Hlavní obsah
Názory a úvahy

O tom, jak se, pod vlivem moderních komunikačních technologií, devastuje naše mateřská čeština

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Editace Pixabay

Na štíru s češtinou

Už jsme si na to zvykli, že současný psaný projev by často neobstál ani při slohovém cvičení na základní škole. To je zkrátka daň dnešní moderní době. Je absurdní, že se s tím smiřujeme a akceptujeme tuto dekadenci národního povědomí a sebeurčení.

Článek

Velká písmena, tečky, čárky, háčky, pomlčky, ale i smysluplné věty – to jsou v současném psaném projevu v SMS nebo emailech naprosté zbytečnosti. Stačí se domluvit heslovitě – mnohdy nejednoznačně, ale v tom společenském bordelu je to stejně nepodstatné. Vrátili jsme se na úroveň před 200 lety, kdy podobné dálkové primitivní komunikační nástroje umožňovala Morseova abeceda (tečka, čárka). Doufám, že v dnešní moderní době, kdy úroveň života určuje honba na uhlíkovou stopu, se vyhneme kouřovým signálům.

Ale lidé se přece musejí jednoznačně dorozumět, vždyť to svedou i ostatní živočichové. Bohužel, i profesionální novináři mají tento problém. Některé jejich věty a zejména nadpisy článků mají dvojznačný výklad. Např.: Letadlo přivítalo množství turistů ><Množství turistů přivítalo letadlo. Kdo koho vítal? Nebo: Bombardéry zničily zamaskované kanóny >< Zamaskované kanóny zničily bombardéry. Kdo co zničil? Už ze základní školy víme, že jednoznačná věta oznamovací musí začínat podmětem a pokračovat přísudkem. Pokud se toto pravidlo nebude dodržovat, jsou novináři schopni vyvolat 3. světovou válku a ani to nebudou tušit.

Množství krásných a výstižných českých sloves je vytlačeno ze slovní zásoby a nahrazeno jediným univerzálním „dáti“, což podstatně omezilo vyjadřovací a dorozumívací možnosti, zejména mládeže.

Bývaly časy, kdy existoval fungující Ústav pro jazyk český, který aktivně hlídal a udržoval květnatou mateřštinu. Dnes už asi jen skrytě přežívá. Všimli si tam vůbec, jak to jde s naší češtinou „zu Grund“?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz