, že si v lesklých časopisech pro ženy přečetly, jak mají nakládat s pozitivními rodinnými událostmi a s jejich obsahy a jak o ně pečovat a tím se podílet na upevňování a prohlubování soudržnosti. Čím bude lepší, tím více se snižuje riziko negativních projevů, které ve vysokém počtu rodin směřují ke komplikacím, napětí a k rozmíškám, nezřídka žel k rozchodům a rozvodům. Samozřejmě s příslušnými dopady. Hlavně právě na děti. Promyšlený systém připomínání kladných zážitků ze svátků a z rodinných dovolených a výletů má rozhodně svoji cenu a přínos. Vydávám ho jako doporučení. Opravdu funguje.

Nechtěl bych zapomenout ani na ženy, které sice Velikonoce doceňují, tj. ocitají se relativně daleko od pásma jejich ignorace, ale zároveň mají pevné položky svého plánu, jež jako sváteční označit zřejmě nelze. Co v něm najdeme? Kupříkladu jít si zaběhat, nejlépe do přírody a plně nasát probouzející se jaro, rovněž navštívit plavecký bazén a zaplavat si, u leckterých vítězí - projet se na kole. Přirozeně za účasti vlastního pohonu, bez pomoci elektrické energie. Jak jsem od jedné slyšel - nebude si přece ulevovat, jestliže její prioritou je výkon, kondice a výsledek. Copak je nějakou falešnou jezdkyní? Aspoň nemusí mít výčitky, že se po návratu pořádně nají. Což prý její „elektrické kolegyně“ z práce také činí. Vždyť si zvýšený příjem po osmdesáti kilometrech v sedle zaslouží, ne? A hodují četnými sladkostmi.

A jak se budeme dívat na několikadenní wellness pobyt? Člověk se dostane na místo, kde se o zmíněných svátcích ani nemusí dozvědět. Pokud nebude nějaká drobná připomínka na recepci. Jinou věcí by byl specializovaný velikonoční pobyt, které jsou v nabídce. Na řadu z nich se ženy letos taktéž vydaly, ať již s manželem, partnerem nebo s kamarádkou. Chtěly prožít jarní svátky konečně jinak. jiné se naopak úmyslně vyhýbaly svátečním věcem, aby si od shonu a vtíravých myšlenek odpočinuly. Na Vánoce si užily až dost. Prozatím nevědí, co se odehraje za rok. Jiné jsou již dnes přesvědčeny o výborném kroku a chystají se ho zopakovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz