Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vrtkavá je pozice vlády pětikoalice v demokratické společnosti, a proto se musí zabezpečit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Müller

2 obranné valy vládní 5koalice

V minulém režimu vládla 1 strana – totalitní KSČ. V dnešní době jich už vládne 5 demokraticky vykoalicovaných. Je to divné. Jak tato raritní státní struktura vlastně funguje? Asi to má těžké, proto se chrání 2 kruhy bezpečí: OPOZICE a DEZINFORMACE.

Článek

Již několikrát jsem analyzoval zhoubné uspořádání, kterým je volební koalice. V ní se několik pidistran spekulativně spolčí za účelem vytvoření většiny, aby pak mohly ovládnout společenskou šachovnici a při tom odstavit od vlivu většinovou stranu. Tím se kariérychtiví samozvanci dostanou do vlády. Je s podivem, že se tohoto zrůdného triku uchopení moci nevšimly nejvyšší státní právnické instituce. Křečovitě sestavená 5koalice pidistraniček je velice nestabilní, neboť má třenice i mezi sebou. Proto navenek vláda musí své pozice hájit. K tomu účelu si vybudovala 2 strategické obranné linie.

1. OBRANNÝ VAL - OPOZICE

K větší bezpečnosti si proto 5K vymyslela strašáka – opozici. Tímto narativem značkuje nežádoucího nepřítele společnosti, ale především svého, neboť ji ohrožuje v kariéře. Jedná se o parlamentní menšinu, kterou zatlačila do pozadí. Zlá opozice je ochotně dehonestována v médiích a aktivně dennodenně upevňována její škodlivost v povědomí veřejnosti .

Pojem opozice pak začíná být chápán jako nedemokratický zloduch společnosti, který je zásadně vždy proti správným oficiálním názorům a který hází klacky pod nohy snaživé vykoalicované vládě. Při tom ti, kteří se nedostali k moci, vůbec nemusejí být proti, ale naopak mohou spolupracovat s vládou a podporovat ji při souhlasných názorech. Proto termín opozice je nepatřičný a zavádějící, přesto však velmi účinný nástroj pro udržení moci vykoalicovaných samozvanců.

2. OBRANNÝ VAL - DEZINFORMACE

Pro větší zabezpečení se křehká vláda zaštítila dalším opevněním, tj. vytvořením narativu dezinformace. To značí, že všichni ti, kteří mají jiný názor než oficiální vláda, jsou nepřátelé nejen její, ale především společnosti. Dokonce na tento „nedemokratický“ paskvil hodlá zřídit specializovaný úřad, který by odhaloval dezinformace a stíhal jejich šiřitele. Tímto represivním opatřením vláda odhaluje vnímavému občanovi, že se už oprávněně bojí o své pozice. A to také i proto, že jim to vládnutí moc nejde: od 10 k 5.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz