Hlavní obsah

Index S&P 500 je extrémně předražený: Čeká americké akcie kolaps?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Buffettův indikátor ukazuje, že jsou americké akcie na hraně. Investoři by měli zpozornět, protože se blížíme k úrovni, která v minulosti předznamenala velké tržní propady.

Článek

Buffettův indikátor varuje investory. Jeho poselství je jasné: Americké akcie vypadají extrémně nadhodnoceně, proto je na místě být opatrný.

Pokud jeho koncept neznáte, Buffettův indikátor porovnává hodnotu amerického akciového trhu s velikostí ekonomiky vydělením celkové tržní kapitalizace hrubým domácím produktem.

V roce 2001 Buffett údajně řekl, že se jedná o pravděpodobně nejlepší měřítko toho, kde se v daném okamžiku nachází ocenění trhu.

Tento indikátor se stal populárním díky své jednoduchosti a schopnosti předpovídat tržní bubliny. V roce 2000 předpověděl pád internetové bubliny a opět v roce 2008 finanční krizi.

Na začátku července se tento poměr dostal k hodnotě 200 procent a dosáhl tak úrovně, kterou nezaznamenal od začátku roku 2022. Tato předchozí epizoda přitom předznamenala nejhorší pokles indexu S&P 500 v kalendářním roce od roku 2008 – od pádu Lehman Brothers.

Před téměř dvěma lety poměr vzrostl na bezprecedentní úroveň. To měl být velmi silný varovný signál a do podobné situace se dostáváme i nyní.

Foto: en.macromicro.me

Dlouhodobý vývoj Buffettova indikátoru

Podle tohoto článku na MarketWatch sice věhlasný investor známý také jako Věštec z Omahy, od relevance zmíněného indikátoru již ustoupil. Investoři jej však stále používají k určení, kde se akcie nacházejí ve spektru od extrémně podhodnocenýchpo extrémně drahé.

I když Buffett sám již na tento indikátor tolik nespoléhá, jeho historická úspěšnost naznačuje, že by jej investoři neměli ignorovat.

To, že byl indikátor v minulosti poměrně spolehlivý, je však neoddiskutovatelné. Předchozí případy, kdy ukazoval, že jsou akcie v poměru k výkonu americké ekonomiky extrémně nadhodnocené, předcházely velkým výprodejům v letech 1987 (Černé pondělí) a 2000 (internetová bublina) - a již před zmíněnou finanční krizí v první dekádě tohoto století.

Obecně by investoři měli zpozornět, když tento ukazatel dosáhne dvou směrodatných odchylek nad svůj dlouhodobý průměr a nad touto úrovni se nachází i dnes.

Foto: currentmarketvaluation.com

Hodnota Buffettova indikátoru se blíží 2 směrodatným odchylkám

Buffettův skepticismus k podnikovým finančním ukazatelům, jako jsou upravené zisky a další snadno manipulovatelná měřítka, je součástí toho, co ho k tomuto ukazateli původně přitahovalo, když v roce 2013 památně vystoupil na výročním zasedání akcionářů společnosti Berkshire Hathaway.

Warren Buffett často kritizuje moderní účetní praktiky, které podle něj mohou zkreslovat skutečnou finanční situaci společnosti.

Na poplach aktuálně bijí i další ukazatele

V současné době není Buffettův indikátor zdaleka jediný, který signalizuje, že ocenění amerických akcií vypadá neúnosně.

Další oblíbené ukazatele ocenění - včetně poměru ceny k zisku za posledních 12 měsíců, poměru ceny k tržbám a poměru hodnoty podniku k tržbám - jsou všechny nad 90. percentilem v porovnání s historií.

Stejně jako tyto další metriky má i Buffettův indikátor své nedostatky. Jedním z nich je, že nezahrnuje úrokové sazby a ty americké jsou v současné době na nejvyšší úrovni za posledních více než 20 let.

Také nezohledňuje rostoucí podíl zisků podniků, které pocházejí z oblasti mimo USA. Další potenciální nedostatek, který je pro dnešní dobu jedinečný, spočívá v tom, že za většinu zisků amerického trhu v posledních 18 měsících může hrstka elitních akcií s velkou tržní kapitalizací. To znamená, že indikátor může zamlčovat, že mnoho akcií zůstává v porovnání s historií levných, zatímco malá menšina je extrémně drahá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz