Hlavní obsah
Finance

Další burzovní kolaps je nevyhnutelný. Proč byste neměli panikařit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Krátkodobí spekulanti nepochybně důvody k obavám mají. Dlouhodobí investoři se však výrazného propadu akciového trhu obávat nemusí, vysvětlím vám proč.

Článek

Blíží se další burzovní propad! Nejedná se o nadsázku. Výrazné propady akciových trhů jsou nepředvídatelné, nicméně nevyhnutelné. Podle Yardeni Research se od roku 1950 propadl index S&P 500 alespoň o 10 % každých 20 měsíců. Takže si můžete být jistí, že se tak brzy stane znovu. Nepřipadá vám 10% propad jako mnoho? Zkuste si představit, že se tak stane krátce potom, co investujete milion korun…

Je tak jisté, že korekce přijde a dlouhodobý investor by měl být připraven. Nemůže předvídat, kdy se tomu tak stane. Není možné odhadnout, jak dlouho bude trh bouřlivě růst a kdy naopak na trhu zvítězí medvědí nálada. Korekce akciového trhu však není důvodem, proč byste neměli spát. Pojďme si projít důvody, proč není důvod k panice.

1. O peníze přijdete pouze, když prodáte

Technicky vzato vaše čisté jmění roste a klesá s turbulencemi na akciovém trhu. Skutečnou ztrátu však realizujete až ve chvíli, kdy prodáte svou investici se ztrátou. Pokud jste právě investovali svůj milion korun s investičním horizontem pěti nebo více let, což znamená, že jste investovali peníze, které budete v tomto časovém období akutně potřebovat, není důvod se obávat. Vaše investice bude mít dostatek prostoru na zotavení.

Na hodnotě vašeho portfolia v aktuálním okamžiku nezáleží. Rozhodující je jeho dlouhodobá výkonnost a hodnota v době prodeje. Nezbavujte se svých investic, když všichni ostatní panikaří a budete v pohodě.

2. Nejlepší dny akciového trhu následují krátce po těch nejhorších

Výše zmíněné souvisí s fenoménem časování trhů. Pokud by bylo možné přesně načasovat trh, dělal by to samozřejmě každý. Ať se ale prosím přihlásí osoba, která je s touto strategií dlouhodobě úspěšná. Pro drtivou většinu investorů tak je nejlepší strategií, investovat na akciovém trhu dlouhodobě, protože nám znalost historie říká, že jsou před námi kromě propadů také skvělé dny.

Analýza J.P.Morgan zjistila, že šest z 10 nejlepších dnů indexu S&P 500 mezi lety 1999 a 2018 nastalo do dvou týdnů od 10 nejhorších dnů. Pokud nejste během těchto dnů zainvestovaní, náklady jsou poměrně drastické. Pokud investor vynechal ojedinělých 10 nejziskovějších dnů akciového trhu v letech 1999–2018, kleslo jeho reálné zhodnocení z 5,62 % na 2,01 %, což by snížilo hodnotu jeho portfolia na konci roku 2018 téměř na polovinu.

3. Dostáváte příležitost k dalším nákupům

Pokud využíváte s oblibou slevových akcí, proč neinvestovat do akcií, když jsou ve výprodeji? Je pravdou, že jsou investoři často přesvědčení, že využijí okna příležitosti, jakmile začne akciový trh padat. Většinou tak však neučiní, protože jim je nepříjemné investovat peníze do trhu, který se propadá.

Pokud jste však přesvědčení, že společnost, jejíž cena se momentálně propadá, bude z dlouhodobého hlediska úspěšná, je právě tržní propad zlatou příležitostí, jak získat za stejnou investovanou částku více akcií. Pokud navíc investujete do dividendových akcií, pak přirozeně „za stejnou cenu nakoupíte“ více dividend, které lze později opět reinvestovat.

4. Zotavení trhu je nevyhnutelné

Ve chvíli, kdy se trhy propadají se zdá být situace na první pohled beznadějná. Máte však jednu jistotu, k oživení trhu nakonec dojde. Prostě se tak stane, ať chcete nebo nechcete.

Všech 38 propadů amerického akciového trhu o 10 % a více od roku 1950, bylo následováno oživením. I když se vám do paměti nepochybně vryly delší recese, jako ta, co se táhla od prosince 2007 až do června 2009, je důležité mít na paměti, že je většina korekcí relativně krátká – v průměru asi 6 měsíců.

5. Když víte, že k výraznému tržním propadu dojde, můžete se připravit

Jelikož víte, že je srážka s další korekcí nevyhnutelná, nenechte se jí zaskočit. Vybudujte si hotovostní rezervu. Zaměřte se na vybudování minimálně 6měsíčního pohotovostního fondu. Tím zajistíte, že nebudete muset prodávat své investice, když budou dole kvůli krátkodobému propadu trhu.

Posléze navíc můžete zvážit odložení ještě další hotovosti na potenciální investice, kterou můžete využít, jakmile dojde k propadu cen a obrátit tak nevýhodu ve svůj prospěch.

Slovo závěrem

Burzovní propady mohou být pro nováčky zdrcující a mnozí investoři se těmto turbulentním obdobím raději vyhýbají. Nicméně jak ukazuje historie, i ty nejhlubší korekce jsou součástí cyklického chování trhů a následuje je nevyhnutelné oživení.

Důležité je nereagovat impulsivně, nenechat se strhnout panikou a mít strategii. Jakmile jako investor pochopíte, že reálná ztráta nastává pouze při prodeji, umožní vám to vydržet i v bouřlivých časech a těžit z dlouhodobých benefitů akciového trhu.

Představa, že za stejné peníze můžete během propadu získat více akcií, může být silným motivátorem.

S vhledem do minulosti víme, že tržní propady nám také nabízejí unikátní příležitosti k nákupu. Místo aby nás tedy tato nevyhnutelná fáze děsila, měli bychom se na ni připravit, chránit své finance a přemýšlet o možnostech, jak tento propad obrátit ve svůj prospěch.

Historie nám opakovaně ukázala odolnost akciových trhů, a je na nás, abychom z této odolnosti těžili a zajistili si svou finanční budoucnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz