Hlavní obsah
Názory a úvahy

Elektřina, cena za banán?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Nechápete, jak je to s cenou elektřiny?

Článek

Tak já to zkusím vysvětlit! Vezměte si 1kW elektřiny jako jeden banán. Banán má třeba dnes tržní cenu okolo 2,5 Kč/kus. Stát a správce (a tedy MY), který banány vypěstuje za 50 haléřů/1 kus ho prostřednictvím firmy kterou vlastní z 70 %, prodává za zasmluvněných 11 Kč/kus pro pracovníky banánové farmy, kdy 6,05 Kč zaplatíme jako osoby pracující na banánové farmě a 5 Kč zaplatí náš správce firmě kterou ale jen z 70 % vlastní, tedy jako dotaci sám sobě. Kdy ovšem 30 % zisku z tohoto prodeje pak odevzdá formou 100% dividendy ostatním vlastníkům plantáže. Že to není nijak výhodné pro těch 70%, tedy nás? No to nikoho nezajímá a ještě není srandy konec!

Pro příští rok to vymysleli správci pro prodej banánu jinak! Už nemůžete prodat banán za 11 Kč a dotovat sami sebe. Prodáme banán za 4 Kč, ale tak zvedneme cenu za dopravu banánu na 2 Kč, (dopravce je přeci jeden z nás a ví co dělá, zakážeme mu do toho mluvit) to pěkně sečteme a do ceny banánu napočítáme i že dodáme nějaký ten banán pěkně zelený, to celé za přidaných a přijatelných 0,6 Kč/kus. Těch 0,6 Kč z banánu ale dostane jen někdo. Za každičký zelený banán my ostatní nedostaneme nic, my jsme od placení. Ty už potichu správce rozdělí mezi povětšinou bývalé správce banánové firmy. Že to navýšilo tu cenu za banán zase minimálně na 6,6 Kč, které platíme MY, kteří ten stát a potažmo s ním firmu na pěstování banánů vlastníme? Ostatním je ale přece musíme prodat za tržních 2,5 Kč. Proč je ale pak sami sobě prodáváme za 6,6 Kč? No, protože správci naší farmy na banány už prodali všechny banány, a to prý na roky dopředu! Nám je prý prodat levně nemohou, neb netuší, co pak budou stát.

Vítejte v banánové republice!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám