Hlavní obsah

Investiční tipy pro začátečníky. Návod krok za krokem, jak investovat bezpečně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

I když jsou vaše znalosti akciových trhů téměř nulové, můžete začít budovat bohatství prostřednictvím investování. Co byste měli dělat, abyste investovali poměrně bezpečně?

Článek

Investování může být pro začátečníky zdánlivě složité a riskantní, ale s vhodnými strategiemi a disciplínou je klíčem k budování bohatství. I lidé, kteří nemají zevrubné znalosti akciových trhů, mohou začít investovat a minimalizovat rizika.

Ačkoliv je riziko neoddělitelnou součástí investování, s prodlužujícím se investičním horizontem klesá téměř k nule. Navíc je důležité si uvědomit, že investování na akciovém trhu je téměř jediný způsob, jak dosáhnout signifikantního růstu volných finančních prostředků. Proto je důležité, začít investovat brzy – čím dříve začnete, tím vyšších výnosů díky složenému úročení dosáhnete. Nyní už pojďme k samotnému návodu, jak tedy investovat bezpečně?

1. Investujte pravidelně menší částky

Víte, jaké je tajemství úspěchu začínajících investorů? Investují bez ohledu na to, co se na akciovém trhu děje. Uplatňují v praxi pravidelnou investiční strategii, která spočívá v tom, že investujete pořád stejnou částku v pevně stanovených pravidelných intervalech.

Její výhodou je, že vám průměruje nákupní náklady. Nedosáhnete tak skvělých investičních výsledků, ale i průměrné zhodnocení akciového trhu je více než zajímavé.

2. Stanovte si udržitelný investiční rozpočet

Než se rozhodnete, do čeho budete pravidelně investovat, musíte si rozmyslet, jakou částku si můžete dlouhodobě dovolit investovat. Základem je vytváření přebytkového rozpočtu, který vám dovolí rozdíl mezi vašimi měsíčními příjmy a výdaji investovat.

Předtím než začnete, je ale vhodné si vybudovat finanční rezervu. Předejdete tak situaci, že byste byly nucení prodávat své investice, abyste pokryli neočekávané výdaje, pro což nemusí být právě vhodná doba.

3. Riziko k investování patří – s prodlužujícím se investičním horizontem klesá téměř k nule

Pokud budete bedlivě sledovat vývoj akciového trhu, vystavíte se riziku panického prodeje. Mějte na paměti, že investování na akciovém trhu je jediný způsob, jak můžete dosáhnout významného růstu vašich peněz. Existují na první pohled bezpečnější aktiva než akcie – například dluhopisy. Jejich výnos ale obvykle nyní ani nepokryje míru inflace.

Chcete-li ještě dodat na klidu, pak si pamatujte toto: Pokud bychom rozdělili historii amerického akciového trhu na libovolné 20leté úseky, neobjevili bychom období, ve kterém by hodnota vaší, investice klesla.

Foto: crestmontresearch.com

Nikdy v historii indexu S&P 500 se nestalo, že by dvacetiletá investice přinesla ztrátu

4. Investujte do ETF kopírující index S&P 500

ETF je burzovně obchodovatelný fond, který je tvořen celou paletou akcií. Index S&P 500 je přitom tvořen 500 nejvýznamnějšími americkými akciemi. Koupíte-li tak ETF podobného typu, automaticky budete investovat do 500 společností. Těchto 500 společností zahrnuje světoznámé značky, jako jsou Apple, Tesla, Amazon, Meta nebo Netflix.

5. Snažte se minimalizovat náklady na investování

ETF budete muset nakupovat buď sami prostřednictvím nějakého brokera, nebo je bude nakupovat zprostředkovatel za vás. Ať už si vyberete jakoukoliv možnost, volte z dostupných tu alternativu, která vám nabízí nejmenší nákupní náklady.

Rozdíl v poplatku 1 % - na první pohled zanedbatelný – se může na dlouhém časovém horizontu nepříjemně nasčítat. Zde máte graf, který znázorňuje vývoj hodnoty pravidelné měsíční investice 2 000 Kč se zhodnocením 10 % a 9 % ročně po dobu 35 let. Jak můžete vidět, i malý rozdíl ve zhodnocení má v průběhu času velký dopad na celkovou hodnotu investice – zde konkrétně se jedná o rozdíl přibližně 1,7 milionu Kč, při investované částce 840 tisíc Kč.

Foto: Autor

Pravidelná investice 2 000 Kč měsíčně

6. Pokud se nechcete věnovat analýze, vyhněte se nákupu jednotlivých akcií

Pokud nechcete investování věnovat mnoho času a skutečně vám jde pouze o zhodnocení volných finančních prostředků, je nákup ETF vhodný pro drtivou většinu investorů, což by potvrdil i Warren Buffett.

Začínající investoři ve snaze dosáhnout nadprůměrných výnosů nakupují aktuálně populární akcie bez bližší analýzy. V takovém případě je více než pravděpodobné, že za akcii zaplatíte více, než by bylo nezbytně nutné.

7. Začněte brzy!

Start investování v nízkém věku, lehce po dvacítce, není snadný. Nejedná se obvykle o léta, kdy člověk inkasuje nejvyšší příjmy. Dříve podstoupená oběť však přináší své plody. Začnete-li investovat 2 000 kč měsíčně s ročním průměrným zhodnocením 10 % ve třiceti, do 60 let bude mít vaše investice hodnotu přibližně 4,5 milionu Kč.

Pokud ale začnete už ve 25 letech, do v 60 letech budete disponovat částkou 7,6 milionu korun – rozdíl ve vlastních investovaných prostředcích přitom činí pouze 120 tisíc Kč (840 tisíc Kč vs. 720 tisíc Kč). Jste-li staršího věku, neznamená to, že byste neměli investovat, ale čím déle budete čekat, tím vyšší částky budete muset každý měsíc odkládat.

8. Nezapomeňte na dlouhodobou perspektivu

Budete neustále bombardováni krátkodobými výsledky akciového trhu a jednotlivých akcií. Investování je ale běh na dlouhou trať. Nezbohatnete bezpečně za den nebo jediný rok. Investujte dlouhodobě a do investování se pusťte pouze za předpokladu, že jste ochotní trpělivě čekat na plody své práce.

Také to znamená, že byste neměli investovat peníze, které budete potřebovat dříve než za 10 let. S kratším investičním horizontem se porozhlédněte raději po jiných investicích.

9. Nepanikařte, pokud se začne akciový trh propadat

Nejhorší čas, kdy můžete prodat své investice, je těsně po propadu akciového trhu. Na první pohled to zní jako hloupost, musím ji však zmínit, neboť se jedná o příliš častý jev. Nezkušený investor, který vidí, že nezadržitelně klesá hodnota jeho investice ztratí dlouhodobou perspektivu, začne panikařit a prodávat. Myslete však na to, že skutečnou ztrátu realizujete až v případě, že investici skutečně prodáte.

Pokud se zrovna trh otočí směrem, kterým si nepřejete a cítíte nepříjemné pocity, raději si přečtěte nějaká fakta o fungování akciového trhu. Dozvíte se, že propady jsou mnohem častější, než se na první pohled zdá a že se z nich akciový trh vždy zotavil.

10. Pokud máte zájem, buďte dychtivý po informacích

Nakonec to je na vás, zda chcete dlouhodobě zůstat pouze pasivním činitelem investiční hry, nebo se rozhodnete o akciovém trhu dozvědět více. Můžete začít sledováním několika společností, které nabízejí produkty či služby, které máte v oblibě. Sbírejte informace o těchto společnostech, prozkoumejte jejich konkurenční výhodu, časem možná budete schopní dokonce stanovit jejich skutečnou hodnotu.

Pokud najdete společnost, do které chcete investovat, neměli byste hned investovat významnou částku. Řada brokerů nabízí možnost nákupu frakčních akcií (pouze část akcie), takže si můžete pořídit podíl v libovolném podniku doslova za pár korun. A ve svých dovednostech se můžete postupem času zdokonalovat. Pokud ale zůstanete u nákupu ETF, nic se neděje, nemáte se za co stydět. Důležité je, že necháváte peníze pracovat ve váš prospěch.

Slovo závěrem

Není třeba se obávat komplexnosti investování. Nikdo nečeká, že se stanete odborníkem na ohodnocení jednotlivých akcií přes noc. Můžete začít jednoduše a postupovat po krůčkách.

Investování je cesta k finanční nezávislosti a bohatství, ale vyžaduje trpělivost, disciplínu a správné strategie. Začátek může být obtížný (pokud si to tak uděláte), ale je možné se naučit a začít investovat i poměrně bezpečně. Klíčem je pravidelné investování menších částek, minimalizace nákladů, diverzifikace portfolia a dlouhodobý pohled.

Je důležité být opatrný, ale také odvážný. Buďte trpěliví, buďte informovaní, a nechte vaše peníze pracovat pro vás. A pamatujte, nikdy není příliš pozdě začít. V dlouhodobém horizontu vám správné investiční rozhodnutí přinesou bohatství a finanční zabezpečení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz