Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vláda mi sebere 800 tisíc. Kolik sebere vám?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Jsme tupé ovce, které neumí počítat?

Článek

S ohledem na události, které se v současné době dějí ve sněmovně, kde projednávají „důchodovou reformu“ a bohužel ji i schválí, jsem se podíval na svůj důchodový účet na ČSSZ do informativní důchodové aplikace. K dnešnímu dni bych měl odejít do řádného důchodu v roce 2036 s možností předčasného důchodu v roce 2031 s předběžně vypočteným důchodem 26 tisíc ( bez krácení). Po schválení nových pravidel pro předčasné odchody do penzí a s přidáním 7 měsíců k řádnému odchodu, mi tato vláda prodlouží možnost odejít do předčasné penze o 31 měsíců. Když nebudu počítat valorizace a krácení a budu tedy počítat s cca důchodem ve výši 26 tisíc, tak mě stát, kde celý život žiji, pracuji, platím řádně všechny daně a odvody obere o 806 tisíc Kč, plus manželku, která je stejný ročník (71) o dalších 620 tisíc. Aby toho nebylo málo, tak navíc budeme jako OSVČ ještě muset oba platit 31 měsíců sociální a zdravotní. Bohužel to ještě nedokážu vyčíslit, protože nevím z jakého základu a kolik se vlastně bude platit. Super.

Ministr Jurečka stále mluví o férových důchodech, ale já stále nechápu, pro koho férových. Vláda si prostě myslí, že jsme tupé ovce, které neumí počítat. Jurečkovo tvrzení, že bude každý vědět 15 let předem podmínky jeho odchodu do penze, je prostě blábol. Mému ročníku zbývá do předčasné penze 8 let podle stávajících pravidel a 11 let podle navrhovaných, tak nevím, jak se stihneme na penze připravit. Ekonomové tvrdí, že by každý měl mít na penzi našetřeno cca 2 miliony Kč. Tak to bych musel začít spořit už zítra a každý měsíc odložit 15 tisíc a manželka dalších 15 tisíc, abychom to za těch 11 let stihli. Skvělá práce vládo, moc děkujeme.

Další věcí, které vůbec nerozumím, je, jak vláda prosazuje zkrácené pracovní úvazky pro lidi nad 60 let. Jestli tomu někdo rozumí, prosím, vysvětlete mi to. Zkrácený úvazek = zkrácená mzda. Když budou lidé nad 60 let pracovat na zkrácené úvazky za zkrácené mzdy, jak pokryjí své stále se zvyšující životní náklady ? (Nájmy, energie, jídlo, léky atd.) A to si ještě z těch zkrácených úvazků máme spořit na penzi. No není to Absurdistán?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám