Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tradiční výhrady prezidenta Pavla a podepsané novely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Hewlit

Mnozí se dočkali podepsání penzijní novely panem prezidentem, která sice přinese úspory, ale zároveň tím sebere peníze důchodcům a unaveným lidem možnost předčasného odchodu do slušné penze.

Článek

Novela je podepsaná, třebaže ještě včera o tom nebylo jasno. Pan prezident nejprve zmínil, že novela je mírná, a dle jeho slov by tedy měla být přísnější.

Než si rozebereme tenhle mluvnický krok, který mu postavil budoucí obhajobu, řekněme si něco o její mírnosti – a to kopií mého včerejšího komentáře. Víc netřeba.

Foto: Seznam.cz/Pavel Hewlit

K novele má pan prezident již obvyklé výhrady a výhrady jsou univerzální výmluvou pro cokoliv. Výhrady k podepsání a následné podepsání je asi totožné (a to vymyslel můj otec, když měl pan prezident výhrady ke zrušení valorizace), jako by před panovníka postavili obžalovaného z těžkého zločinu a panovník by řekl:

„Mám výhrady k jeho vině, ale raději ho popravte!“

To je to samé, stejně jako řeči o stížnostech Ústavnímu soudu. Do dneška nevím o tom, že by v případě zrušení valorizace skutečně nějakou stížnost poslal.

Hádala se tu se mnou jedna paní, pravděpodobně až mírně fanatická fanynka, že pan prezident nic posílat nemusel, že to udělali jiní. Snažil jsem se jí vysvětlit, že když prezident něco slíbí, má to udělat, a to svým jménem, aby všichni věděli, že plní slib. Jak vidno, i tenhle prezident sliby plnit nemusí, ale na to jsme u nás zvyklí.

Ohledně této novely pan prezident mluvil o mírnosti pouze z toho důvodu, aby byl nakonec za dobráka a mohl se hájit, že podepsal, třebaže je dle něj všechno moc mírné. Je to prostě charakter, a ještě jednou dobrák k tomu.

Prezident mnohý považovaný za spojovatele lidí a různých skupin opět lidi zcela se zárukou rozděluje a vybírá si k tomu ty nejzranitelnější (po dětech), důchodce. Možná proto, že jejich hlasy nepotřebuje (on, pokud bude kandidovat, i když tvrdí že ne, nebo současná koalice) a drží se hlasu mladých, které je snadnější zblbnout.

Je škoda, že je pan prezident takový až… napadá mě spojení, ne plně sociální. Sice se hezky usmívá, je možno se s ním vyfotit, možná i zatancovat, ale už je to horší ohledně jeho vnímání reality pro přežití u obyčejných lidí. Je trochu jiné než v těch bojových zákopech, na které je školený.

Ačkoli o přežití mnohým půjde taky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz