Hlavní obsah
Aktuální dění

Tři roky pro Popelku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Show Jana Krause, FTV Prima/Wikimedia Commons/CC BY 3.0

Dominik Feri

Dominik Feri byl politickou Popelkou se vším všudy – i s tím pohádkovým příběhem. Královna politika si k sobě vybrala neznámého mladíka a udělala z něj krále. Alespoň na chvíli a alespoň pro někoho.

Článek

Pan Feri byl bezpochyby v období své politické slávy pro mladé vzorem. Ukázal mladým lidem, že je dobré mít zvláštní cíle a že žádný z těch cílů není nesplnitelný. Jiným, starším zase ukazoval, že být mladým neznamená být hloupým a že pohled na svět skrze ještě ne tolik roky zkušenýma očima nemusí být pohled špatný.

Bohužel, jak se ukázalo v posledních měsících, tohle všechno byl jen klam a kámen úrazu.

Možná tím největším, že dnešní mladí jsou ve většině případů stále v mnohém děcka, která nemají právě přesně stanovenou hranici mezi dětstvím a dospělostí. Dříve tahle hranice byla vojenská služba. Ta sice nebyla nic moc (byl jsem), ale vymezila mantinely a v nich rozdíly mezi dětstvím a představami o životě.

Co se týče dívek, možná pro ně byla ta hranice známost s někým, kdo už má vojnu za sebou a ví, co se v životě může doopravdy dít, a že v něm existují pravidla, co se musí dodržovat.

Pan Feri zklamal na celé čáře. Zklamal nejen sám sebe, mladé lidi kolem sebe a své bývalé stranické kolegy – zklamal taky v obraze sebe sama, kde byl někým výjimečným a pro mnohé netradiční, až výstřední, ale přesto stále tolerovanou osobností. Zklamal jako vzor a ukázal velmi tvrdým a nevybíravým způsobem, že mít opravdovou moc je o odpovědnosti a zodpovědnosti, a to obojím nejvíc sám k sobě.

Je otázkou, jak pro něj zapracuje odvolací soud. Nebylo by ničím zvláštním, kdyby prohlásil, že svědectví žen jsou stále jen pouhými svědectvími bez přímých důkazů a mohou být tedy zmanipulovatelné. Pan Feri by tak mohl odejít od soudu ne přímo čistý, spíš vypraný. Přesto by pachuť hanby u něj zůstávala.

Pokud s odvoláním neuspěje, začne psát tahle politická Popelka zcela jinou kapitolu svého života, s níž už se mnoho mladých lidí neztotožní a raději dají od mladého bývalého politika ruce pryč.

Nebude to kapitola zcela příjemná, neboť může mít v sobě určitý podtext odplaty k tomu, čeho se pan Feri dopustil – ale i v tomto případě lze pro takovou kapitolu použít pohádkový název. Ačkoli uznávám, že – Tři žaludy pro prdelku – není název až tolik poetický.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz