Hlavní obsah
Finance

Tajemství zkušených investorů: Jak hrát velkou hru na akciovém trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Aktivní investování je nesmírně komplexní a náročná činnost. Základy lze těžko postihnout v jediném článku. Chcete-li však získat bližší představu o tom, co všechno je třeba znát, jako odrazový můstek k dalšímu studiu tento text poslouží výborně.

Článek

Přemýšlíte o aktivním investičním přístupu? Skvělé. Možná jste teprve začátečníkem, nebo momentálně investujete pasivně a hledáte vyšší výnos.

Vaše ambice jsou zcela v pořádku, pouze musíte počítat s tím, že nadprůměrný výnos není zadarmo, budete muset studovat a osvojit si nezbytné vědomosti každého aktivního investora. Připravte se, že začátky nebudou snadné a pravděpodobně vás bude aktivní investování časově velmi vytěžovat. Pokud jste ale ochotní podstoupit „osobní oběť“, odměna bezpochyby stojí za to. Jaké vědomosti a principy by si měl osvojit aktivní investor?

1. Vždy zpracujte svou vlastní investiční tezi

Kdykoliv chcete do něčeho aktivně investovat, je třeba si nejprve na papír zpracovat vaši investiční tezi, která shrnuje, proč hodláte kupovat, co kupujete, co se vám na dané akcii líbí a co naopak nikoliv. Jedná se o průvodce vaší investicí. Sepsání konkrétních důvodů, které vás k investici vedly, je zvláště důležité, protože vaše investice bude časem kolísat na ceně. Nevíte-li, jak začít, poměrně rozsáhle popisuje proces vzniku investiční teze Mikuláš Splítek ve své knize Stát se investorem.

Jakmile přestane vaše teze platit, nebo začnou převažovat aspekty, které se vám nelíbili, měli byste začít uvažovat o prodeji vaší pozice.

Řada drobných investorů bere jako jediný podklad ke své investici pouhý pohled na graf, vy už ale nyní víte, že lze postupovat i lépe. Pokud jste četli například tento článek, už víte, že momentální propad ceny nesmí být hlavním stimulem k uzavření investice. Sledování grafů je poměrně návykové, jak akcie tikají nahoru a dolů, nikdy byste ale neměli nakupovat nebo prodávat akcii v reakci na změny v grafu její ceny.

2. Akciovou pozici můžete přikupovat časem

Častou chybou začínajících investorů je, že investují do své pozice okamžitě maximum volných prostředků, obávají se promeškání aktuální příležitosti. Jedná se o poměrně častou chybu začínajících investorů. Jenom velmi vzácně zachytíte přesné dno akcie. To je zkrátka realita.

Chcete-li snížit riziko vaší investice, není od věci si nakoupit zamýšlenou akciovou pozici třeba po třetinách v měsíčních intervalech. Často tak můžete nakonec dosáhnout lepší průměrné nákupní ceny, než kdybyste nakupovali celou pozici najednou.

3. Neopouštějte svůj kruh kompetencí

Pokud toho víte o nějakém průmyslovém odvětví nebo firmě mnoho, jednoduše proto, že je součástí vaší profese nebo koníčků, máte výhodu oproti konkurenci a měli byste se jí držet.

Řekněme, že vedete autoservis. Pravděpodobně toho víte hodně o všech součástech automobilů, kolik stojí, jak vůz sestavit, jak se pohybují mzdové náklady apod. V tomto případě toho víte o daném oboru více než průměrný akciový analytik, který prostě o automobilovém průmyslu čte – nežije v něm.

Jak je důležité zůstat v kruhu kompetencí je vidět na příkladu Warrena Buffetta a Charlieho Mungera. Během 5 let, které vedly až ke splasknutí internetové bubliny, neinvestovali do technologických společností, protože jim nerozuměli, přičemž během tohoto období zaostával růst Berkshire Hathaway za indexem S&P 500 o 117 %. Přesto se nenechali vidinou rychlého zisku v oblasti, které nerozuměli, zlákat. Jak to posléze s internetovými společnostmi dopadlo všichni víme.

Warren Buffett k tomu jednou řekl:

Neopustím předchozí přístup, jehož logiku chápu, i když to může znamenat, že přijdu o možnost zaznamenat rychlé a snadné zisky. Nebudu praktikovat investiční přístup, kterému plně nerozumím a mohl by mě vést k podstatné a trvalé ztrátě kapitálu.

4. Pokles hodnoty vašich investic je nevyhnutelný

K pochopení toho, že nemůže vaše portfolio permanentně růst, se stačí seznámit s pár fakty:

  • Akciový trh historicky v dlouhém časovém období neustále roste
  • Od roku 1927 do roku 2020 proběhlo na trhu 14 medvědích trhů (korekce/zhroucení trhu)
  • 7 z nich znamenalo pokles o více než 30 % (oproti 8 býčím trhům s růstem o více než 100 %)
  • Index S&P 500 zasáhne korekce o 10 % každých 1,84 roku a v průměru každých 7 let dojde k propadu o 20 %
  • Akciový trh zkrátka bude někdy klesat a na to si musíte zvyknout. I ti nejlepší portfolio manažeři za sebou mají období několika let nedostatečné výkonnosti.

5. Poznejte rozdíl mezi dovedností a štěstím

Chcete-li úspěšně investovat, měli byste se poučit ze svých úspěchů i chyb a rozlišovat, zda jste vydělali či ztratili peníze díky vašim dovednostem, štěstí nebo kombinaci obojího. Nastanou chvíle, kdy budete mít štěstí, přestože se vaše investiční teze nepotvrdí, vyděláte peníze.

Nastanou však také chvíle, kdy bude vaše teze naprosto správná, ale akcie se budou obchodovat stále níž a níž.

Když tak budete zpětně hodnotit své ztráty a zisky, je důležité rozlišovat mezi štěstím a dovedností, jenom tak budete schopní svůj investiční proces časem neustále zdokonalovat.

6. Využijte principů asymetrie zisků a ztrát

Největší mýtus, který si laici o akciovém trhu uchovávají zní, že musíte podstoupit obrovská rizika, abyste získali zajímavé zisky.

Pravdou ovšem je, že velcí investoři jenom zřídka riskují, naopak spíše minimálně a využívají k tomu právě principů asymetrie zisků a ztrát.

Za příklad může posloužit úspěšný manager hedgeového fondu, Kyle Bass. Jemu se podařilo v letech 2008–2009 (během finanční krize) zhodnotit 10 milionů dolarů na 1,5 miliardy, jak to udělal? Zkrátka nikdy neriskoval více než 6 centů, aby vydělal dolar, což znamená, že se mohl 15× mýlit a stále vydělával peníze.

A přesně tak sestavují svá portfolia skvělí investoři. Snaží se hledat asymetrické investice, takže se mohou po většinu času mýlit, a přesto vydělávají peníze. Tohoto principu využíval či využívá Peter Lynch, George Soros nebo Stan Druckenmiller, proč byste nemohli i vy?

Slovo závěrem: Aktivní přístup může odměnit vaše úsilí

Jak je vidět, aktivní investování není jen o nákupu a prodeji akcií. Je to celý proces, ve kterém je třeba se neustále vzdělávat, sledovat trhy, rozpoznávat příležitosti a také se učit z chyb.

Ačkoliv může být náročné, odměna za vaše úsilí může být mnohem vyšší než u pasivního investování. Ovšem jako s jakýmkoli investičním přístupem, i zde platí, že neexistuje zaručený způsob, jak inkasovat zisk.

Vždy je důležité být si vědom rizik a neinvestovat více, než jste ochotni ztratit. Aktivní investování může být cestou k vyšším výnosům, ale vyžaduje odhodlání, trpělivost a především pečlivou přípravu. Pokud jste připraveni podstoupit výzvu, váš finanční úspěch může být jen o několik kroků dále.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz