Hlavní obsah

3 low-cost investiční strategie: Která je nejvhodnější právě pro vás?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

Penny stocks, zlomkové akcie a indexové fondy přinášejí možnost investování na akciovém trhu už za pár korun. Každý přístup má však svá pro a proti, který je nejvhodnější právě pro vás?

Článek

Investování může být poměrně nákladná činnost, zejména pokud investujete do jednotlivých akcií. Některé tituly mohou stát i stovky nebo dokonce tisíce dolarů za akcii a je rozumné investovat alespoň do 10 až 15 akcií, abyste diverzifikovali své portfolio a omezili riziko. Asi si umíte sami spočítat, že s tímto přístupem se vaše počáteční investice vyšplhá do stovek tisíc korun a o nějakém pravidelném investičním přístupu už nebude moct být řeč vůbec.

Ne každý si může dovolit postupovat touto cestou. Naštěstí existuje několik nízkonákladových možností, pro investory, kteří se chtějí také zúčastnit hry na akciovém trhu a disponují pouze omezeným rozpočtem. Ne všechny investiční možnosti však jsou založeny na stejném principu, a tak je důležité se ujistit, že volíte ten správný přístup.

1. Penny stocks

Penny stocks jsou cenné papíry, které se dle Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států amerických (SEC) obchodují za méně než 5 dolarů za akcii a jsou obvykle emitovány malými společnostmi.

Mnoho investorů lákají penny stocks, protože jsou tak levné. Tyto akcie však mohou být také velmi riskantními investicemi, takže nejsou možností zrovna pro slabé povahy. Akcie menších společností jsou mnohem volatilnější než větších organizací. Můžete tak zaznamenat bombastické zisky, ale také značné ztráty. Protože mají tyto malé společnosti také kratší historii podnikání, může být poměrně těžké určit, které akcie budou v průběhu času dobře fungovat.

Z těchto důvodů je obvykle nejlepší se vyhnout penny stocks, pokud nemáte silnou toleranci vůči riziku. Máte-li tedy omezený rozpočet a nejste připraveni na potenciální ztráty, nemusí být penny stocks správnou volbou a lepší bude se porozhlédnout trochu někde jinde.

2. Zlomkové akcie

Zlomkové akcie jsou jednoduše dílčí části akcií velkých společností, a jsou poměrně chytrou volbou, pokud chcete investovat do cenných papírů konkrétních firem, ale nemůžete si dovolit koupit celou akcii této společnosti. Zejména pokud chcete investovat do společností, jejichž akcie se prodávají za stovky či tisíce dolarů, je nákup zlomkové akcie cenově dostupnou alternativou.

Zlomkové akcie tak umožňují diverzifikaci vašich investic i s omezeným rozpočtem. Pokud máte na investování například 50 tisíc korun, můžete bez problémů nakoupit i desítky frakčních akcií a své portfolio tak pohodlně diverzifikovat. K investování do frakčních akcií je třeba mít pouze otevřený obchodní účet u brokera, který tuto možnost zprostředkuje a pár tisíc korun, které chcete investovat. Můžete si tímto způsobem i osahat akciový trh s poměrně nízkým kapitálovým rizikem a časem investovat třeba více.

3. Indexové fondy

Indexové fondy sledují výkonnost nějakého indexu, nejčastěji S&P 500, který obsahuje hned 500 z nejvýznamnějších amerických akcií, a investicí do tohoto fondu automaticky investujete do všech společností obsažených v tomto indexu.

Jedinou provedenou investicí tak můžete své peníze alokovat mezi stovky jednotlivých akcií. Rozdíl mezi zlomkovými akciemi a indexovými fondy spočívá v tom, že u indexových fondů si nemusíte vybírat, do kterých společností investujete. Protože indexové fondy jednoduše sledují konkrétní indexy, automaticky investujete do všech společností zahrnutých do tohoto indexu.

Pro mnoho lidí jsou indexové fondy dobrou volbou, protože jsou levné a méně rizikové než mnoho jiných typů investic. Konkrétně index S&P 500 je považován za benchmark trhu jako celku, a tak investujete v podstatě do celého trhu. Jsou také praktičtější než investice do jednotlivých akcií, protože nemusíte zkoumat každou společnost, do které investujete, abyste se ujistili, že se jedná o solidní a dlouhodobou investici.

Která možnost je pro vás ta pravá?

Všechny tři možnosti nabízejí šanci investovat na akciovém trhu za přijatelnější cenu, než je investice do jednotlivých akcií. Kterou možnost si ale vyberete, bude záležet na vámi preferovaném investičním přístupu a toleranci vůči riziku. Pokud chcete co nejvíce riziko omezit, mohou být tím správným krokem indexové fondy. Chcete-li si více pohrát s výběrem jednotlivých akcií, může být tou nejlepší možností naopak volba investic do zlomkových akcií.

Mějte také na paměti, že se nemusíte omezovat pouze na jednu z těchto možností. Nejprve si můžete například vytvořit solidní základ v podobě pozice v indexových fondech a poté můžete další volné peníze postupem času investovat do jednotlivých zlomkových investic.

Investování na akciovém trhu je dostupnější, než si možná myslíte. Je možné si vybudovat solidní portfolio i když nemáte volné statisíce korun. Využitím jedné nebo více z low-cost investičních strategií můžete své investice bez problémů diverzifikovat, aniž byste museli svůj rozpočet ždímat na maximum.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz