Hlavní obsah
Finance

4 důvody, proč jsou ETF inteligentnější investicí než akcie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Koupili jste si první akcie? Výborně. Potom, co opadne prvotní nadšení však možná zjistíte, že je třeba své investice také diverzifikovat. ETFka mohou být mnohem bezpečnější investiční alternativou, pokud nechcete vše sázet na jednu kartu.

Článek

Pokud jste byli součástí kvanta nových investorů, kteří si poprvé zkouší akciový trh v roce 2020, je to dobře. Jedná se o skvělou volbu, jak zhodnocovat své volné finanční prostředky. Pokud tedy investujete inteligentně. Vězte, že akciový trh toho má mnohem více co nabídnout než pouhý nákup jednotlivých akcií.

Nastolíte-li správný kurz, můžete dospět k pohodlné investiční strategii, která ani nebude příliš stresová a sníží vaše celkové riziko. Pro mnohé je touto cestou portfolio primárně složené z fondů obchodovaných na burze - ETF.

Co je to vlastně ETF?

Představte si ETF jako lahodnou omáčku složenou z celé řady ingrediencí a každá ingredience představuje jednu akcii. Když omáčku ochutnáte, podílí se každá ingredience na chuti omáčky jako celku.

Podobně když koupíte ETF, získáte trochu každé akcie v ETF. Akcie zahrnuté do ETF závisí na indexu, který fond sleduje – například SPDR S&P 500 ETF (NYSE: SPY) distribuuje vaši investici napříč všemi společnostmi v indexu S&P 500. Existují však i ETF, které kopírují výnosnost jiných podkladových aktiv, jako jsou dluhopisy, zlato a další drahé kovy nebo konkrétní sektor akciového trhu – například technologické ETF.

Proč tedy uvažovat o investování prostřednictvím ETF?

1. Snadná diverzifikace

Diverzifikace prostřednictvím nákupu jednotlivých akcií může být poměrně komplikovaný a zdlouhavý proces, neboť znamená rozdělení vašich investovaných peněz mezi větší počet investic. Diverzifikací snižujete riziko vašich investic a prostřednictvím ETF lze dosáhnout diverzifikace velmi jednoduše, neboť nákupem jediného instrumentu nakoupíte celý koš akcií, dluhopisů atd.

Jednoduše platí: Pokud jedna ze společností v ETF nedosahuje dobrých výsledků, její ztráta je vyrovnávaná ostatními společnostmi, které charakterizuje nadprůměrný výnos. Vlastnit diverzifikované portfolio tak je méně riskantní než vlastnit pár akcií. Jak říká jedno okřídlené rčení: „Neměli byste dávat všechna vejce do jednoho košíku.“

Za posledních 25 let tvoří hned dvě třetiny amerických akcií tituly, které dosahují o 10 % lepší nebo 10 % horší roční výkonnosti, než je průměr trhu, což znamená, že si většina akcií vede buď extrémně dobře nebo extrémně špatně.

Pokud aktivně vybíráte jednotlivé akcie, máte jen malou šanci, že vždy vyberete tyto hvězdné výdělečné tituly a je více než pravděpodobné, že začátečník dosáhne spíše podprůměrného výkonu. Zjednodušeně řečeno: Pokud odoláte pokušení honit se za hvězdnými výnosy, široká diverzifikace vám pomůže dosáhnout průměrného tržního výnosu mnohem pravděpodobněji a zároveň snížíte riziko podprůměrných výnosů.

2. Snadná cesta, jak těžit z růstu akciového trhu

Víte, jaká je nepříjemná pravda, kterou by měl každý novic na akciovém trhu slyšet? Výběr jednotlivých akcií může být hazardem i pro profesionály, kteří se vyznají ve fundamentální a technické analýze akcií. Pokud je tedy velmi náročné porazit výkonnost trhu, proč se k němu prostě nepřipojit?

Pokud trávíte raději čas s přáteli a rodinou, nebo si užíváte koníčků, vypadá cesta investování prostřednictvím ETF o něco přitažlivěji než každodenní sledování výkyvů cen před obrazovkou počítače.

3. Jednoduchá správa portfolia

Řekněme, že máte vybudovaný dostatečný likvidní pohotovostní fond, splacené dluhy s vysokým úrokem a rozhodli jste se pro nákup prvních akcií a nyní se snažíte pravidelně investovat. Pravidelná investice do ETF bude mnohem jednoduší, co se správy portfolia týče.

Co se stane, když máte portfolio složené ze dvou nebo tří akcií, když chcete pravidelně přispívat do svého investičního portfolia? Začnete přikupovat 4. akcii nebo budete své pozice ještě více koncentrovat tím, že budete přikupovat podíly v již nakoupených titulech? Cena jednotlivých akcií přitom může výrazně fluktuovat. Jde o to, že postupné budování diverzifikovaného portfolia z jednotlivých akcií se může stát postupem času velmi komplikované a nákladné.

Na druhé straně ETF mají tendenci z dlouhodobého hlediska pouze růst. Každý příspěvek do tohoto burzovně obchodovatelného fondu je již diverzifikovaný a automaticky funguje princip, který v průběhu času rozloží riziko, a zabrání vám v přílišné koncentraci portfolia mezi pár kusů jednotlivých akcií.

4. Nízké náklady

Je pravda, že za nákup ETF se platí poplatky (známé jako expense ratio). U pasivně řízených ETF jsou však extrémně nízké. Například zmiňované SPDR S&P 500 ETF se chlubí expense ratiem 0,09 %. To znamená, že zaplatíte ročně 90 haléřů za každých 1 000 investovaných korun – nicotná cena za dostatečnou diverzifikaci a praktickou a dlouhodobou investiční strategii, která se postupem času nestává o nic víc složitější než na začátku…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz