Hlavní obsah
Finance

Odkládání peněz na důchod: Proč pouhé spoření nestačí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Zjistěte, proč pouhé spoření na důchod nestačí. Seznamte se s dopady inflace na vaše úspory a zjistěte, jak vám může investování zajistit vyšší růst a lépe vás ochránit před dopady inflace.

Článek

Při plánování odchodu do důchodu se často setkáváme s radou „začněte spořit včas“. S postupujícím časem a vývojem finanční situace však možná dojdete k závěru, že mantra o pouhém spoření je nedostatečná. Když se do této problematiky ponoříme hlouběji, zjistíme, že investování je mnohem lepší než spoření. Tento koncept nabývá na významu zejména tehdy, když vezmeme v úvahu faktory, jako je inflace.

Realita spoření

Mnoho lidí se stále domnívá, že odkládání peněz na důchod na spořicí účet (v lepším případě termínovaný vklad) je nejlepší způsob, jak si světlé finanční zítřky. I když je spoření nezbytnou součástí osobních financí, ani zdaleka není dostatečné, pokud se hodláte zajistit na důchod. Důvody jsou především dva: Nízké úrokové sazby a neúprosná bestie zvaná inflace.

Spořicí účty obvykle nabízejí úrokové sazby, které sotva drží krok s mírou inflace. To znamená, že se kupní síla vašich úspor v průběhu času snižuje, protože náklady na zboží a služby rostou rychleji, než kolik činí úroky, jež vaše peníze vydělávají.

Asi si to umíte spočítat. Pokud je například inflace 10 % a váš spořicí účet přináší úrok 6 % ročně, reálná hodnota vašich úspor se každý rok fakticky snižuje o 4 %. Samozřejmě žijeme v nevídané době, ale i v časech, kdy se inflace pohybuje kolem 2 %, jsou úroky spořicích účtů nižší. V průběhu času se tak hodnota vašich úspor výrazně sníží a vy si jednoduše uspoříte méně, než kolik byste potřebovali na pohodlný důchod.

Investování: Lepší přístup k budování bohatství

Alternativou k pouhému spoření je investování. Debata o tom, zda je lepší investování či spoření, má jasného vítěze, jakmile pochopíte potenciál růstu investic a sílu složeného úročení, které investování nabízí.

Investování označuje proces, při kterém své peníze používáte k nákupu aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, podílové fondy nebo nemovitosti, které mají potenciál přinášet v průběhu času značné výnosy. Investování s sebou sice nese řadu rizik, ale potenciální výnosy jsou často mnohem vyšší, než jaké nabízí spořicí účet.

Krása investování spočívá v síle složeného úročení – získávání výnosů nejen z původní investice, ale také z výnosů, které znovu investujete. V průběhu času tak může vaše bohatství exponenciálně růst.

Boj s inflací prostřednictvím chytrého investování

Investování je víc než jen strategie určená k hromadění bohatství, je to silná zbraň proti vytrvalému ekonomickému protivníkovi, kterým je inflace. Promyšleným výběrem a správou investic můžete nejen držet krok s inflací, ale případně ji i překonat, a tím udržet a dokonce zvýšit kupní sílu svého „penzijního fondu“.

Mezi mnoha možnostmi investování vynikají aktiva, jako jsou akcie nebo nemovitosti. Tyto investiční možnosti historicky vykazují schopnost dlouhodobě zvyšovat svou hodnotu a často drží krok s mírou inflace nebo ji překračují. Toto zhodnocení vám přitom pomůže zvýšit hodnotu vašeho „penzijního fondu“ v reálném vyjádření, nejen v nominálním.

Na rozdíl od statické povahy úspor jsou investice dynamické. S růstem ekonomiky roste i mnoho podniků a tím i hodnota akcií těchto podniků. Podobně i nemovitosti často těží z ekonomické expanze, růstu počtu obyvatel a rozvoje. Tyto faktory vedou ke zvýšené poptávce po nemovitostech a k růstu jejich hodnoty.

Abychom si však nemazali pouze med kolem úst, je na místě také varování. Investování není zaručenou vstupenkou k překonání inflace. Úspěch investiční strategie závisí na několika faktorech, včetně podmínek na trhu, výkonnosti jednotlivých aktiv a dovednosti investora při správě svého portfolia. Přesto je investování díky svým potenciálním výhodám strategií, která stojí za zvážení.

Podívejme se na praktický příklad. Předpokládejme, že se vám podařilo vytvořit diverzifikované portfolio složené z kombinace akcií a dluhopisů. V průběhu času by toto portfolio mohlo přinést průměrný roční výnos kolem 4-6 % po zohlednění inflace. Jak jsme si přitom vysvětlili výše, těžko můžete očekávat, že byste díky spořícím produktům inflaci překonali.

Přestože investiční výnosy nejsou zaručeny, rozdíl mezi potenciálními výnosy z investic a minimálními výnosy ze spořicích účtů podtrhuje důležitost začlenění investičních strategií do finančního plánování na důchod. Zatímco tedy spoření může poskytovat pocit jistoty, investování nabízí potenciál reálného růstu vašich penzijních prostředků, což vás lépe připraví na pohodlný život po odchodu do důchodu.

Klíčový závěr: Investování je mnohem lepší než spoření

Spoření je sice bezpečný a předvídatelný přístup k vytváření „penzijního fondu“, ale postrádá růstový potenciál, který nabízí investování. Vzhledem k vlivu inflace a minimálním výnosům, které poskytují spořicí účty, se investování stává vhodnější variantou dlouhodobého finančního růstu.

Až budete plánovat svá zlatá léta, nezapomeňte, že pouhé spoření peněz na důchod nestačí. Pro zajištění finančně stabilního důchodu je rozhodující vyvážená strategie, která kombinuje spoření i investování. Vždyť v důchodu nejde jen o to, abyste přežili, ale aby se vám dařilo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz