Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nezničitelné devadesátníky v Česku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Müller

Nelze tomu uvěřit, všude devadesátník!

Článek

Dávno, dávno již tomu, co byly v Česku oficiálně zrušeny haléře, jako nepodstatné malé nic, které jen zbytečně zatěžovalo peněženky. Ale Češi jsou od nich jako zhypnotizovaní, takže to odmítají vzít na vědomí, aniž by si připustili současnou realitu. Obzvláště devadesátník (-,90) jim tak přirostl k srdci, že ho používají všude tam, kde to jen jde, a to zcela automaticky. U cenovek většiny zboží se s nimi roztrhl pytel. Zřejmě chtějí kopírovat okolní země s eurem, kde za desetinou čárkou je běžně další dvojčíslí. Ale to je přece reálné hmotné platidlo - centy!!!

Nechápu tu absurditu, a proto jsem si udělal malý soukromý průzkum mezi respondenty s různým IQ. Otázka zněla: „Co znamená to devadesátka na konci cenovky?“ Výsledek mě nečekaně překvapil – nezávisle na sobě všichni odpovídali stejně.

1. odpověď: To je přece 90 haléřů. Byli zmateni, když jsem opáčil, že haléře v Česku už přes 10 let neexistují. Ale nevzdali se a jako druhý pokus uvedli, že je to baťovská cena. Zase nebyli úspěšní, protože jsem kontroval tím, že za Bati cvrnknul devadesátník o pult, zatím co dnes by tam tak mohl cvrnknout nejvýš vyschlý exkrement. V zoufalství to ukončili tím, že mi vysvětlili, že se to přece zaokrouhluje. Takže jsem se bohužel nedozvěděl, co to číslo 90 znamená.

Byl jsem si pro lék. Lékárník, který na krabičku nalepil cenovku 349,90 Kč ale ode mne chtěl 350 Kč, a ani okem nemrknul. O nic nejde, neboť 0,10 Kč je mizivá částka. Uniká mi však logika. Už když tam ten člověk psal 349,90 Kč, tak přeci musel věděl, že bude chtít 350 Kč. Teoreticky mě okradl o neexistující desetník. Jak by na tu absurditu asi reagoval soud, když ta dětská hra dospělých je nesmyslná.

Jímá mě děs, když v televizních reklamách nějaká frndička hekticky oznamuje, že produkt je zlevněný na xxx Kč a 90 haléřů. Proč jí za ta dlouhá léta někdo nemohl taktně naznačit, že říká blbosti. A nejhorší na tom je, že pořád dokola a čím dál častěji. Ta demokracie dopřává vyniknout každému pitomci.

Pravidelně dostávám faktury na částku 1049,07 Kč. Jak by si s tím problémem asi poradila babička, která nemá ani zdání, že existuje virtuální svět peněz. Co by asi na poště udělala, když by v peněžence nenašla 7 haléřů. Kdyby je nezaplatila, možná by jí hrozila upomínka a penále, neboť chladnokrevná činnost počítačů je nemilosrdná. Když zaplatí o 93 haléřů víc, zřejmě obdrží oznámení o přeplatku, který jí bude vyrovnán při další fakturaci. Chuděra, teď bude mít těžké spaní.

Nemohu pochopit, proč jsou lidé tak nevnímaví a vzájemně si zbytečně házejí klacky pod nohy a komplikují si život. Copak ti pracovníci, kteří vystavují ceny to nedokážou zaokrouhlit už na počátku finančního toku na celé Kč? Vysvětluji si to tak, že jsou posedlí davovou hypnózou, která je nutí hýčkat si haléře jako oko v hlavě. Beru to zkrátka jako faktum, s nímž se nedá nic dělat. Prodejci rituálně emitují imaginární devadesátníky a kupci už si na tu jejich debilní hru zvykli. Přece se kvůli desetníku nepoexkrementujou!

Musím se už konečně smířit s tím, že lidská blbost je neomezená, a to čím dál, tím více. Společenská hra maniaků na devadesátníky pokračuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz