Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Muži zajídají nedostatek lásky tučným, ženy sladkým

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Zajídání lásky

S holkou se rozešel přítel. Ona vytáhne z mrazáku kbelík zmrzliny a bagruje a bagruje, dokud na ni nezívá jeho dno.

Článek

To je klasika romantických filmů. Ovšem klasika, která rozhodně není nahodilá, protože má podklad ve skutečném životě. Zajídat nedostatek lásky jídlem, je zcela běžný reflex těch, kterým chybí sladkost života. Proč tomu tak je? Jedná se o zcela jednoduchý zákon psychosomatiky: komu se nedostává lásky v duchovní formě, ten si ji vynahrazuje ve hmotné podobě.

Slinivka jako barometr lásky a sebelásky

Hlavním úkolem slinivky břišní (pancreasu) je regulovat hladinu cukru v krvi a jako tvůrce inzulinu je klíčovým orgánem při vzniku cukrovky (diabetes). Analogicky proto zpracovává ty nejsladší emoce, které má ve svém životě člověk k dispozici. Tedy emoce související s láskou a sebeláskou.

Ženy a sladké

Nemá-li žena (u mužů je tento scénář méně častý) uspokojenou potřebu citové lásky, obrátí svoji pozornost na její náhražku ve fyzické rovině, tedy na sladké pokrmy. Náhrada ovšem funguje jen jako okamžitá náplast na emoční chudobu, protože jakmile sladké pokrmy dojí, dostaví se o to větší úzkost. Prvním důvodem této úzkosti je podvědomé pochopení, že se jednalo pouze o zalepení rány v oblasti duše. Druhým důvodem je špatné svědomí z toho, že nadměrnou konzumací nezdravé stravy zatížila nevhodně svůj organismus, což v konečném důsledku vede ke zvýšení hmotnosti a tedy, z ženského pohledu, dalšímu snížení obecně přijaté představy o atraktivitě.

Začít hltat sladké ve snaze zahojit bolest z nedostatku lásky je tedy jen falešným klamem, který se sice tváří jako sebeláska, ve skutečnosti se však jedná o sebedestrukci.

Muži a tučné

U mužů funguje tento mechanismus obdobně. Nezaměřují se ovšem většinou ve své citové frustraci na sladké jídlo, nýbrž zpravidla na tučné a mastné. Obžerství je vždy výrazem neuspokojené milostné touhy. Kdo nemá odvahu se poddat lásce a bojí se ji vpustit zcela do sebe, ten ji nedokáže prožít ve svém vědomí a je schopen ji prožít toliko ve vlastním těle. Takový muž otvírá místo svého srdce pouze svá ústa.

Riziko vzniku cukrovky je potom prakticky stejné, jako u pojídání sladkého. Obaly nánosů cholesterolu v cévách kvůli nestřídmým dávkám živočišných tuků vedou ke zvýšení krevního tlaku, což je největší spojenec diabetu.

Podobný princip je i při výchově dětí

Rodiče, kteří nemají na své děti čas a nedávají jim tedy skutečnou a nefalšovanou lásku založenou na upřímném zájmu o ně, snaží toto často nahradit přehnaným kupováním sladkostí. Ovšem mateřskou ani otcovskou lásku nelze nikdy hmotnými statky vykompenzovat.

Serotonin

Láska souvisí se žaludkem a trávicí soustavou ještě z jiného úhlu pohledu. Zamilovaný člověk je totiž zaplavený serotoninem, hormonem štěstí a dobré nálady. A tento hormon, mimo své další účinky, reguluje i chuť k jídlu. Proto zamilovaní lidé mají zpravidla i menší hlad. Jak se říká: Láska prochází žaludkem.

Každý z nás má potřebu lásky. A ti, kdož ji nedokáží prožít ve své duši, mají o to větší potřebu zahltit s ní svůj žaludek a slinivku. Ovšem pouze ve zhmotnělé podobě.

O základních chybách mužů na prvním rande se dočtete v tomto článku.

Jak nechat rozkvést sebevědomí se dozvíte v tomto videu.

Zdroje a doporučená literatura:

Co nám tělo říká, Miroslav Hrabica

Nemoc jako cesta, Ruediger Dahlke/Thorwald Dethlefsen

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz