Hlavní obsah
Finance

Nechcete spoléhat na stát a důchodovou reformu? Zvažte investici do burzovně obchodovaných fondů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vládní koalice prosadila ve sněmovně změny důchodů, ani zdaleka se však nejedná o vzývanou důchodovou reformu. Je nanejvýš pravděpodobné, že se na stáří budete muset alespoň částečně zabezpečit sami. Proč za tímto účelem nevyžít právě ETF?

Článek

S penzijní reformou to zatím vypadá všelijak. Pouhými kupeckými počty lze však dojít k závěru, že se musíme na stáří poctivě připravovat sami, nelze spoléhat 100% na stát. Jednou z takových možností, jak si začít vytvářet rezervu na pohodlný odchod do penze, jsou právě ETF, které se u nás stále možná trochu na škodu opomíjí – lidé dávají často přednost zavedeným bankovním podílovým fondům.

Jedná se přitom o jeden z nejlepších způsobů, jak se zajistit na odchod do penze. Pokud se nechcete bláhově spoléhat na stát, popřemýšlejte o této investiční alternativě.

Fondy obchodované na burze – ETF, jsou kolekce akcií, dluhopisů nebo jiných cenných papír, které jsou seskupeny do jedné investice. ETF se obchodují jako akcie na burzách, s tím rozdílem, že neinvestujete do jednoho cenného papíru, ale do desítek, stovek nebo dokonce tisíců akcií, dluhopisů, nebo jiných finančních instrumentů najednou.

Burzovně obchodované fondy jsou v západní Evropě a USA velmi oblíbenou investiční možností zejména pro ty, kteří si chtějí vybudovat zajímavou finanční rezervu na důchod, přičemž existují hned 3 důvody, proč je investice do ETF velmi chytrým způsobem, jak se zajistit:

1. Usnadňují diverzifikaci vašeho portfolia

Diverzifikace je při investování na akciovém trhu klíčová – když ji opomenete, mohou vaše investiční výsledky dopadnout doslova katastrofálně. Investujete-li všechny vaše peníze do několika jednotlivých akcií a ty posléze nevykazují výkonnost, jakou jste očekávali, dostane se vaše portfolio do potíží. Máte-li pak krátce před odchodem do důchodu, špatná investice může zničit vaše budoucí plány.

S ETF však dosáhnete okamžité diverzifikace. Díky tomu, že investujete do stovek cenných papírů najednou, vás ani nedostatečná výkonnost několika titulů nemusí příliš trápit, neboť nebude mít významný dopad na vaše portfolio jako celek.

Investice do jednotlivých akcií není špatný přístup, pokud máte dostatek času na analýzu jednotlivých akciových titulů. K dosažení dostatečné diverzifikace však budete muset vykonat pořádný kus práce. S ETF je diverzifikace samozřejmostí a vaše úspory na důchod jsou tak mnohem lépe chráněny.

2. Historie dává investicím do ETF zelenou

Akciový trh zažívá čas od času výraznou volatilitu – výrazné propady a růsty akcií, což může být pro jedince, kteří se připravují na důchod, poměrně stresující. I když se nebudete zcela schopni vyhnout riziku při investování na akciovém trhu, dlouhodobé a pravidelné investování do burzovně obchodovaných fondů zvyšuje pravděpodobnost, že se vaše portfolio po poklesu trhu zotaví.

ETF sledují konkrétní index akciového trhu, jako je například známý americký S&P 500, přičemž jsou považovány za jeden z nejméně rizikových typů akciových investic. Indexy jsou silnou reprezentací akciového trhu jako celku a jsou navrženy tak, aby výkonnost trhu sledovaly. Jinými slovy, pokud trh prudce stoupá, vašemu indexovému ETF se bude také dařit dobře.

To samozřejmě také znamená, že vaše investice budou zasaženy negativně, pokud se trh jako celek obrátí k horšímu. Proto však musím opět zdůraznit důležitost dlouhodobého investičního přístupu. Tržním propadům se nevyhnete, vždy v historii ale platilo, že se trhy po propadu opět zotavily a investoři přicházejí o peníze, pokud krátkozrace začnou své investice v době propadu prodávat.

To znamená, že se ETF velmi pravděpodobně zotaví i z těch nejhorších propadů trhu, což je hlavní výhoda, pokud si budujete rezervu na důchod právě prostřednictvím burzovně obchodovatelných fondů.

3. Investujete méně časově náročným způsobem

Jak už jsem psal, investování do jednotlivých akcií vyžaduje mnoho zkoumání, abyste zajistili, že investujete do solidních společností, které budou z dlouhodobého hlediska prosperovat. Mnoho lidí přitom nechce věnovat investování mnoho času a dávají přednost „investičnímu automatu“, na čemž není nic špatného.

Hledáte-li takový „investiční automat“, tak je právě investování prostřednictvím ETF nejlepší volbou. Není nic snadnějšího než pravidelně měsíčně přikupovat podíly v těchto fondech a poté je nechat třeba celá desetiletí bez povšimnutí.

Pokud byste chtěli na druhé straně své portfolio více personalizovat, můžete se rozhodnout investovat do specializovaných ETF. Lze investovat do burzovně obchodovaných fondů, které zahrnují pouze akcie z určitých průmyslových odvětví, či segmentů trhu. Lze například investovat do fondu, který se plně zaměřuje na společnosti zabývajícími se technologiemi, energiemi, nemovitostmi nebo třeba péčí o zvířata. Tento přístup vám umožňuje investovat do konkrétních oblastí akciového trhu, aniž byste museli intenzivně zkoumat jednotlivé společnosti. Kromě toho opět omezujete riziko, protože stále investujete do velké skupiny cenných papíru namísto investice do několika jednotlivých titulů.

Anketa

Jak se připravujete na odchod do důchodu?
Stoprocentně spoléhám na stát
0 %
Částečně se spoléhám na stát a krom toho si odkládám vlastní peníze stranou
60 %
Spoléhám pouze na sebe
40 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Slovo závěrem

Investování do ETF představuje jednu z nejdůležitějších a strategicky nejvýhodnějších alternativ pro budování finanční rezervy na odchod do penze. Tato investiční metoda přináší různé výhody, jako jsou například snadná a efektivní diverzifikace portfolia, historicky ověřený potenciál pro pozitivní výnosy a menší časová náročnost v porovnání s investováním do jednotlivých akcií.

I když se může zdát, že v České republice je tato forma investování stále poněkud opomíjená, zájem o ní roste a stává se tak stále populárnějším nástrojem pro přípravu na penzi.

Je však třeba zdůraznit, že by investice do ETF měly být součástí dlouhodobého investičního plánu. I přes případné propady na trhu se ETF historicky vždy zotavily a poskytovaly stabilní výnosy. Tato vlastnost je klíčová pro ty, kteří chtějí bezpečně budovat své finanční rezervy na stáří. Ať už se rozhodnete pro investice do všeobecných tržních ETF nebo se zaměříte na specializované fondy, je důležité pamatovat na to, že trpělivost a dlouhodobý pohled jsou základní kameny úspěchu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz