Hlavní obsah
Finance

Chcete investovat do akcií? Toto jsou nejdůležitější lekce, které se můžete vzít od Warrena Buffetta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Věštec o Omahy odstartoval svou veleúspěšnou investiční kariéru již v roce 1951. Za svůj život již předal svým následovníkům bezpočet lekcí. V tomto článku si projdeme přehled vůbec těch nejdůležitějších.

Článek

Investiční rady Warrena Buffetta jsou nadčasové. Ač není moje investiční kariéra nijak dlouhá, už jsem ztratil přehled o tom, kolik investičních chyb jsem udělal. Je ale téměř jisté, že téměř všechny spadají do oblasti jedné ze 7 investičních lekcí, které Buffett svým následovníkům za svou kariéru předal.

Budete-li mít na paměti níže uvedená slova, možná se vám podaří vyhnout některým z nejčastějších pastí, které na investory číhají a ohrožují finanční cíle. Níže jsem vybral 7 z nejoblíbenějších investičních tipů vyřčených ústy zítřejšího oslavence. Buffett je naštěstí i ve svém věku neuvěřitelně vitální a stále ho zdobí ostrá mysl. Tak do dalších let: „Pevné zdraví!“

1. Investujte pouze do podniků, které znáte

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak se dostat do problémů, je výběr příliš komplikovaných investic.

Možná že už jste vystřídali více zaměstnavatelů v různých odvětvích, nebo jste se pokoušeli uspět v podnikání, pak pravděpodobně máte dostatečné pochopení, jak tyto konkrétní odvětví fungují a kdo jsou jejich nejvýznamnější hráči. Drtivá většina veřejně obchodovatelných společností se však pohybuje v odvětvích, s nimiž máte jen malé nebo žádné přímé zkušenosti.

Nikdy neinvestujte do podnikání, kterému nerozumíte.

Neznamená to, že byste v těchto oblastech trhu nesměli investovat kapitál, měli byste k nim však přistupovat s obezřetností.

Velká většina společností provozuje podnikání, které je příliš komplikované, abyste ho jednoduše pochopili. Pokud nejste odborníkem na danou oblast, těžko dokážete předpovědět, které biotechnologické společnosti se podaří vyvinout revoluční lék nebo jaký technologický průlom povede k růstu polovodičových akcií.

Tyto typy složitých událostí výrazně ovlivňují výsledek generovaný mnoha společnostmi na trhu, ale jsou velmi těžko předvídatelné. Přitom se v oceánu akciových trhů nachází tolik dalších ryb, kterým se můžete spíše věnovat, než abyste se zasekly na studiu společností či průmyslů, jež je příliš složité pochopit. Proto se Buffett historicky vyhýbal investicím do technologického sektoru. S výjimkou akcií Apple, ačkoliv u něj oceňuje spíše enormní sílu značky než technologii samotnou.

Pokud nepochopíte za 10 minut, jak společnost vydělává peníze a jaké hlavní faktory ovlivňují její odvětví, přejděte k dalšímu titulu. Peter Lynch jednou řekl, že byste nikdy neměli investovat do nápadu, který nemůžete ilustrovat pastelkou, a něco na tom bude. Mnohým investičním chybám se tak můžete vyhnout, pokud se budete držet v osobním kruhu kompetencí – oblasti vaší „expertízy.“

2. Investujte pouze do společností s vysoce kvalitním podnikatelským plánem

Přestože je nekomplikovaným podnikům a odvětvím poměrně snadné porozumět, věřte, že hledání vysoce kvalitních investic v těchto odvětvích je mnohem náročnější. Investiční filozofie Warrena Buffetta se za posledních 50 let vyvinula a zaměřila se výhradně na nákup vysoce kvalitních společností se slibnými a dlouhodobými příležitostmi pro další růst.

Někteří investoři možná budou překvapení, když se dozvědí, že jméno Berkshire Hathaway pochází z jedné z nejhorších investic v Buffettově životě. Berkshire bylo podnikem v oblasti textilního a zpracovatelského průmyslu a Buffett byl lákán ke koupi podniku, protože se jevil velmi podceněný.

Věřil, že pokud si koupíte akcie za dostatečně nízkou cenu, obvykle se objeví nějaké nečekaně dobré zprávy, které vám poskytnou šanci prodat pozici se slušným ziskem, i když dlouhodobá výkonnost podniku zůstává hrozná.

S nabranými zkušenostmi však Buffett svůj postoj k investování do levných, ale nekvalitních společností začal pomalu měnit. Dospěl k názoru, že pokud nejste likvidátorem podniků, je tento přístup k nákupu společností hloupý. Původně výhodná cena se nakonec ukáže jako past. Podniky v nesnázích své problémy řeší zdlouhavě. Navíc obvykle dosahují i po mnoha letech nízkých výnosů, což dále zvyšuje nevýhodnost počáteční investice.

Tyto postřehy vedly Buffetta k vyřčení dalšího legendárního citátu:

Je mnohem lepší koupit skvělou společnost za férovou cenu než slušnou společnost za skvělou cenu.

Jedním z nejdůležitějších finančních ukazatelů, který lze využít k měření kvality podnikání, je návratnost investovaného kapitálu. Společnosti, které dosahují vysokých hodnot tohoto ukazatele, mají potenciál vlivem složeného úroku skládat své příjmy rychleji než podniky s nižší návratností. V důsledku toho se v průběhu času zvyšuje vlastní hodnota těchto podniků.

Čas je přítelem výborných firem, ale nepřítelem podprůměru.

Vysoká návratnost kapitálu vytváří hodnotu a často svědčí o významné konkurenční výhodě. Podle tohoto moudra je tedy inteligentnější investovat do společností, které jsou na první pohled dražší, ale generují vysokou (10-20 %) a stabilní návratnost kapitálu. Namísto toho, abyste podlehli pokušení koupit akcii s dividendou 5 % nebo akcii společnosti, která se obchoduje s cenou osminásobku ročních výdělků, investujte do společností, u nichž jste si jistí kvalitou podnikání.

3. Když kupujete akcii, plánujte, že ji budete držet navždy

Jak dlouho byste měli držet akcie vysoce kvalitního podniku, pokud byly koupeny za rozumnou cenu? Nechte si poradit od Věštce z Omahy.

Nejlepší investiční horizont je „na věky“.

S Buffettem souhlasí i Phil Fisher, který říkával, že pokud byla práce při analýze akcií provedená správně, nenastává čas pro prodej téměř nikdy.

Buffett takřka ztělesňuje strategii „buy and hold“. Některé ze svých pozic držel nebo drží po celá desetiletí. Proč tomu tak je? Jednak je těžké najít vynikající podniky, které mají i nadále před sebou světlou budoucnost (proto Buffett udržuje koncentrované portfolio). Druhým důvodem je opět vliv složeného úročení. Kvalitní firmy díky němu v průběhu času dosahují stále rostoucí absolutní návratnosti kapitálu a roste jejich hodnota.

Akciový trh funguje jako jedno velké distribuční centrum, které přesouvá peníze od velmi aktivních investorů k investorům trpělivým.

V neposlední řadě je také častá prodejní aktivita nepřítelem návratnosti investic. Neustálé nákupy a prodeje akcií snižují návratnost investic kvůli daňovým povinnostem a provizím obchodníků. Vedle toho přístup, kdy nakupujete ty správné společnosti a držíte je dlouho, jednoznačně vítězí.

4. Diverzifikace může být nebezpečná

Podle názorů řady odborníků získávají investoři nejvíce prospěchu z diverzifikace, pokud vlastní mezi 25 až 35 tituly v různých průmyslových odvětvích.

Mnoho podílových fondů pak má zainvestováno dokonce do stovek akcií. Warren Buffett je pravým opakem a v současnosti tvoří téměž 50 % portfolia Berkshire Hathaway pozice v Apple. Momentální situace je zcela výjimečná, ale už v roce 1960 činila největší pozice v jeho portfoliu celých 35 %.

Buffett jednoduše řečeno investuje s přesvědčením ve své investiční idey a uvědomuje si, že trh jen zřídka nabízí skvělé společnosti za rozumné ceny. Když už se taková příležitost objeví, neměli byste otálet.

Příležitosti přicházejí zřídka. Když prší zlato, vytáhni kbelík, ne náprstník.

Na druhém konci spektra se pak nachází investoři, kteří nadměrně diverzifikují svá portfolia ze strachu anebo z nevědomosti. Vlastnictví 100 akcií znemožňuje investorovi udržovat si přehled o aktuálních událostech, které mají vliv na jeho investice.

Nadměrná diverzifikace také znamená, že je v rámci portfolia pravděpodobně zainvestováno do řady průměrných podniků, což snižuje dopad vysoce kvalitních titulů na celkový výsledek.

Diverzifikace je ochrana proti nevědomosti. Nedává moc smysl, pokud víte, co děláte.

Ještě příkřeji se o nadměrné diverzifikaci vyjadřuje Buffettův souputník Charlie Munger, který ji doslova nazývá šílenstvím.

Kolik vlastníte akcií? Jestli se blížíte k trojcifernému číslu, možná byste měli zvážit redukci vašeho portfolia, aby více vynikla kvalita nejlepších investic.

5. Většina ze zveřejněných zpráv je pouze šum, nikoliv hodnotné informace

Počet senzačních titulů, které dokážou zasáhnout vaši mysl, se nikdy nevyčerpá. Paretovo pravidlo říká, že přibližně 80 % výsledků lze přičíst 20 % událostí. Pokud jde o mediální zprávy, řekl bych, že se jedná spíše o pravidlo 99-1. 99 % vaší investiční činnosti by mělo být podložena cca 1 % skutečně podstatných zpráv – účetní výkazy, zprávy o hospodaření apod.

Většina zpravodajských titulků a dalších mediálních výstupů pouze vytváří chaos, působí na naše emoce a podněcuje nevhodné akce.

Majitelé akcií příliš často nechávají rozmarné a často iracionální chování spoluvlastníků způsobit, že se začnou chovat iracionálně. Někteří investoři se domnívají, že je důležité naslouchat „odborníkům“ a co je ještě horší, jednat na základě jejich komentářů.

Společnosti, na které se Warren Buffett zaměřuje, obvykle obstály v testu času. Mnoho z nich podniká již desítky let a za svou historii již čelily prakticky jakékoliv myslitelné výzvě. Představte si, kolik už muselo o těchto společnostech vzniknout katastrofických zpráv v průběhu jejich fungování.

Myslíte, že záleží na tom, zda Coca-Cola splní odhady analytiků čtvrtletních hospodářských výsledků? Měli byste prodat svou pozici v Johnson&Johnson, protože akcie od vašeho počátečního vstupu do podniku klesly o 10 %? S klesajícími cenami ropy se snižují zisky Exxon Mobil, je to důvod pro opuštění pozice v této ropné společnosti?

Odpověď na tyto otázky je téměř vždy „ne“. Ceny akcií se však mohou v okamžiku, kdy tyto informace spatří světlo světa výrazně pohybovat. Investiční zpravodajské servery musí tyto informace zveličovat, aby si udržely dostatečnou čtenost.

Pamatujte, že akciový trh je maniodepresivní.

Jako investoři byste se měli ptát, zda nové zprávy skutečně ovlivňují dlouhodobou výdělečnost společnosti. Pokud zní odpověď záporně, měli byste udělat pravý opak toho, co udělá trh. (jako když akcie Coca-Cola klesnou, poté co nesplní očekávání analytiků)

Akciový trh je nepředvídatelná dynamická síla. Musíte tak zprávy, které se k vám dostávají, výrazně filtrovat a nenechat se svézt k činu. Jedná se možná o jednu z nejdůležitějších rad, kterou Buffett svým posluchačům kdy dal.

6. Investování není raketová věda, ale neexistují v něm žádné zkratky

Jedna z největších mylných představ o investování zní, že pouze sofistikovaní lidé mohou úspěšně vybírat akcie. Přirozená inteligence je však pravděpodobně jedním z nejvíce přeceňovaných faktorů investičního úspěchu.

Investování není hra, ve které chlápek s IQ 160 porazí chlápka s IQ 130.

Pro dodržování investiční filozofie Warrena Buffetta není třeba disponovat geniálním mozkem, přesto je nesmírně náročné neustále překonávat trh a vyhýbat se behaviorálním chybám.

Stejně důležité je uvědomění, že neexistuje žádná kouzelná formulka, vzorec nebo prostě zkratka, která vám pomůže generovat nadprůměrné výsledky vašich investic. Neexistuje a nikdy nebude.

Investoři by k historickým modelům měli být skeptičtí. Tyto modely, které byly zkonstruovány našprtanými proroky, vypadají přesvědčivě. Často se ale zapomíná bádat nad pozadím těchto modelů. Buďte před intelektuály nabízejícími recepty na zaručený úspěch ve střehu.

Kdokoliv, kdo prohlašuje, že si takový systém osvojil, je buď naivní anebo obchodník s deštěm. Dejte si pozor na „guru“, kteří vám nabízejí zaručený investiční systém, jenž vás přivede k investičnímu úspěchu. Pokud by takový již existoval, jeho vlastník by rozhodně nemusel prodávat knihy nebo předplatné.

Dodržování souboru investičních principů je v pořádku, stále se však jedná o obtížné umění, které vyžaduje myšlení a pokud vám přijde příliš jednoduché, možná je něco špatně.

7. Nejlepší investice jsou obvykle nudné

Investice na akciovém trhu nejsou cestou k instantnímu zbohatnutí. Akciový trh je nejvíce vhodný k zajištění mírného růstu vašeho stávajícího kapitálu po dlouhou dobu. Investování nemá být vzrušující, spíše poměrně nudné. Namísto pokusů o nalezení dalšího významného vítěze v rozvíjejícím se odvětví je často lepší investovat do společností, které již prokázaly svou hodnotu.

Cílem investora je koneckonců nalezení podniků, jejichž hodnota bude vlivem složeného úročení v čase růst. Pokud se vám to podaří, nadprůměrná návratnost portfolia pak už je jen otázkou času.

Mnoho společností, které se mohou pochlubit dlouhou a úspěšnou historií podnikání, poskytuje základní produkty a služby – občerstvení, nápoje, zubní pasty, léky atd. I když třeba nejde o nejznámější podniky, pomalé tempo změn v těchto odvětvích jejich vedoucí představitele chrání.

Dejte si pozor na investiční aktivitu, která vyvolává aplaus. Skvělá investiční rozhodnutí jsou obvykle přijímána bez potlesku.

Není třeba se snažit být hrdinou nebo se pokoušet na někoho vašimi investicemi zapůsobit. To je také důvod proč o Buffettovi nikdy nevznikne hollywoodský trhák. Jeho investiční strategie je nudná, ale zatraceně účinná a funguje bez jednoho roku 70 let.

Slovo závěrem

Investování si často ztěžujeme, více než je třeba. Warren Buffett se řídí jednoduchým přístupem postaveném na zdravém rozumu. To, že je jeho přístup jednoduchý ovšem neznamená, že je snadno okopírovatelný.

Přijmete-li však některé z Buffettových lekcí, zvládnete lépe spravovat vaše investiční portfolio a snížíte pocit nákladných chyb, které vám brání v dosažení vašich investičních cílů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz