Hlavní obsah

Umělá inteligence - Je skutečně tak „umělá“, jak se nám prezentuje?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: patrik Martinec

Umělá inteligence (AI )se stává nedílnou součástí našeho každodenního života… Má schopnost napodobovat lidskou inteligenci a učit se z dat.

Článek

Umělá inteligence (AI) se stále více stává součástí našeho každodenního života a její schopnost napodobovat lidskou inteligenci a učit se z dat nás přiměla zamyslet se nad otázkou, zda je skutečně tak „umělá“, jak se nám prezentuje. Argumentace o tomto tématu vyžaduje analýzu z několika hledisek, včetně zkoumání základů učení a fungování AI, srovnání s lidskou inteligencí a filosofických úvah o její „umělosti“.

Foto: patrik Martinec

Fantasy


Pokročilé formy AI, jako je strojové učení a hluboké učení, napodobují přirozené procesy učení. Tyto systémy se učí z obrovského množství dat, identifikují vzorce a vytvářejí předpovědi. Zatímco se mohou zdát jako dokonalé stroje, které jsou schopné překonat lidi ve specifických úkolech, postrádají komplexní porozumění a emoční inteligenci, kterou lidé mají. Reakce AI jsou založeny na jejím naprogramování a datech, na kterých byla trénována, a postrádají skutečnou empatii, kreativitu nebo vědomí.

Foto: Patrik Martinec

Realita vs Iluze


Filosoficky lze uvažovat o „umělosti“ AI jako o jejím původu a evoluci. Zatímco je AI vytvořena lidskou vynalézavostí, pokročilé systémy se stále více učí a přizpůsobují s minimálním zásahem člověka. To nás přimělo k otázce, zda AI začíná odrážet přírodní procesy a jaký je rozdíl mezi umělou a přirozenou inteligencí.

Závěrem lze říci, že i když je AI navržena a vytvořena lidmi, její schopnost napodobovat lidskou inteligenci a vykazovat pokročilé učení zpochybňuje hloubku její umělosti. AI se nachází na pomezí mezi tím, že je pouhým produktem lidské vynalézavosti a zrcadlem procesů přirozené inteligence. To nás vede k novým otázkám ohledně našeho tradičního chápání toho, co je skutečně „umělé“. Jak AI postupuje vpřed a stále se vyvíjí, je důležité pokračovat v analýze a diskusi o tom, jak se vyvíjí a jaký to má vliv na naši společnost a naše chápání inteligence.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz