Hlavní obsah
Finance

Závratný vzestup a divoká jízda Bitcoinu. Kryptoměna, která z lidí přes noc dělá milionáře i chudáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

Divoká jízda Bitcoinu od neznámé digitální mince pro pár nadšenců k finančnímu fenoménu, který z investorů a spekulantů dělá milionáře i zkrachovalce doslova přes noc.

Článek

Bitcoin, který se zrodil v digitální sféře v roce 2009, začal jako šuškanda, koncept tak nový a obskurní, že měl hodnotu pouhých haléřů. Sliboval decentralizovanou měnu, vymaněnou z područí vlád a bank, libertariánský ideál. Když první zájemci tyto digitální mince těžili a obchodovali s nimi, málokdo mohl tušit, do jakých závratných výšin se jejich cena vyšplhá.

Příběh Bitcoinu je příběhem ostrých kontrastů, kde se strhující vrcholy střídají s prudkými pády. Cesta kryptoměny k první významné hranici – jednomu dolaru – byla pomalá. Až v roce 2011 se cena za jeden bitcoin vyrovnala dolaru, a i tehdy byl považován za kuriozitu, spekulativní hračku pro technologické nadšence a odvážné hazardní hráče.

Semínko však bylo zaseto a bitcoinový ekosystém začal růst – jeho kořeny se šířily internetem. S tím, jak stále více lidí tuto kryptoměnu objevovalo, začala jeho hodnota růst a s ní i příběhy těch, kteří díky náhodě nebo prozíravosti nashromáždili velké částky. Objevily se příběhy jednotlivců, kteří si ze zvědavosti koupili pár bitcoinů, aby po pár letech zjistili, že sedí na virtuálních zlatých dolech.

Do roku 2013 se hodnota Bitcoinu vyšplhala nad tisíc dolarů, aby vzápětí spadla zpět a připomněla všem jeho nestálost – chvíle, kdy naopak ze spekulantů vytvářel takřka okamžitě zkrachovalce. Ale i když mu odpůrci předpovídali zánik, Bitcoin vytrval, a díky stále rostoucí komunitě se vrátil zpět. Přitažlivost této kryptoměny byla nepopiratelná. Stala se symbolem potenciální finanční revoluce, investicí pro ty, kteří snili o systému bez hranic a centrální kontroly.

Rok 2017 znamenal v příběhu Bitcoinu zásadní kapitolu

Hodnota digitální měny prudce vzrostla a v roce 2017 dosáhla téměř dvaceti tisíc dolarů. Kdo na Bitcoin vsadil, byl doslova v euforii. Sociální média a zpravodajské servery se hemžily příběhy bitcoinových milionářů – lidí, kteří proměnili skromné investice v bohatství. Šílenství kolem kryptoměn dosáhlo horečky a každý se chtěl zapojit.

Ale jak ukázala historie, co jde nahoru, může se zhroutit. Hodnota Bitcoinu následně prudce klesla – během několika týdnů se snížila na polovinu a posléze až k ceně tři tisíce dolarů za jeden bitcoin. Tento propad opět připravil o bohatství masy a opětovně se ozývaly hlasy, že tato digitální měna nemá budoucnost. Výkyvy jeho ceny však byla jasnou připomínkou toho, že Bitcoin je přes všechny své přísliby stále ještě rodící se technologií, jejíž trh se řídí spekulacemi a sentimentem.

Ekosystém Bitcoinu však nadále dozrával. S každým cyklem boomu a propadu se budovala infrastruktura, přicházeli noví investoři a vyvíjela se samotná technologie. Bitcoin začal získávat legitimitu, protože do něj začaly investovat instituce a země jako Salvador ho uznaly za zákonné platidlo.

V roce 2020 přišel další monumentální vzestup, protože Bitcoin, poháněný institucionálními investicemi a hledáním aktiv „odolných proti pandemii“, překonal všechny dosavadní rekordy. Byl to sice rok ekonomické nejistoty, přesto Bitcoin zářil a svého dosavadního maxima dosáhl v listopadu následujícího roku, kdy překonal cenu šedesát tisíc dolarů. Jak už jsme od Bitcoinu zvyklí, následoval další výrazný propad ovšem nikoliv tak zdrcující, jak jsme si zvykli v minulosti. Během následujícího roku se propadl až na čtvrtinovou hodnotu. Posledních dvanáct měsíců však opět pomalu, ale jistě roste.

Bitcoin na rozcestí: Je stále nestabilní, ale pevně zakotvený v povědomí veřejnosti

Bitcoin se nyní nachází na křižovatce potenciálních cest a jeho cena jeho cena již není tak volatilní jako v minulosti, i když stále výrazně kolísá podle rozmarů tržních nálad a globální ekonomiky. V současnosti si již získal pozornost globálního publika. Budoucnost této záhadné digitální měny je stále zahalena mlhou nepředvídatelnosti, která zahalila její vznik a první roky existence, nikoliv však tak hustou.

Bitcoin každopádně překračuje hranice pouhého finančního nástroje – je v něm zaznamenán lidský příběh plný snů, ambicí a houževnatosti. Je jako moderní odysea, která je kronikou dobrodruhů a vizionářů, kteří vložili svou víru v abstraktní, digitální kód. Jsou tu odvážlivci, kteří se nebáli bouře skepticismu. Šťastlivci, kteří obstáli, i když zuřila bouře, jež z těchto turbulencí vyšli nejen bez úhony, ale i s triumfálním bohatstvím, s digitálními peněženkami plnými virtuální odměny. A také smolaři, které Bitcoin připravil o celoživotní úspory.

Bitcoin si i nyní razí cestu do análů finanční historie a nese s sebou kolektivní dech světa, který je pohlcen každým jeho pohybem. Investoři, nadšenci i pozorovatelé spekulují o jeho dalším vývoji, o jeho potenciálu změnit ekonomiku a o jeho schopnosti stát se šampionem finanční revoluce. Cesta před námi je plná otázek: Bude Bitcoin stoupat do nebývalých výšin, nebo podlehne tíze regulačních a technických problémů? Svět sleduje, čeká, přemýšlí a očekává další kapitolu v kronice Bitcoinu, měny stejně záhadné jako budoucnost, ke které směřuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz