Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pálení dřeva a uranu energetiku dlouhodobě nespasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finálním řešením energetiky se čím dál více jeví řízená termonukleární reakce. Politici všech vyspělých zemí by se měli soustředit na podporu vývoje tohoto zařízení.

Článek

Hledáme cesty, jak zastavit rychlý nárůst skleníkových plynů v atmosféře pro trvalý rozvoj lidstva a přicházíme s různými typy zdrojů, které jsou nezávislé na fosilních palivech. Nyní již je jasné, že nedokážeme rychle realizovat celosvětové fotovoltaické a větrné elektrárny propojené globálně supravodivými sítěmi, které by tento nevyčerpatelný zdroj energie učinilo nezávislý na počasí a období roku. Přicházíme s různými projekty na dlouhodobé ukládání energie, například do vodíku, ale i to je, zdá se, neřešitelné, nebo přicházíme se zdánlivě ekologickým řešením, kdy se spaluje dřevo zvané ekologickou biomasou, a přitom se uvolňuje do atmosféry stejný co2 jako ze zapovězeného uhlí. I dřevo je fosilním palivem, které spalujeme s horší účinností než uhlí a má mnohem horší ekologické dopady než spalování zemního plynu. O zakouření při spalování vlhkého dřeva ve starých kotlech, jak to v reálu vypadá v naších obcích, nebudu raději ani hovořit. Prostě ani biomasa, která tady rostla 100 let nás nespasí a dá se proměnit v mnohem lepší statky.

Návrat k nukleárním elektrárnám prvního typu, tedy těm široce rozšířeným, je o něco lepší řešení, které má ale krátký dech. Celosvětové zásoby uranu jsou rychleji vyčerpatelné než paliva fosilní a elektrárny s reaktory druhého cyklu, které běžely experimentálně ve Francii, už neběží pro svou ekonomickou náročnost. I tyto elektrárny jsou ovšem stále závislé na těžbě uranu a jeho štěpných produktech. Čím dál více se jeví jako jediný ekonomicky a politicky reálný zdroj energie pro příští generace řízená termonukleární reakce, která není závislá na zásobách paliva a nevyžaduje výstavbu složitých a nákladných přenosových sítí. Po zvládnutí termonukleárních reaktorů může dojít k plné elektrifikaci topných systémů s tepelnými čerpadly možná i přímotopy v dobře tepelně izolovaných objektech. Nebude problémem ani plnění energetických požadavků elektromobility. Bezproblémová bude kompatibilita s fotovoltaikou, která možná časem zanikne pro ekonomickou náročnost. Takže žádnou paniku a zatím nám pomůže starý dobrý zemní plyn a uran, doplňující fotovoltaiku a větrné elektrárny. Mladá generace by se měla namísto často hysterických reakcí věnovat studiu a vědě, lidstvo čekají složité úkoly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám