Hlavní obsah
Umění a zábava

Muzeum stavebnice Merkur a Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Frydrych

Konec roku a začátek nového. Jaké máme plány a na čem aktuálně pracujeme?

Článek

Konec roku je vždy obdobím bilancování a ohlédnutí se. A tak se změnou letopočtu přicházíme s drobným ohlédnutím i z Muzeí v Polici.

Nejdůležitější věc se odehrála přesně před rokem, kdy začala Muzeum papírových modelů společně s Muzeem stavebnice Merkur provozovat obecně prospěšná společnost Merkur Police. A na začátku května došlo i k fyzickému propojení obou expozic a sjednotili jsme vstup. Už osm měsíců se do obou Muzeí vchází hlavním vchodem od Bezděkových sadů.

Na jaře a na podzim jsme realizovali dva dotační projekty – jeden podpořený z dotačního programu Královéhradeckého kraje a druhý z Ministerstva zemědělství poskytnutý přes MAS Stolové hory. I díky nim máme zcela novou Expozici robotiky, která v průřezu nejen představuje robotickou produkci Merkuru, ale dává i prostor edukativním pomůckám a v neposlední řadě důstojně představuje model EiMSARobot, se kterým roku 2009 vyhráli studenti gymnázia v Litomyšli světovou soutěž mladých vědců Intel ISEF.

Zúčastnili jsme se několika veletrhů a festivalů – za všechny veletrh hraček v Norimberku, Maker Faire v Praze a Olomouci nebo festival Designblok v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. A stranou nestála ani „papírácká“ část expozice: byli jsme na několika modelářských soutěžích v Čechách i v Polsku, podílíme se na několika výstavách po celé ČR formou zápůjčky modelů a v neposlední řadě jsme pokračovali ve vydavatelské činnosti a světlo světa spatřily další katalogy k výstavám.

V období Velikonoc a v Adventu jsme pořádali úspěšné dílny pro školní skupiny i veřejnost a celkem v rámci těchto projektů navštívilo Muzeum víc jak 1.200 dětí a dospělých! A k tomu čtyři Příměstské tábory, které primárně pořádá MAS Stolové hory, ale Merkur Police se na pořádání aktivně podílí.

Na závěr bychom rádi přinesli nějaká návštěvnická čísla, ale bohužel k datu uzávěrky tohoto čísla Polického měsíčníku (20. 12.) je neznáme. Ale už teď můžeme říci, že návštěvnost byla zhruba stejná jako v loňském roce. Vzhledem k poklesu návštěvnosti téměř ve všech podobných institucí to můžeme považovat za úspěch. Ale naším cílem je naplnit potenciál obou unikátních expozic a ten je v absolutních číslech návštěvnosti vyšší… Nechceme si klást malé cíle, ale krok za krokem kráčíme k těm nejvyšším.

Aktuálně pracujeme na dvou projektech. Tím prvním je výstava „Zemědělství“, která proběhne od začátku března v Muzeu papírových modelů a na které se bude mimo jiných spolupodílet i polické Družstvo vlastníků. Výstava v průřezu na vybraných exponátech nabídne pohled na vývoj zemědělství, od příchodu prvních zemědělců, přes budování stálých statků až po současnou zemědělskou techniku.

Tím druhým je mapování historie výroby stavebnic Inventor a Merkur a životních osudů zakladatele firmy Inventor Jaroslava Vancla. Je to práce vskutku mravenčí, ale pomalu postupujeme dál a zaplňujeme bílá místa historie. A dalším počinem Muzea stavebnice Merkur bude vydání Průvodce po expozici v čtyřjazyčné mutaci.

Ve druhé polovině ledna pak máme naplánovanou schůzku, kde se rozhodne třeba o doprovodném programu Muzeí nebo o tom, jak bude letos vypadat pokračování rekonstrukce expozice v Muzeu stavebnice Merkur.

Další rok je pro nás další výzvou k tomu, abychom ještě více zkvalitnili své služby, navýšili návštěvnický komfort a zase obě expozice posunuli dál. A z toho plyne, že při další návštěvě Muzea uvidíte zase něco nového – a nezáleží na tom které si vyberete, klidně můžete navštívit obě najednou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám