Hlavní obsah
Názory a úvahy

O hysterii zdražování a „snaživým“ státem vytvářené inflaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Müller

Ceny pořád stoupají, lidé radost nemají!

Proč se zvyšují ceny a jak tomu kontraproduktivně napomáhá vláda vytvářením nových umělých nehodnotných peněz, čímž graduje inflaci.

Článek

Po dvou letech, kdy už se zdálo, že konečně utichá pandemická hysterie, opět nenápadně přikládají pod kotlem její příznivci, k čemuž využívají oblíbené a spolehlivé televizní tlampače. Ale protože vývoj civilizovaného lidstva se ubírá z pangejtu do pangejtu (oproti divokým stádům zvířat), přichází období změny – hysterie zdražování.

Ceny se zvyšují! Proč? Protože všude se zvyšují! A z jakého důvodu se zvyšují? Protože se zdražují vstupy! A proč se zdražují vstupy? Protože se zdražuje po celé Evropě! A pořád dokola. Nebýt této hysterie, žili bychom v současné době v pohodě s konstantními cenami, protože neexistují objektivní důvody současného zdražování. Zdůvodňování válkou na Ukrajině a možným budoucím nedostatkům energie postrádá logiku. Nikdo nyní necítí žádné nedostatky, tak proč ta davová hysterie?

Lidská ziskuchtivost je neomezená. Každá záminka je vhodná. Z toho důvodu se tedy zdražují ceny od rohlíků až po byty a energie. Každý si rád přihřeje svou polívčičku, když se nabízí taková výhodná tendence. Projevuje se mimořádná inflace – klesá tržní cena peněz. Aby vláda ochránila potřebné, vydává další, už méně hodnotné, nově uměle vytvořené peníze. Šikulkové to využívají a jdou po nich, takže opět zvýší ceny. Vláda se chce ukázat jako hodná a zase přidá do oběhu další pseudopeníze. Tím opět vyprovokuje prodejce ke zvýšení cen. A tak pořád dokola. Uvolnila se řetězová reakce neřízené hysterie v ekonomice s vysokou mírou inflace. Ale žádný strom neroste do nebe. Musí přijít kolaps. Jenom nikdo neví, jak to bude vypadat. V takto rozvrácené ekonomice se dá těžko předpokládat návrat tržních mechanizmů.

Je nepochopitelné, že vláda, přední finančníci a ekonomové nedělají nic efektivního, naopak, kontraproduktivně zvyšují inflaci. Ale aby se jim nekřivdilo, snaží se, urovnávají si kravaty a vystupují na veřejnosti s odborným vyjádřením, abychom se připravili na to, že bude hůře, zejména pokud jde o energie. Proto doporučují zásobovat se pevnými palivy, i když je donedávna zapuzovali. I bez tohoto doporučení se u každého domku kupí hromady dřeva, které je, bohužel, z lesa. Vláda v zoufalství podporuje bohatými dotacemi občasné a nahodilé energetické pidizdroje. I malé dítě ví, že když nefouká a nesvítí, tak že jsou k ničemu - a při tom v zimě by byly tak potřebné! Koncepční řízení našeho státu není v dobrých rukách. Panuje nedůvěra a chaos.

Po 1. světové válce se Německo dostalo do zoufalé hospodářské situace, která kulminovala v roce 1923 neuvěřitelnou hyperinflací. Lidé nechodili nakupovat s peněženkami, ale s ruksaky téměř nehodnotných potištěných papírků, které jim dodávaly operativně zřízené peněžní tiskárny. Pro názornost jsou přiloženy poštovní známky z té doby.

Foto: Pavel Müller

Německé hyperinflační známky

Jde z toho mráz po zádech. Co bude dál?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz