Hlavní obsah
Aktuální dění

Čína se obává, že se válka na Ukrajině vymkne kontrole, a kritizuje roli USA ve světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

Čínský ministr zahraničí vyzval země, aby přestaly rozdmýchávat oheň na Ukrajině. Peking se před pátečním prvním výročím konfliktu snaží vystupovat jako mírová síla.

Článek

Čína se obává, že by se konflikt na Ukrajině mohl vymknout kontrole, uvedl Qin Gang, čínský ministr zahraničí, a dodal, že Peking bude i nadále prosazovat mírové rozhovory a poskytovat svou „moudrost“ pro nalezení politického řešení.

Qin na fóru v Pekingu doslova řekl: „Vyzýváme příslušné země, aby okamžitě přestaly rozdmýchávat oheň na Ukrajině, aby přestaly přenášet vinu na Čínu a přestaly křičet: Dnes Ukrajina, zítra Tchaj-wan.

Jedná se o reakci na fakt, že se mnoho spojenců USA obává možného vojenského konfliktu mezi Čínou a Tchaj-wanem, nad nímž si Peking nárokuje svrchovanost a hrozí silou. Nejvyšší čínský diplomat Wang Yi je tento týden na cestě po Evropě, kde má jednat s vysokými ruskými představiteli o válce na Ukrajině.

Čína by si nejprve měla zamést před vlastním prahem

Čína sice vyzývá k míru na Ukrajině, ale ruskou invazi zatím neodsoudila a neustále se ohání prohlubujícími se vztahy s Moskvou.

Qinův projev se časově shodoval s úterním zveřejněním dokumentu o čínské globální bezpečnostní iniciativě – alternativním plánu k světovému řádu aktuálně vedenému USA pro zajištění geopolitické stability a řešení konfliktů.

Dokument vyzývá k větší spolupráci mezi „velkými zeměmi“ při řešení konfliktů, ale neobsahuje žádnou přímou zmínku o USA. Čínské ministerstvo zahraničí tento týden rovněž zveřejnilo dokument s názvem „Hegemonie USA a její nebezpečí“, který tvrdí, že mnoho světových problémů je způsobeno vměšováním Washingtonu do zahraničních záležitostí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz