Hlavní obsah
Finance

Proč byste místo časování trhů měli dát přednost dlouhodobému investování?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: unsplash.com

Zvlášť v době vysoké volatility na trzích (tak jako posledních cca 15 měsíců) investoři často čelí pokušení časovat trhy. Z dlouhodobého hlediska se však nejedná o úspěšnou cestu.

Článek

Sám se profiluji jako dlouhodobý investor. Přestože vím, že je časování trhů z dlouhodobého hlediska nepříliš úspěšná strategie, v době vysoké volatility na trzích ve mně roste nutkání kupovat akcie, které jsou ve výprodeji, a samozřejmě potřeba vyhnout se dalším ztrátám. Stále častěji mě napadají otázky následujícího typu:

  • Některé z mých investic jsou dole, neměl bych je prodat?
  • Akcie některých společností jsou nízko, není to příležitost pro jejich nákup?
  • Přečetl jsem si, že akcie XY je v současnosti horkým zbožím, neměl bych ji koupit?
  • Slyšel jsem, že událost XY může způsobit pokles akciového trhu, nemám snížit své akciové pozice?

V podstatě se jedná o jednu a tutéž otázku položenou různým způsobem, která zní: Mám se pokusit časovat akciový trh? Naštěstí si stále racionálně uvědomuji, že bych se ve snaze o rychlý zisk, o timing akciových trhů pokoušet neměl a hned vám uvedu 4 důvody, proč končívá tato snaha špatně.

1. Je velmi složité dlouhodobě a konzistentně časovat trhy

Studie znovu a znovu ukazují, že profesionálně aktivně spravovaná portfolia mají horší výkonnost než diverzifikovaná strategie nákupu aktiv a dlouhodobého držení. Aby toho nebylo málo, aktivně spravovaná portfolia mají vyšší náklady, což jen zhoršuje jejich nedostatečnou výkonnost.

Nezapomeňte, že se jedná o odborníky, kteří se snaží časováním trhů překonat výnosnost trhu jako celku, a přesto se jim to nedaří. Pokud jste individuální investor bez zázemí v oblasti financí a výkonných technologií, jste v další nevýhodě. Často čtu fóra na Reddit.com nebo Quara.com (a také ze své krátké osobní zkušenosti) a mohu dosvědčit, že jsem četl příběhy stovek individuálních investorů, kteří se pokoušejí o časování trhů a nikdy si nevedli v dlouhodobém horizontu dobře.

2. Stojí to více peněz

V závislosti na tom, co obchodujete a na jaké platformě, se setkáte s různě vysokými transakčními náklady, kdykoliv zadáte příkaz k nákupu či prodeji.

Pokud obchodujete CFD (a nejenom tam), musíte se také při každém nákupu a prodeji vypořádat s tzv. „spreadem“ (rozdíl mezi nabídkovou a poptávkovou cenou). Tyto náklady na likviditu se v dlouhodobém měřítku výrazně nasčítají, zejména u větších obchodů. Obchodujete-li pak podílové fondy, mnoho z nich si účtuje další jednorázové poplatky za jejich prodej, pokud nedržíte fond dostatečně dlouhou dobu.

3. Není to daňově efektivní

Časování trhů je obvykle spojeno s krátkodobým obchodováním, a tedy krátkou dobou držení jednotlivých pozic. V ČR podléhají kapitálové výnosy 15% zdanění. Což je pořádná část vašeho potenciálního výnosu.

Zdanění se však můžete vyhnout, pokud držíte vaše cenné papíry alespoň 3 roky. Odpovězte si však upřímně. Kdo z investorů, kteří se pokoušejí o časování trhů, plánuje držet svou investici po tak dlouhou dobu? Dlouhodobý investor, naproti tomu nemusí zaplatit daň z kapitálových výnosů téměř nikdy.

4. Časování trhů zabere více času a je stresující

Konkrétně vás neznám, ale věřím, že byste raději trávili čas jinak než čtením článků na Yahoo Finance o od 6:00 do 22:00. Bylo by to asi užitečné, kdyby to fungovalo, jak jsme si ale řekli v bodu číslo jedna, řada studií soustavně ukazuje, že pravděpodobněji provedete špatnou investici než dobrou, pokud se pokusíte předpovídat budoucí cenu akcií.

Pokusíte-li se přesto o časování trhů, budete čelit tolika komplikovaným rozhodnutím v rámci vaší obchodní strategie, která pravděpodobně nebude fungovat a jen zvýší úroveň stresu ve vašich už tak dost hektických životech. Když se pokusíte o časování trhů, musíte mít pravdu hned dvakrát, aby se vám vyplatilo. Nejenomže se musíte trefit do času nákupu, navíc musíte správně odhadnout i čas prodeje.

Pokud časování akciových trhů nefunguje, jak je možné, že ten či onen investor uspěl?

V prvé řadě si musíte uvědomit, že se svou příznivou investiční historií chlubí pouze úspěšní. Ano, historie akciových trhů, je psána právě těmito příběhy. Pokud se jednomu z davu podaří s touto strategií uspět, tak bude slyšet, většina však bude o svých neúspěších pochopitelně mlčet.

Nemyslím si, že někdy přestaneme používat „účinné“ krémy proti vráskám, prášky na hubnutí nebo hazardovat. V naší přirozenosti je zakořeněno hledat zkratky. Dělat věci správným způsobem může být náročné, nudné, vyžadující disciplínu a čas.

Jedním z důvodů, proč se lidé i nadále pokoušejí časovat akciový trh je předpojatost z důvodu přílišné důvěry nebo optimismu. V jedné z epizod pořadu Netflixu 100 Humans, požádali panelisté skupinu 100 lidí, aby zvedli ruku, pokud si myslí, že jsou chytřejší než průměrný člověk ve skupině. 80 lidí zvedlo ruce. To hovoří za vše.

Víme, že pouze 50 lidí může být ve stohlavé skupině opravdu nadprůměrných. To co se tady stalo je klasický příklad zaujatosti nadměrným sebevědomím (overconfidence bias) – myslíme si, že jsou naše schopnosti vyšší, než tomu je ve skutečnosti. Stejná předpojatost existuje i v našem vlastním přesvědčení o řidičských schopnostech, sportu a ano i v investování.

Tato předpojatost pak vede k příliš častému investování do rizikových investic, o nichž víme jen málo, aniž bychom si to uvědomovali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz