Hlavní obsah
Finance

Jaké jsou hlavní výhody investování do akcií oproti fondům?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

Pasivní investiční přístup je mezi retailovými investory velmi oblíbený a není divu. V některých případech však může být výběr jednotlivých akcií mnohem lukrativnější než nákup burzovně obchodovaných fondů - ETF.

Článek

Rozhodnete-li se investovat na akciovém trhu, máte zdánlivě neomezené množství možností. Může být poměrně náročné se rozhodnout, kam své peníze investovat, protože každá možnost má své výhody i nevýhody.

Burzovně obchodované fondy (ETF)sledující svým složením index S&P 500 jsou často uváděné jako jedna z nejlepších investic, zvláště pokud se právě nacházíme v období, kdy akciové trhy podléhají značným výkyvům. I když ETF mají své silné stránky a pro řadu investorů může jít o ideální investiční východisko, existují minimálně dva důvody, proč může být investování do jednotlivých akcií – tzv. stock picking – pro některé investory lepší volbou.

1. Můžete si vytvořit portfolio podle vašich představ

Investujete-li do burzovně obchodovaného fondu, nemáte žádný vliv na jeho složení. Každý indexový fond sleduje výkonost konkrétního indexu akciového trhu - indexu S&P 500, Dow Jones, Nasdaq 100 atd. S nákupem pasivně řízeného S&P 500 ETF tedy investujete do společností, které tvoří konkrétní index.

Pokud nejste vybíraví ve společnostech, do kterých investujete, nebo nemáte čas, nemusí to být nutně špatný investiční přístup. Nacházejí-li se však v indexu akcie, kterým byste se raději vyhnuli, máte smůlu. Jste v pasti burzovně obchodovaného fondu ať se vám to líbí, nebo ne.

Při investování do jednotlivých akcií však máte plnou kontrolu nad vaším portfoliem. Sami si řídíte diverzifikaci svého portfolia. Nejenže můžete investovat pouze do společností, které považujete osobně za atraktivní, můžete také určit, kolik peněz do jednotlivých titulů investujete. S tímto přístupem si zkrátka můžete vytvořit plně přizpůsobené investiční portfolio, které si sami navrhnete speciálně pro vás.

2. Můžete se pokusit porazit trh

Burzovně obchodované fondy dosahují průměrného tržního výnosu. Sledují benchmark, který je považován za jednu z nejlepších prezentací akciového trhu jako celku – amerického, britského, globálního apod. Rovněž to také znamená, že ať se stane strhem cokoliv, ETF ho bude svou výkonností kopírovat.

Průměrná výkonnost je samozřejmě lepší než podprůměrný výkon, zároveň to ale znamená, že nemůžete s burzovně obchodovaným fondem porazit trh. Pokud tedy máte v úmyslu dosáhnout nadprůměrných zisků s ETF, které kopírují trh, to jednoduše není možné.

Porazit trh samozřejmě jednoduché není triviální věcí, ale lze to ale dokázat vhodnou kombinací jednotlivých akcií. Pečlivým výběrem investic prostřednictvím důkladné fundamentální analýzy, můžete vytvořit portfolio, které překoná výkonnost burzovně obchodovaného fondu.

Anketa

Jak to máte s investováním vy?
Dáváte raději přednost pasivnímu investičnímu přístup
37,5 %
Jdete s kůží na trh a vybíráte konkrétní akciové tituly?
62,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Je pro vás výběr jednotlivých akcií to pravé?

Zda se rozhodnete investovat do ETF, nebo do jednotlivých akciových titulů záleží převážně na vašich osobních preferencích. Pro mnoho lidí jsou burzovně obchodované fondy ideální investicí, protože jsou méně rizikové a nevyžadují časově náročné analýzy jednotlivých akcií.

Pokud hledáte „automatický“ přístup k investování, kde pouze nastavíte pravidelný platební příkaz a na investici zapomenete, může být tou nejlepší volbou právě burzovně obchodovaný fond kopírující index S&P 500. Tento přístup navíc nevyžaduje ani mnoho práce.

Každé procento výnosu nad průměr se však v dlouhých časových řadách díky vlivu složeného úročení výrazně projeví. Možná byste byli překvapení, co dokážou s vašimi penězi 2–3 procenta výnosu navíc během dlouhého časového rámce.

Hledáte-li tedy při investování aktivnější roli, která slibuje zajímavější výnosy, může být právě stock picking inteligentní volbou. Budete muset věnovat více času analýze, abyste zajistili, že investujete do solidních společností s dlouhodobým potenciálem. Pokud jste ale ochotní se této činnosti věnovat, určitě v budoucnu sklidíte plody své práce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz