Hlavní obsah

Podvedená a zlomená: Seniorka málem přišla o životní úspory kvůli bitcoinovému podvodu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Podvodník vydávající se za bankéře v Brně podvedl seniorku. Sedmdesátiletá žena kvůli sofistikovanému bitcoinovému podvodu málem přišla celoživotní úspory. Roste zranitelnost nejenom seniorů vůči digitálním podvodům. Jak se chránit?

Článek

Podvodníci jsou stále rafinovanější a jejich cílem jsou často ti nejzranitelnější z nás. Jeden z nedávných případů v Brně ukazuje na nebezpečí, která číhají na internetu.

Pojďme se blíže podívat na zkušenost sedmdesátileté ženy, která málem přišla o své životní úspory kvůli bitcoinovému podvodu. Jak před podobnými podvody ochránit sebe i své blízké?

Incident z moravské metropole

Běžný den se pro seniorku z Brna změnil v noční můru. Zavolal jí muž, který se vydával za bankéře.

Díky sebejistotě a důvěryhodnému vystupování ji přesvědčil, aby si ze svého bankovního účtu vybrala značnou částku - 300 tisíc korun. Ty měla následně vložit do bitcoinového bankomatu pomocí QR kódů, které jí poskytl. Důvěřujíc jeho profesionálnímu vystupování, bez váhání pokyny plnila.

Zatímco byla žena u bitcoinového bankomatu, všiml si jejího zápasu se strojem hlídkující policista a nabídl jí pomoc. Navzdory jeho snaze odradit ji byl podvodníkův vliv tak silný, že trvala na dokončení transakce. Teprve po vytrvalých zásazích policisty žena přestala a podařilo se zachránit 264 tisíc korun před nevratnou ztrátou. Účet za naletění podvodníkovi tak činil „pouze“ 36 tisíc korun.

Zde však ani tak nejde o absolutní částku jako spíše o princip, na jakém tito podvodníci fungují a na jaké oběti se zaměřují.

Jak podvodníci fungují

Podvodníci často využívají důvěry a neznalosti digitálních technologií u většiny seniorů. K vytvoření pocitu naléhavosti a legitimity používají různé strategie:

  • Vydávání se za autority: Podvodníci se často vydávají za bankovní úředníky nebo specialisty na technickou podporu. Jejich autoritativní tón může oběti snadno zastrašit a zmanipulovat.
  • Vytváření naléhavosti: Podvodníci vzbuzují falešný pocit naléhavosti, když tvrdí, že je třeba okamžitě jednat, aby ochránili nebo získali zpět finanční prostředky, a nutí tak oběti jednat bez rozmýšlení.
  • Využití technologie: Podvodníci využívají falešných telefonních čísel a úředně vypadající dokumenty, aby vypadali legitimně. Ke zprostředkování transakcí používají také QR kódy a online platformy.

Jak chránit sebe, ale i své blízké?

Chcete-li se před stále sofistikovanějšími finančními podvody chránit, je důležité se držet několika základních pouček či rad.

V prvé řadě si vždy ověřte totožnost každého, kdo vás žádá o osobní údaje nebo peníze. Zavěste a zavolejte zpět na ověřené číslo z oficiálních webových stránek bankovního domu nebo jiné finanční instituce (může se jednat i obchodníky s cennými papíry nebo investiční společnosti), ze které hovořící údajně volá.

V rámci prevence diskutujte o nebezpečí podvodů se staršími členy rodiny. Ujistěte se, že chápou, že žádná legitimní finanční organizace nebude po telefonu požadovat citlivé informace nebo převody peněz.

Podporujte mezi ostatními členy rodiny (zejména těmi staršími) používání technologií s rozvahou. Klaďte jim na srdce, aby požadovali identifikaci volajícího a případně využívali filtrů nevyžádané pošty. Seznamte sebe i své blízké s běžnými podvodnými taktikami a udržujte si přehled o nejnovějších podvodných schématech a praktikách.

V neposlední řadě pak zpomalte. Podvodníci spoléhají na naléhavost. Chvíle na rozmyšlenou a konzultace s někým, komu důvěřujete, může zabránit unáhleným rozhodnutím, která vedou ke značnými finančním ztrátám.

Co dělat, když se přesto stanete terčem podvodu?

  • Okamžitě to nahlaste: Okamžitě kontaktujte policii a svou banku. Nahlášení podvodu pomůže zabránit tomu, aby se obětí stali další lidé.
  • Vše zdokumentujte: Uchovávejte si záznamy o veškeré komunikaci, včetně telefonních čísel, e-mailů a veškerých dokumentů poskytnutých podvodníkem.

Slovo závěrem

Brněnský incident ukazuje na sofistikované metody, které podvodníci používají k lovu nic netušících lidí. Zůstaneme-li však informovaní a ostražití, můžeme sebe i své blízké ochránit před tím, aby se stali obětí těchto zákeřných podvodných praktik.

Pamatujte, že nejlepší obranou proti podvodům je informovanost a vzdělání. Široce sdílejte tyto informace a zajistěte, aby byl každý ve vašem okolí (zejména starší generace), obeznámen s podobným podvodným jednáním a byl schopný ho rozpoznat.

Podvody nejsou jen nepříjemnou zkušeností - představují hrozbu pro finanční zabezpečení a emocionální pohodu. Proaktivními kroky a podporou otevřené komunikace však můžete dopomoci, že nejenom vy, ale i vaši blízcí budou vůči obdobným praktikám odolnější.

Zůstaňte ostražití a myslete také na své blízké, kteří si s moderními technologiemi nemusí tykat jako vy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz