Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Mají elektroauta budoucnost?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Müller

Parní auto Sentinel

Neradostné, ale přesto logické informace pro příznivce „čistší“ elektromobility.

Článek

Při pročítání růžových vizí o elektromobilitě by jistě nezůstalo suché ani oko J. Verna. Původně jsem měl v úmyslu racionálně protiargumentovat z hlediska technického, energetického a ekonomického. Uvědomil jsem si ale, že už to přede mnou udělaly stovky daleko fundovanějších odborníků, přesto idea je pořád živá. Chtěl bych je alespoň podpořit malým porovnáním. Až půjdete pěšky do práce, nahoďte si na záda pytel cementu (50 kg). Po 100 metrech vás pomalu přestanou opouštět ideály o elektroautech, když si představíte, že s 10× větším hmotnostně podobným hendikepem baterie 500 kg (5 osob) uhánějí po dálnici. Pak jakoby osobní auto mělo 5+5=10 míst k sezení – ale to už jsme zase u minibusů. Vymodlené autíčko proto musí mít navíc podstatně bytelnější konstrukci, čímž se stává těžším i bez baterie. Uvědomujete si tu absurdní nesmyslnost? Všimněte si, jak na elektroauta reagují jejich výrobci, kteří jsou k tomu násilně – neekonomicky tlačeni. Začíná drhnout výroba i odbyt.

Aby se mohlo vyrobit „bezemisní auto“, tak se nejdříve musejí vytěžit suroviny, pak se z nich vyrobí nějaké polotovary, které v dalším cyklu dostanou tvar hotových výrobků. Finálním procesem je pak montáž tohoto vymodleného auta. Tyto uvedené technologické procesy spotřebovaly nepředstavitelné množství energie. Kde se asi vzala? Pokud by to měla být energie bezemisní, pak by to musela být jedině elektrická. A odkud se ta elektrická energie vyčarovala? Určitě ji nevyrobily panely, které jsou tak na pohon výrobníku zmrzliny. Tu elektřinu vyrobily především tepelné elektrárny a pak jaderné. Takže uzavírám konstatováním, že aby se mohlo vyrobit bezemisní auto, je to možné jedině emisními technologiemi.

A teď přijde ještě jedno „neuvěřitelné“ odhalení reality. Aby to bezemisní auto mohlo vůbec jezdit, tak ta elektřina je vyrobena také emisně. Panely a vrtule jsou jen takové šidítko fanatických Zelených pro důvěřivé naivisty. K poznání reality by byla vhodná exkurze do elektráren, nebo hutí, kde se při teplotě téměř 2000°C taví stovky tun oceli, nebo do dolů na suroviny nebo do sklárny nebo do jakékoliv jiné fabriky. Tím by se asi rozplynula vize o elektromobilu snů. Kdysi i primitivní šlapací autíčko bylo vyrobeno emisními technologiemi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz